Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

K upuštěnému Orlíku míří turisté i hledači pokladů. Nádrž naplní v březnu

  16:02
Snížená hladina Orlické přehrady na Písecku v těchto dnech láká davy zvědavců. Ti se prochází kolem základů zmizelých domů, někteří z nich pak hledají poklady běžně ukryté pod vodou. Ta se sem opět vrátí na konci března.

Doslova zástupy lidí chvátají z parkoviště u bývalé obce Podolsko směrem k Vltavě. Na úzké asfaltové silničce se míjejí s rodinami, které si cestou k autům oklepávají bláto z bot. Ani to je neodradilo od procházky romantickým údolím pod Podolským mostem.

Díky snížené hladině Orlické přehrady se mezi základy zmizelých domů prohánějí i malé děti. Vypravit se tam mohou až do konce března, kdy se má hladina vrátit na původní úroveň.

Už tři měsíce je řeka nad hrází v téměř původním korytě a návštěva jindy nepřístupných míst u Podolského mostu nedaleko Písku tak láká spoustu turistů.

„Slyšeli jsme, že tu na podzim řeka ustoupila o desítky metrů. Hodně mě překvapilo, jak to tu vypadá. Podle základů budov to vypadá, že vesnice nebyla úplně malá,“ odhaduje Jiřina Tichá z Tábora, jež se na odhalené vltavské břehy přijela podívat s manželem.

Oba míří ke zbytkům základů starého řetězového mostu, který byl nahrazený betonovým kolosem. Původní byl přesunutý do nedalekého Stádlce.

Celá oblast Podolska i přilehlého okolí je ale populární ještě pro jinou skupinu návštěvníků. Díky pohnuté místní historii se oblast stala cílem hledačů pokladů.

Samotný most se totiž před téměř pětasedmdesáti roky stal jednou z ústupových cest německé armády, která se snažila dostat do americké zóny, aby nepadla do ruského zajetí.

„Při jejich úprku bylo běžné, že se příslušníci wehrmachtu zbavovali všech možných insignií, včetně odznaků, medailí, takzvaných identifikačních známek, ale i zbraní. Občas se tu ještě něco zajímavého dá najít, ale většina už je vysbíraná po předchozích poklesech hladiny,“ vysvětluje jeden z hledačů, Lukáš Matuška, který se k přehradě s detektorem vydává už řadu let.

Obnažené břehy obsypané zvědavci a turisty ho ale nelákají, raději vyhledává málo navštěvovaná místa. „Často se mě lidé ptají, co se zde dá najít. Když jim říkám, že dnes už téměř nic, moc mi nevěří. Je to už hodně o náhodě,“ vypráví Matuška, který spíše než německé pamětihodnosti nachází rybářská olůvka, mince, méně často pak ztracené řetízky nebo prstýnky.

Detektor píská, máme minci

Od hledání na exponovaných místech případné zájemce spíše odrazuje. Jak se ale redaktor MF DNES na vlastní kůži s detektorem kovů přesvědčil, nejde o zcela vyčerpanou lokalitu.

Jen nějakých sto metrů dále po proudu od Podolského mostu se v bahnitém terénu mezi základy starých domů ozývá z detektoru středně vysoký tón oznamující, že se pár centimetrů pod povrchem ukrývá kousek hliníku nebo olova, možná i nějaká stříbrná mince. Vzápětí se ale ukazuje, že je to menší rybářské olůvko, jimiž je okolí bohatě poseté.

„Našel jste něco pěkného? Tady už toho asi moc nebude, každou chvíli to tu někdo zkouší,“ ptá se zvědavě kolemjdoucí postarší pán. Má pravdu, břeh lemují mělké nezahrabané díry, které prozrazují, že zde někdo v nedávné době hledal. Při pohledu na čerstvý nález s kouskem vlasce se jen pousměje.

O pět minut později se detektor rozezní pronikavě vysokým tónem, což značí měď nebo jiný podobný barevný kov. Po otočení vykopané hroudy vykukuje kulatý, tmavě šedý předmět. Nakonec se z nadějného signálu vyklubala mince o velikosti současné desetikoruny. Na jejím rubu je po otření vidět letopočet 1962 a znak Československé socialistické republiky. Je to stará koruna, nic neobvyklého.

„Lepší než nic. Nad přehradou jsou místa, kde ani o olůvko nezavadíte. Na nějaké větší poklady už to tu moc není, ale kdo nic nezkusí, nic nenajde. Alespoň, že nám hledání legislativa ještě stále dovoluje,“ naráží na zákazy z okolních států další hledač z okolí Písecka, který si nepřál být jmenován.

Kvůli problémům s devastací archeologicky významných lokalit takzvaný detektoring naši sousedé až na Německo úplně zakázali. „Ostatně i u nás platí zákaz hledání na takových místech. Spousta lidí si s tím ale hlavu nedělá, takže nebude divu, až bude plošný zákaz také u nás,“ dodává hledač.

  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....