Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

V důchodu si sládek Smutek splnil sen. Vaří pivo podle svého gusta

  9:26aktualizováno  9:26
Libor Smutek vařil pivo v Ostravaru, Prazdroji i Gambrinusu. Do detailu poznal velké provozy, ale i malý pivovar ve Staňkově u Domažlic. Svůj největší profesní sen si však splnil až v důchodu, když se stal sládkem nového školního minipivovaru Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Libor Smutek měří objem mladiny v mladinovém kotli. | foto: MAFRA

„Vařit pivo podle svého gusta je touhou všech slaďáků. Udělat si pivo od nákupu surovin přes celý výrobní proces až ke konečnému stočení byl vždycky můj sen, protože ve velkých pivovarech dělá člověk jen dílčí úsek už zavedené technologie. Tam moc velký tvůrčí prostor není,“ říká 64letý Libor Smutek.

Štíhlý muž v bílém plášti se soustředěným pohledem za brýlemi vypadá ve vysokém prosvětleném moderním prostoru s nablýskanými nerezovými kotly, vyskládanými sudy a světlými obklady i podlahou spíš jako vědec než sládek. A ani tomuto specializovanému úhlu pivovarnictví se ve své nové práci nevyhne.

Fotogalerie

„Tohle je především fakultní pivovar. Má sloužit výuce a výzkumu, hlavním cílem není vydělávat na uvařeném pivu. Ve výzkumném programu se chystáme pro některé pivovary testovat várky nových typů piva. Zkoušet budeme i suroviny, které mají každý rok trochu jiné vlastnosti. Určitě to bude zajímavé, protože velké pivovary mají svoje minipivovary, kde si tyto testy dělají. Samozřejmě v malém množství je menší riziko při testování nových typů piva, než když se vaří čtyřsethektolitrová dávka,“ přibližuje Smutek.

Sám se v úterý ráno cestou do práce ještě stavil pro kvasnice v Budějovickém Budvaru a pustil se přípravy obvyklé dvousetlitrové várky piva. Za měsíc jich uvaří pět či šest.

Zatím má univerzitní minipivovar na kontě dvacet várek, to je celkem 40 hektolitrů, nebo také osm tisíc půllitrů piva pod názvem Čtyrák.

Zájem o univerzitní pivo je větší než současná kapacita

„Děláme desítku, dvanáctku jako hlavní pivo spodního kvašení. K tomu také speciály, třeba tmavou třináctku nebo Granát, což je polotmavá jedenáctka. Uvařili jsme už i světlou jedenáctku,“ vypočítává sládek školního minipivovaru zdejší sortiment.

Většinu produkce vypijí účastníci univerzitních akcí, pivo odebírá i nový studentský klub. Zájem je větší než současná výrobní kapacita.

Pivovárek omezují nádoby hlavního kvašení a zrání piva, které jsou zatím jenom čtyři. Fakulta počítá s tím, že začátkem příštího roku dokoupí další čtyři o objemu čtyři hektolitry, a tím výrobní kapacitu zdvojnásobí.

„Naše pivo se pohybuje někde ve středu mezi dvěma českými extrémy Prazdrojem a Budvarem. Není ani hluboce prokvašené, ani výrazně hořké. Je ale hutnější a vydatnější než klasické pivo, protože není filtrované,“ srovnává Smutek.

Ačkoli na pivních festivalech po světě už vyzkoušel spoustu typů piv, zůstává věrný české produkci.

„Nejraději mám českou desítku a dvanáctku. V létě si dávám spíš desítku, v zimě dvanáctku,“ říká sládek, který se v kondici udržuje turistikou a cyklistikou. Ale také přípravou dřeva na topení, prací na zahradě a při údržbě svého domu.

  • Nejčtenější

Při honičce ve Strakonicích se střílelo, policistům ujížděl bývalý kolega

Divoký a nebezpečný zásah za sebou mají strážníci a policisté ve Strakonicích. V noci na pátek honili řidiče, který...

U Budějovic otevřou dalších deset kilometrů D3, stále chybí úsek u Tábora

Pro řidiče to bude předvánoční dárek, 10. prosince se otevře další úsek dálnice D3 na Českobudějovicku. Nově auta...

Majitel chodil s dogou na vodítku bez náhubku, zvíře pokousalo dvě ženy

Dvě ženy zranila argentinská doga bez náhubku, kterou majitel vedl na vodítku. První případ se stal v Českých...

Kožešinový farmář žádá odškodné sto milionů, víc než je v balíku pro všechny

S únorovým zrušením kožešinového chovu se muselo potýkat devět podnikatelů. Patří k nim i David Vojtíšek z Velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Patrioti z jihu. Budějovičtí vítězí a vítězí, kde se to v nich vzalo?

Tak málo gólů. Tak málo zajímavých událostí. Tak málo úspěšných akcí. Česká liga nebyla o víkendu zrovna reklamou na...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Podívejte se, jak se za půl století proměnily České Budějovice

Staré domy nahradily panelové věžáky. Přibyly mosty a tisíce aut v ulicích. České Budějovice se za posledních padesát...

Ve Volyni postavím domov důchodců s wellness i golfem, říká Třešňák

Jaroslav Třešňák je známý teplický developer, ale stavební aktivity má i v Jihočeském kraji. Na svých pozemcích v...

Lesy ČR se odvolaly proti výjimce na kácení v Boubínském pralese

Státní podnik Lesy České republiky se odvolal proti výjimce, kterou mu Správa CHKO Šumava stanovila možné těžební...

Majitel chodil s dogou na vodítku bez náhubku, zvíře pokousalo dvě ženy

Dvě ženy zranila argentinská doga bez náhubku, kterou majitel vedl na vodítku. První případ se stal v Českých...

HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?
HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?

Kojení je bezpochyby nejlepší způsob výživy, který můžete svému miminku poskytnout. Správná výživa vašeho děťátka hraje již od narození klíčovou roli nejen ve vývoji a zdravém růstu. Současné výzkumy prokazují, že kojení má vliv na snížení rozvoje civilizačních chorob.

Najdete na iDNES.cz