Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Prachatičtí chtějí nejdelší sjezdovku v kraji. Vedla by z Libína

  9:28
Tak dlouhá sjezdovka není u Lipna ani na Zadově. Trať měřící přes 1 400 metrů plánuje postavit prachatická radnice. Zastupitelé schválili uvolnění peněz na studii, která ukáže, mají-li v projektu pokračovat.

Na vrcholu Libína stojí rozhledna. Za několik let by odtud mohla vést sjezdovka dlouhá přes 1 400 metrů. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Minulé projekty zkrachovaly, Prachatičtí ale snahu o vybudování lyžařského areálu v blízkosti města nevzdávají. Poslední vize, kterou tento týden představil starosta Martin Malý (Nezávislí Prachatice), je ta nejambicióznější.

Pokud by vznikla, z Libína by vedla nejdelší sjezdovka v Jihočeském kraji. Navíc s takovým převýšením, které by mohly závidět ostatní šumavské areály.

I když se ale Prachatičtí o vybudování střediska snažili už v minulých letech, teď začínají znovu od nuly. Všechny původní plány totiž shodili se stolu a pro sjezdovky vybrali nové lokality. Ve hře jsou dvě varianty.

Ta zajímavější počítá s využitím vrcholu Libína (1 096 m n. m.), na který by vedla lanovka po severovýchodním svahu, a sjezdovka by končila až nad Leptáčskou kolonií. Měřila by 1 436 metrů a převýšení by měla 400 metrů. Druhá varianta, kterou starosta označil jako záložní, počítá s tratí na Volovickém vrchu. Tam by sjezdovka měřila přes 800 metrů, převýšení by bylo 280 metrů.

„Pro srovnání konkurenceschopnosti našeho záměru jsme tyto parametry porovnávali s oblíbenými areály v okolí. Tam takhle dlouhou sjezdovku nemají,“ konstatoval starosta.

Na Zadově měří nejdelší sjezdovka 1 100 metrů a převýšení má 189 metrů. U Lipna sice měří nejdelší sjezdovka také 1 400 metrů, ale její převýšení je jen 160 metrů.

Většina pozemků pod sjezdovkami patří městu

O umístění plánovaných sjezdovek rozhodovalo několik faktorů. Především přístupnost, možnost zázemí, ale i dostupnost vodních zdrojů nebo zastínění. Obě trasy se také vyhýbají chráněným územím a až na výjimky se nacházejí na pozemcích města.

„Právě na tom totiž ztroskotaly dřívější plány. Nepodařilo se domluvit s majiteli pozemků a také další vlivy hrály v neprospěch bývalého projektu,“ připomněl místostarosta Jan Klimeš (ČSSD).

Na bývalé projekty vzpomněl při jednání zastupitelů, kteří nakonec odsouhlasili vyčlenění peněz z rozpočtu města na vytvoření studie proveditelnosti, i bývalý starosta Jan Bauer (ODS). Může se jednat až o milion korun.

„Zatím nemáme podklady, abychom se mohli rozhodnout, zda podpoříme vznik projektové dokumentace. A já bych nerad, abychom udělali stejné chyby jako v minulosti. Bude dobře, když se celá věc vrátí k projednávání, až bude více dostupných podkladů,“ řekl Bauer.

Mnozí zastupitelé totiž měli k záměru různé výhrady. „Nikdo se při těchto úvahách nezaobíral vývojem klimatu, chybí finanční rozvaha i další důležitá data,“ podotkla zastupitelka Růžena Štemberková (KDU-ČSL).

Studii, která bude tyto informace obsahovat, dostanou zastupitelé k posouzení, jakmile bude hotová. Jak dlouho to bude trvat, není jisté. „Firem, které něco podobného umí vytvořit, je málo. Nejprve některou budeme muset vybrat a nevím, jak dlouho potom jejich práce potrvá,“ uvedl starosta Malý.

Posuzování vlivu na životní prostředí by tak bylo předčasné. „Záleží na mnoha okolnostech, ale je zřejmé, že posouzení v procesu EIA bude provádět krajský úřad,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí v Prachaticích Marie Peřinková.

Jisté je tak jen jedno. V případě, že by u Prachatic nová sjezdovka vznikla, bude závislá na umělém zasněžování. „Bez toho v našich podmínkách už dnes nemůže přežít žádný lyžařský areál. Technický sníh déle vydrží a být závislý jen na tom, co napadne, je nemožné,“ řekla Jitka Soukupová z Lyžařského areálu na Libínském Sedle. „Provoz takového areálu bude za špatných zim jistě nutné dotovat, tak jako třeba veřejné koupaliště ve městě v době, kdy se nepovede léto,“ podotkla.

  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....