Postavit nový nebo opravit stávající? O píseckém bazénu rozhodne výbor

  16:07
Zdá se to skoro až neuvěřitelné, ale spory kolem budoucnosti píseckého plaveckého stadionu trvají už deset let. Teď kvůli tomu vznikl dokonce i výbor, který má pomoci vedení města k tomu, aby konečně padlo zásadní rozhodnutí, které pak budou všichni zúčastnění respektovat.

Po osmadvaceti letech provozu potřebuje plavecký stadion v Písku rozsáhlou rekonstrukci. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Ve výboru bude mít svého zástupce každá ze stran zvolených do zastupitelstva. Jeho úkolem pak bude porovnat všechny nastolené možnosti a vybrat tu, která je pro Písek nejlepší. Členy výboru jmenují do konce roku, závěrečnou zprávu by měl odevzdat v září.

„Dlouhodobě se bohužel nedaří najít takové řešení otázky bazénu, které by mělo stabilní podporu významné většiny zastupitelů. Je proto nutné přistoupit k řešení problému komplexně,“ řekl k založení výboru písecký starosta Michal Čapek (ANO). Dodal, že v tuto chvíli už nevidí jiný způsob, jak patovou situaci vyřešit.

Výstavbu nového stadionu si písečtí občané odhlasovali již při referendu v roce 2013. Od té doby však jeho výstavbu komplikují dohady o tom, zda bazén postavit spíše pod lesnickou školou, nebo v bývalých kasárnách. V poslední době se k tomu přidala ještě iniciativa některých zastupitelů, kteří prosazují referendum o rekonstrukci starého areálu pod hradbami, která by podle nich městu ušetřila velkou část financí.

„Kolem návrhů panuje mnoho mýtů a nepodložených informací. Týká se to především rekonstrukce současného bazénu, pro kterou zatím nejsou žádné relevantní podklady. Je tedy potřeba je opatřit a pak je porovnat s dalšími možnostmi,“ vysvětlil Čapek.

Kvůli tomu uložilo zastupitelstvo členům Marku Andělovi, Jiřímu Černému a Lukáši Nebesovi (Písek srdcem a rozumem), kteří nové referendum iniciovali, aby předložili další materiál. V něm uvedou, v jakém rozsahu by měla rekonstrukce být a jaké stavební úpravy má zahrnovat. Materiál výboru předloží do 31. března a on na jeho základě určí finanční náročnost projektu.

„Vyžádáme si od města veškeré podklady a na jejich základě se pokusíme stanovit, co bazén potřebuje. Do stavby se každý rok investují miliony, mnoho vybavení a technického zařízení je tak už modernizované. My musíme najít další věci, které je potřeba obnovit a opravit, aby byl bazén uživatelsky přívětivý,“ uvedl Anděl. Dodal, že dle jeho amatérského odhadu by se částka na opravu mohla pohybovat okolo 250 milionů korun.

Tři možné varianty

V Písku se dlouhou dobu debatuje o třech hlavních variantách. Rekonstrukce současného bazénu, výstavba pod lesnickou školou, nebo v bývalých kasárnách. Aby se práce výboru ulehčila a stihl ji dodělat ve stanoveném čase, rozhodlo se město tu nejméně prosazovanou možnost prozatím opomenout.

„Porovnání bude určitě velice náročné, a proto se výbor zabývá primárně projektem pod lesnickou školou a rekonstrukcí. Variantu v bývalých kasárnách jsme upozadili. Pokud ale bude mít výbor dostatek času, nic nebrání, aby prostudoval i ji,“ doplnil písecký starosta.

Nové vedení Písku si zřízení výboru dalo i do své koaliční smlouvy a je odhodlané jeho rozhodnutí respektovat a při hlasování o budoucnosti bazénu se řídit jeho doporučením. Starosta věří, že to skutečně může s řešením celé situace pomoci. Opoziční zastupitelé jsou ovšem k výboru skeptičtější.

„Ať nabídnou jakékoli řešení, nepomůže to, pořád totiž bude potřeba sehnat víc než polovinu zastupitelů, kteří pro to zvednou ruku. Osobně si myslím, že bychom se měli zeptat lidí. To oni mají říct, kde se chtějí koupat a jaká z variant je jim milejší,“ okomentoval Anděl.

Tábor chce rozšířit areál

Nové bazény či vodní světy ale řeší i na dalších místech Jihočeského kraje. Například v Táboře plánují značně rozšířit současný plavecký areál a vybudovat v něm akvapark za přibližně 400 milionů korun.

Přesto, že je to opravdu velká investice, nepochybují v Táboře o tom, že tam tato stavba patří. „Když dnes chcete do akvaparku, můžete jet do Čestlic u Prahy nebo do rakouského Gmündu. Menší je třeba v Jindřichově Hradci. Poloha Tábora je ale podle mého názoru natolik významná, aby tu mohl vzniknout daleko větší projekt. Proto vidíme ve výstavbě nového areálu smysl,“ řekl Jan Benda, jednatel Tělovýchovných zařízení města Tábor, jež plavecký stadion spravují.

O výstavbě nového vodního světa se dlouho mluví rovněž v Českých Budějovicích. Minulé vedení radnice ho zvažovalo ve Čtyřech Dvorech, to nové má jiné plány.

„Nemyslíme si, že Čtyři Dvory jsou vhodnou lokalitou. My ho chceme postavit na levém břehu Vltavy, nedaleko křižovatky Diamant. Je to blíž ke zdroji vody a také tam bude končit horkovod z temelínské elektrárny,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Před několika lety se také podařilo opravit bazény v Prachaticích či nedalekých Volarech a do obnov investují i další města.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Firma stavící průmyslový park u Boršova chce využívat k dopravě blízké letiště

30. dubna 2024  9:09

Ohromný průmyslový park vznikající u Boršova nad Vltavou hodlá využít k dopravě jihočeské letiště....

Táborsko drží místo pro baráž. Je to cíl a sen, tvrdí manažer

30. dubna 2024  8:37

Posledních pět kroků schází druholigovým táborským fotbalistům k účasti v baráži. V ní by se utkali...

Školy, sportoviště i přípojka. Investiční fond rozdělí rekordních 351 milionů

29. dubna 2024  16:24

Jihočeští zastupitelé schválili rekordní částku pro investiční fond. Obce získají 351 milionů...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...