Sdílené služby mohou pomoct s dopravními zácpami, věří v Budějovicích

  9:17
České Budějovice mají po Praze druhou nejrozšířenější nabídku sdílené dopravy. Již několik let v nich fungují sdílená kola, koloběžky i auta a nyní přibyly elektrické skútry a kola. Podle jejich provozovatelů mohou při správném začlenění do života pomoci se zvládnutím špatné dopravní situace.

České Budějovice mají po Praze druhou nejrozšířenější nabídku sdílené dopravy. Od letošní roku v nich fungují i elektrická kola a skútry. | foto: Petr Lundák, MF DNES

S Tiborem Vargou přistupuji k červenému elektroskútru společnosti GoDrive. Vysvětluje mi pravidla bezpečnosti jeho použití. Přes mobilní telefon odemyká motocyklový kufr se dvěma přilbami a pomocí tlačítka startuje. Usedám za řídítka a zcela v tichosti nabírám až padesátikilometrovou rychlost.

„Pokud se sdílená mobilita uchopí správně, je možné ve spojení s MHD, chůzí a cyklodopravou efektivně zvládnout i zdánlivě neřešitelné problémy budějovické dopravy,“ shrnul Ondřej Zenkl, dopravní inženýr a jeden ze zakladatelů společnosti GoDrive, která od roku 2017 v Budějovicích provozuje svou carsharingovou službu.

„Je však potřeba v první řadě odnaučit lidi vnímat auta jako jediný možný způsob dopravy. Jedině tak můžeme Budějovice přiblížit městům v zahraničí a posunout se směrem k udržitelné dopravní situaci,“ navrhl.

Sdílená doprava v Budějovicích:

GoDrive: auta a elektoro skútry
Bolt: elektrické koloběžky
Lime: elektrické koloběžky a kola
Rekola: jízdní kola

Zástupci města jsou této možnosti sice naklonění, zároveň se ale obávají možných komplikací. Navíc upozorňují, že každá z těchto služeb klade na město jiné nároky a přináší různé problémy. Proto je nutné je posuzovat odděleně.

„Nejmenší problém je se sdílenými auty a elektroskútry. Ty fungují zcela samostatně, využívají je jen držitelé řidičského průkazu a parkují na standardních parkovacích místech. Kola sice musí parkovat na veřejných místech, kde mohou občas překážet, v provozu ale nevadí. Tam jsou největším problémem koloběžky, které mají mnoho nezodpovědných uživatelů,“ řekl náměstek primátorky Jaromír Bureš.

Aplikace má i test střízlivosti

Toho si pak všímá i společnost Bolt, která v krajském městě sdílené koloběžky nabízí. Nebezpečnému chování se proto snaží zabránit řadou opatření. Mezi uživateli tak například šíří osvětu pomocí mobilní aplikace, která jezdce informuje o správném a bezpečném způsobu ježdění a parkování. Všem navíc doporučuje nosit helmu a poučí je o tom, že koloběžka patří do cyklopruhu nebo na krajnici, nikoliv na chodník.

„Naše stroje navíc mají řadu bezpečnostních funkcí. Jsou schopné rozpoznat nebezpečnou jízdu ve dvou lidech a nejnovější model je vybavený systémem prevence smykového brzdění. V některých městech aplikace obsahuje dokonce test střízlivosti, který je povinný o víkendu přes noc v lokalitách s aktivním nočním životem,“ popsala již dříve Krahulcová.

VIDEO: Na elektrokoloběžce jely po stezce dvě dívky, srazily se s cyklistkou

Náměstek Bureš doplnil, že se zástupci všech těchto firem se pravidelně schází a diskutují podmínky další spolupráce tak, aby život ve městě co nejméně zatěžovala a přinášela jeho obyvatelům hlavně užitek.

„Tlačíme společnosti například do navýšení počtu zaměstnanců ve městě, kteří by kontrolovali provoz a parkování sdílených strojů,“ uvedl Bureš.

Firmy město také seznamují s řadou analýz, jež dokazují pozitivní dopad sdílených služeb na městský život. Například dle společnosti GoDrive by pro rozpočty většiny rodin bylo výhodnější vlastnit pouze jeden automobil a ten druhý, který nyní rodiny často využívají jen zřídka, si v případě nutnosti vypůjčit.

„Snížením počtu aut v domácnosti navíc výrazně klesne počet nutných parkovacích stání, kterých je nejen v Budějovicích nedostatek,“ přiblížil provozní ředitel firmy GoDrive Tibor Varga.

S tím částečně souhlasí i vedení města, i když nevěří, že takové řešení vše spasí. Podle radních musí začlenění sdílených prostředků pokračovat zároveň s dokončením důležitých dopravních staveb ve městě i jeho blízkosti.

„Nyní proto není aktuální varianta začlenění sdílených služeb do městské hromadné dopravy. Ale mohu potvrdit, že je to něco, čím se zabýváme, a s několika společnostmi jsme předběžně debatovali o možné bližší spolupráci. Do ní by se zapojilo i město,“ sdělil náměstek Bureš.

Chybný krok. Na koloběžky se jen překlopily zákony platné pro kola, říká expert

I on však připustil, že osud sdílených dopravních prostředků závisí hlavně na tom, zda je lidé dokážou začlenit do svých životů a naučí se je používat zodpovědně.

Připomněl pak také informaci, že nově založená rada pro metropolitní rozvoj krajského města se chce zaměřit na rozvoj a popularizaci vlakové dopravy. Ta je podle náměstka velice podhodnocená, a to i přesto, že by mohla výrazně zklidnit dopravu ve městě a lidem ušetřit hodně času stráveného na cestě.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Školy, sportoviště i přípojka. Investiční fond rozdělí rekordních 351 milionů

29. dubna 2024  16:24

Jihočeští zastupitelé schválili rekordní částku pro investiční fond. Obce získají 351 milionů...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...