Kraj podpoří šikovné děti z ohrožených rodin, na kroužky přispěje až 4 tisíce

  16:34
Až čtyři tisíce korun budou moci čerpat rodiče v Jihočeském kraji pro své děti na zájmové činnosti. Hejtmanství novým programem s názvem Kroužky pro Jihočechy navazuje na podobný projekt My v tom Jihočechy nenecháme, v němž mohli rodiče získat příspěvky vedle zájmových aktivit i na stravování ve škole a další věci.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vedení kraje poskytne žadatelům po splnění potřebných náležitostí a podmínek čtyřtisícový kredit, přičemž jeden kredit je ekvivalent koruny. Rodič je může uplatnit u jedné z registrovaných organizací na speciálních webových stránkách, a to na jakýkoliv z nabízených kroužků. Domy dětí a mládeže či základní umělecké školy se mohou do systému registrovat už od června.

„Chceme dál podporovat jihočeské rodiny se složitým ekonomickým zázemím, v nichž vyrůstají šikovné, talentované děti, které chtějí chodit do sportovních kroužků, jazykových kurzů. Rodiče stejně jako v předchozím programu nedostanou peníze na ruku, ale budou využívat mechanismus kreditů. Chceme mít jistotu, že ty peníze půjdou skutečně dětem,“ vysvětluje jihočeský hejtman Martin Kuba.

Jedním z důležitých kritérií je, aby žadatelská rodina pobírala některou z finančních pomocí od státu. Úřad práce poté z registru zájemců u jednotlivých uchazečů o krajskou pomoc ověří, zda ji skutečně může získat.

„Pak virtuální konto žadatele, který má na podporu nárok, bude automaticky nabité kredity, které bude možné uplatnit na té samé webové stránce,“ doplňuje hejtman.

Momentálně je do programu zaregistrovaná necelá stovka organizací, které dohromady nabízejí přibližně 900 aktivit. Zapojila se například i Základní umělecká škola Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci. Podle jejího ředitele Vojtěcha Maděryče novinka může skutečně pomoci stovkám rodin, které by si jinak placení kroužků nemohly dovolit.

„Řada našich rodičů využívala pomoc v předchozím programu, takže můžeme očekávat, že se zapojí i tentokrát. Kraj jen u nás za uplynulý rok pokryl náklady na kroužky ve výši 120 tisíc korun. Přeci jen by to ale v jiném typu zařízení asi bylo ještě více. Uvědomuji si, že na umělecky zaměřené kroužky se hlásí spíše děti z lépe zabezpečených rodin,“ vysvětluje Maděryč.

O kroužky je zájem, rodiče zapisují děti i v létě

I tak je ale podle něj zájem o školu v poslední době enormní. Jen vloni tam navštěvovalo kroužky téměř 900 dětí. „Nárůst zájmu je více než patrný. V květnu jsme měli talentové zkoušky a tolik zájemců jsme za posledních deset let ani jednou neměli. Je to pak trochu i kruté, protože řadu dětí nejsme za takových okolností ani schopní přijmout,“ přiznává ředitel.

Do nového programu Kroužky pro Jihočechy se zapojili také v táborském domě dětí a mládeže, kde otevřeli svou nabídku aktivit netradičně už v červnu. A to hlavně kvůli velkému zájmu rodičů, k němuž podle ředitele Josefa Musila pomohl i předchůdce nového krajského projektu.

„Chtěli jsme vyhovět hlavně těm rodičům, jejichž děti budou v příštím školním roce ve svých kroužcích navazovat. Hodně se nám to osvědčilo a zájemci se hlásí ve velkém i o prázdninách,“ ujišťuje Musil.

V prvních dvou týdnech po spuštění podávání přihlášek se zde přihlásilo okolo 400 rodin. Musil si myslí, že by zájem mohla omezit snad jen o něco nižší částka, kterou rodiče mohou v krajním případě získat.

Jihočeský kraj schválil příspěvky dětem a seniorům, rozdělí čtvrt miliardy

„Do projektu jsme také zahrnuli bez výjimky všechny aktivity, které nabízíme. Nejde v tomto případě vybírat do programu jednotlivé kroužky, to by mohlo být pro některé děti nefér. Rodič má tak volnou ruku a dítě nepřijde o žádnou možnost,“ dodává.

Nápad krajského vedení si chválí například i ředitel budějovického Salesiánského střediska mládeže Ondřej Trojek. Oceňuje zejména načasování spuštění i celkovou informovanost o novince.

„Pokud by s tím kraj přišel až na konci srpna, bylo by to už pozdě. Mám také radost z toho, že míří přímo na zájmové vzdělávání a není tak obecný jako předchozí program. Tehdy bylo v jednom balíčku například stravování, což rodiče upřednostní před kroužky,“ říká Trojek.

Středisko se orientuje zejména na sociálně slabší klientelu, i tak v něm ale v případě projektu My v tom Jihočechy nenecháme nebyl o pomoc až takový zájem.

„Naopak jsme byli až na chvostu ve srovnání s podobnými zařízeními. Pátrali jsme i po tom, proč jej nevyužívají třeba romské rodiny. Problém byl v tom, že rodiče neměli vyřízené státní příspěvky, které získání pomoci podmiňují. Zpravidla ani nic takového řešit většinou nechtěli,“ naznačuje a doplňuje, že některé sociální skupiny ze zásady nepřijímají podobnou pomoc.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...