Sdílené skútry Blinkee.cty

Sdílené skútry Blinkee.cty | foto: Blinkee.city

V Praze přibude sdílených elektroskútrů. Přivezou je Blinkee i Škoda Auto

  • 13
V Praze od příštího týdne začne jezdit sto padesát sdílených elektroskútrů polské společnosti Blinkee.city. Na základě franšízy je bude provozovat firma E-sharing. Dostupné budou prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Další skútry do hlavního města přidá i společnost Škoda Auto, která už nyní provozuje službu BeRider.

Společnost Blinkee bude konkurovat dalším firmám, které již v Praze elektroskútry nabízejí. Kromě BeRideru od Škody Auto, která chce letos rozšířit počet nabízených vozidel ze 150 na 700, je nabízí i český start-up Re.volt.

Pronájem skútrů Blinkee je podmíněn registrací prostřednictvím aplikace blinkee.city pro Android i Apple, která vyžaduje nahrání řidičského průkazu minimálně kategorie A. Jde o dvousedadlová vozidla, která se na rozdíl od koloběžek pohybují pouze po vozovce v rámci silničních pravidel.

Zaparkovat je lze kdekoli ve městě v rámci vyznačené zóny. Cena standardní jízdy je 5 Kč za minutu a cena pauzy vyjde na jednu korunu za minutu. V aplikaci existuje také slevový systém, v němž se může uživatel dostat až na cenu 2,50 Kč za minutu.

Bílé skútry Blinkee jsou tiché a podle firmy nevypouštějí žádné škodliviny. Skútr má výkon 3,1 kW a dosahuje maximální rychlosti 50 km/h. Displej zobrazuje uživateli rychlost, stav baterie a ujeté kilometry. Každý skútr navíc disponuje integrovaným držákem na mobil s bezpečnostní gumou a USB portem pro nabíjení. Jezdcům jsou k dispozici helmy schované v přihrádce a součástí vozidla je kufr. O nabíjení baterií se stará výhradně provozovatel.

Skútry Blinkee fungují již ve 35 městech sedmi zemí. „Je to aktuálně jeden z nejrychleji rostoucích trhů. V roce 2017 existovalo na celém světě 350 000 uživatelů sdílených skútrů a do roku 2019 se tento počet zvýšil na pět milionů. Stejný boom, který ve své době zažívaly smartphony, nyní zažívá sdílená elektromobilita. Nárůst uživatelů mezi roky 2017 až 2019 byl o 1371 procent,“ uvedl ředitel E-sharingu Jan Kanta.

,