Symbolem Číny už dávno nejsou jen rýžová pole.

Symbolem Číny už dávno nejsou jen rýžová pole. | foto: Lukáš Synek

Čínské zboží dál zaplavuje svět. Posílí jüan?

  • 6
Oděvy, elektronika, nábytek, ale především ocel. To jsou hlavní položky, kterými Čína zásobuje celý svět, a to stále ve větší míře. V únoru čínské vývozy stouply o víc než padesát procent. Přebytek zahraničního obchodu za únor se tak dostal téměř na rekord.

Meziročně narostl o třetinu na 23,76 miliard dolarů. Čína sice více než v minulosti i dovážela, importy ale zdaleka nerostly takovým tempem jako vývozy. Meziročně přidaly jen něco přes třináct procent. Už tak obrovské vývozy ale narostly o 51,7 procenta.

To bylo překvapením i pro analytiky, protože zpravidla obchodníci v Číně nakupují během pozdního léta a na podzim, když se zásobují před přicházejícími Vánocemi, uvedl portál deníku Herald Tribune.

Obrovská obchodní síla Číny se nicméně příliš nezamlouvá Spojeným státům, které usilují o to, aby Čína více otevřela své trhy a zejména uvolnila kurz jüanu, který je stále pod kontrolou. Od července roku 2005, kdy mu Čína částečně povolila opratě, přidal pouze 4,7 procenta. Může se navíc pohybovat jen v pevně daném pásmu.

Levný jüan tak zajišťuje čínským exportérům levné zboží za hranicemi, kterému pak mohou západní výrobci jen stěží konkurovat.

"Toto zrychlení naznačuje, že globální poptávka po čínských výrobcích je silná. Navzdory posílení jüanu a rostoucím nákladům, čínské zboží zůstává na globálním trhu konkurence schopné, říká ekonom HSBC Qu Hongbin.

Američtí zákonodárci proto po Číně chtějí, aby nechala jüan zpevňovat rychleji a z čínské centrální banky přicházejí signály, že měna by se skutečně mohla pohybovat volněji.

Podle guvernéra čínské centrální banky Čou Siao-čchuana jsou řešením hluboké reformy. Výsledek ovšem podle něj nelze očekávat ihned.

, ,