Co je ovšem kimčchi? Jídlo pro našince téměř neznámé, protože na rozdíl od čínských, indických, japonských či vietnamských restaurací, v republice žádná korejská není. Zjednodušeně řečeno, kimčchi je nakládaná zelenina a většinou se dělá z čínského zelí. Ovšem to by bylo skutečně příliš jednoduché, protože toto jídlo je nedílnou součástí korejského života a v některých směrech dokonce ovlivňuje společnost. Například mnohá korejská manželství - v současnosti už samozřejmě daleko, daleko méně než v minulosti - byla kimčchi ovlivněna. Vždyť žádný svazek by často ani nevznikl, kdyby žena neuměla svému muži připravit dobře tento pokrm. A že to je až dodnes záležitost žen, to si buďte jisti. Korejský muž mnohdy do kuchyně ani nevstupuje, natož aby vařil. Většina žen se přitom učila »umění kimčchi« od svých tchýní (dívky se podle místních zvyků do rodin ženicha přivdávaly) a rodinná a tím pádem neopakovatelná chuť tohoto jídla se předávala z generace na generaci. Přestože je kimčchi nejznámější, nejoblíbenější a nejtradičnější korejské jídlo, je to pouze příloha. Jenže příloha pikantní, ostrá, která velmi zvýrazňuje chuť rýže či polévky, ke kterým se nejčastěji podává. Vyrábí se většinou z čínského zelí, ředkve, česneku, okurek či mořských produktů a červené, mimořádně pálivé papriky. Korejští odborníci, jež se věnují výzkumu místní gastronomie, přitom tvrdí, že bylo zaznamenáno více než 170 nejrůznějších druhů kimčchi, naprosto však převládá ten, jenž se dělá z čínského zelí. Je zajímavé, že i když je kimčchi jenom jednou z mnoha příloh v korejské kuchyni, je uctíváno jako král mezi všemi jídly a podle toho se k němu i Korejci chovají: milují jej. Možná i proto dnes najdete kimčchi v Koreji také na pizze či dokonce v některých druzích hamburgerů (samozřejmě ne v restauracích McDonald's). Je to naprosto univerzální příloha, podle místních obyvatel použitelná prakticky ke všemu. Kimčchi je ovšem někdy noční můrou pro cizince. Jednak je to skutečně ostré jídlo, které ne každý žaludek Evropana snese. Ještě větší komplikace může nastat, když jste v některém z korejských států, protože místní obyvatelé si dopřávají toto jídlo i ke snídani, což cizincům často nevyhovuje. Kdo ovšem přijde kimčchi na chuť, tak se bude chovat jako Korejec, bude jej tedy milovat.
Tajemství korejského kimčchi
Co je ovšem kimčchi? Jídlo pro našince téměř neznámé, protože na rozdíl od čínských, indických, japonských či vietnamských restaurací, v republice žádná korejská není. Zjednodušeně řečeno, kimčchi je nakládaná zelenina a většinou se dělá z čínského zelí. Ovšem to by bylo skutečně příliš jednoduché, protože toto jídlo je nedílnou součástí korejského života a v některých směrech dokonce ovlivňuje společnost. Například mnohá korejská manželství - v současnosti už samozřejmě daleko, daleko méně než v minulosti - byla kimčchi ovlivněna. Vždyť žádný svazek by často ani nevznikl, kdyby žena neuměla svému muži připravit dobře tento pokrm. A že to je až dodnes záležitost žen, to si buďte jisti. Korejský muž mnohdy do kuchyně ani nevstupuje, natož aby vařil. Většina žen se přitom učila »umění kimčchi« od svých tchýní (dívky se podle místních zvyků do rodin ženicha přivdávaly) a rodinná a tím pádem neopakovatelná chuť tohoto jídla se předávala z generace na generaci. Přestože je kimčchi nejznámější, nejoblíbenější a nejtradičnější korejské jídlo, je to pouze příloha. Jenže příloha pikantní, ostrá, která velmi zvýrazňuje chuť rýže či polévky, ke kterým se nejčastěji podává. Vyrábí se většinou z čínského zelí, ředkve, česneku, okurek či mořských produktů a červené, mimořádně pálivé papriky. Korejští odborníci, jež se věnují výzkumu místní gastronomie, přitom tvrdí, že bylo zaznamenáno více než 170 nejrůznějších druhů kimčchi, naprosto však převládá ten, jenž se dělá z čínského zelí. Je zajímavé, že i když je kimčchi jenom jednou z mnoha příloh v korejské kuchyni, je uctíváno jako král mezi všemi jídly a podle toho se k němu i Korejci chovají: milují jej. Možná i proto dnes najdete kimčchi v Koreji také na pizze či dokonce v některých druzích hamburgerů (samozřejmě ne v restauracích McDonald's). Je to naprosto univerzální příloha, podle místních obyvatel použitelná prakticky ke všemu. Kimčchi je ovšem někdy noční můrou pro cizince. Jednak je to skutečně ostré jídlo, které ne každý žaludek Evropana snese. Ještě větší komplikace může nastat, když jste v některém z korejských států, protože místní obyvatelé si dopřávají toto jídlo i ke snídani, což cizincům často nevyhovuje. Kdo ovšem přijde kimčchi na chuť, tak se bude chovat jako Korejec, bude jej tedy milovat.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů
Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko
Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...
Dálková trasa pro odvážné. Češi jako první prošli Greater Patagonian Trail
Jako první na světě úspěšně dokončili dálkovou pěší trasu Greater Patagonian Trail. V obtížných...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce
Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Dálková trasa pro odvážné. Češi jako první prošli Greater Patagonian Trail
Jako první na světě úspěšně dokončili dálkovou pěší trasu Greater Patagonian Trail. V obtížných...
Očima šotouše: vyberte nejkrásnější fotografii Karkulky nebo Rosničky
Dubnové kolo naší fotografické soutěže Očima šotouše pro všechny milovníky železnice jsme tentokrát...
Český výletník: Když sochy hrají golf. Zkuste si netradiční stezku v Praze
Golfové hřiště v Praze-Hostivaři je zároveň originální sochařskou galerií a jednou měsíčně nabízí...
Prodej chaty, 44 m2, Mnichovice, ul. Budíkov
Mnichovice, okres Praha-východ
3 399 000 Kč