Na stole u hosta restaurace se nejdříve objeví speciální narážecí zařízení s malou pípou. Pak číšník z mrazáku vyndá bílou lahev o objemu 1,5 litru a nechá ji 15 minut odpočívat. Poté s ní přijde k zákazníkovi a narazí ji. Pivní fajnšmekr otočí malou páčku a do skleničky začíná za hlasitého šumu a prskání padat pivní pěna.
Tak vypadá obřad pití nového piva B:Cryo. Ze zmíněné lahve se získá zhruba 3 až 3,5 decilitru velmi silného a chuťově výrazného piva.
„Chtěli jsme něco originálního, a to se nám povedlo. Je to nová kombinace pivovarnictví a molekulární gastronomie,“ představil nový nápoj ředitel Budvaru Jiří Boček s tím, že se tak na stoly restaurací dostává také zábavná show.
Už nyní si mohou zájemci objednat B:Cryo ve vybraných restauracích. V první vlně jich je přibližně šedesát. V domovských Českých Budějovicích například v Masných krámech či Malém pivovaru, v Praze třeba u Medvídků. V Budvaru nápoj připravovali dva roky, na začátku to podle Bočka bylo i trochu dílem náhody.
Pivo v lahvích se chladí v mrazácích při minus 18 stupních Celsia a před podáváním by tam mělo být ideálně dva dny. Delší doba mrazení nevadí. Po vyjmutí z mrazáku je třeba pivo vypít do 45 minut tak, aby byla naplno využitá takzvaná kryokoncentrace, tedy vymrazování vody z piva.
Nápoj bude určený pro opravdové fajnšmekry, čemuž napovídá i cena - 250 až 400 korun za lahev.
„Zbavili jsme pivo těla, aby z něj zůstal pouze jeho nejčistší spirit, jeho duše, kterou se nám podařilo zachytit. Vynikající je především po vydatném masovém jídle,“ vyzdvihl Petr Košin, vedoucí vývojového týmu a specialista řízení jakosti piva.
Upozornil, že B:Cryo může být mnohem silnější, když je ještě více zmrazené a obsah alkoholu pak může stoupat až ke 40 procentům. Z jedné lahve už je však poté jen asi 1,5 decilitru piva.