Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neděláme věci pro efekt, plníme sen stavebníka, říká architekt Václavík

„Rádi objevujeme nové souvislosti a možnosti, nebojíme se neprošlapaných cest,“ tvrdí o sobě architekti ostravské stavebně projektové kanceláře ATOS-6. Jestli je to pravda, se můžete přesvědčit z následujících tří ukázek jejich tvorby.
Z každé strany jiný – původní sedlová střecha o sklonu přibližně 50 ° byla...

Z každé strany jiný – původní sedlová střecha o sklonu přibližně 50 ° byla doplněna vložením tří „kvádrů“. | foto: Radim Václavík

„Ateliér ATOS-6 je v Ostravě již dlouhá léta zavedenou architektonickou značkou... Já jsem s ním spojil své síly před 20 lety jako tehdy mladý architekt, a snad mohu říci, že touto fúzí vznikl tým, který je dodnes schopen využívat kreativitu mladých ostravských architektů i letité zkušenosti projektantů s velkými investičními celky,“ říká architekt Radim Václavík.

Kliknutím na titulní stránku se dozvíte více o časopise Domov.

Studio tak nabízí komplexní projektovou přípravu pro řadu různorodých staveb i řešení urbanistických celků. „Ve své práci však hledáme uměřenost. Nesnažíme se o exhibice, neděláme věci pro efekt. Nejde nám o malůvky na papíře, rozhodující je pro nás hotová stavba,“ dodává Radim Václavík.

A pokračuje: „Proto vše důsledně promýšlíme a krok po kroku optimalizujeme podle potřeb a možností stavebníka. Ten je pro nás východiskem, jeho sen, přání či potřeba nepřímo určují, jak bude výsledné dílo vypadat. Platí to i pro vcelku jednoduchou novostavbu rodinného domu, kterou sami pro sebe nazýváme Dům s vlnou.“

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Dům s vlnou

Na první pohled je tento objekt vlastně kvádr…
Ano, je to dvoupodlažní dům s plochou střechou, který má obdélníkový půdorys. Z jižní strany je lemovaný částečně krytou terasou s přilehlým externím skladem pro zahradní techniku. Dům má hladkou fasádu rozčleněnou povětšinou francouzskými okny, na východní straně akcentovanou vysunutým objektem vstupu.

Právě vstup tvoří nepochybně nejvýraznější prvek tohoto rodinného domu. Plní i praktickou funkci?
Vstupní portál, lemovaný materiálově odlišnou paspartou, která sotva znatelně levituje nad terénem, skýtá kryté závětří komunikující s přilehlou ulicí, a v patře vytváří arkýř koupelny. Stěna arkýře, sevřená v paspartě, se ke vstupu v přízemí organicky stáčí a navádí vstupujícího do nitra domu. Zvlněná stěna se ještě opakuje v interiéru nad schodištěm, kde po sobě nechává klouzat světlo ze světlíku ve střeše.

Co ještě narušuje ve stavbě geometrii kvádru?
Druhým výraznějším prvkem, který obohacuje architekturu domu, je jižní terasa, která je před povětrností částečně kryta dřevěnou pergolou. Jedno pole pergoly je opatřeno skleněnou střechou a svislou textilní roletou proti slunci. Druhé pole pergoly, které je v prostoru mezi domem a zahradním skladem, zůstalo nekryté.

Vizitka stavby

Autor: Radim Václavík

Místo: Stará Bělá

Návrh: 2008

Realizace: 2009

Konstrukční základ: zdivo Porotherm

Zastavěná plocha: 156 m2

Užitná plocha: 250 m2

Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch-voda

Sklad tvoří samostatný objekt, jenž je za pomoci ocelových lanek porostlý popínavou zelení. Zeleň přerůstá na konstrukci pergoly a v přírodní formě supluje roletu, vytváří tak přírodní baldachýn proti slunci a pro větší pocit soukromí.

Poslední vysunutý architektonický prvek je na severní fasádě. Jde o vjezd do garáže integrované v domě. Ten je částečně chráněn pouze prostou betonovou konzolou.

Střecha domu je plochá s vrstvou extenzivní zeleně. Prostému zevnějšku odpovídá také vcelku jednoduchý a úsporný interiér domu, který je ve směru sever-jih rozdělen do tří traktů.

Dům s vlnou - dvoupodlažní dům s plochou střechou má obdélníkový půdorys.

Slunce v paneláku

 Panelákový byt v nejvyšším podlaží svými parametry neodpovídal ani současným standardům, ani představám a zralému věku svých obyvatel. Citelnými nedostatky trpěla zejména koupelna: byla tmavá, plná bariér, nevzhledná.

Architekt si v rámci modernizace bytu stanovil zdánlivě nemožný úkol: proslunit tmavé hygienické jádro uprostřed panelákové dispozice. Proto sáhl k radikální změně: úzká chodbička propojující vstupní halu a kuchyň byla zrušena a její prostor zaujaly koupelna a toaleta.

Vizitka rekonstrukce

Autor: Radim Václavík

Místo: Frýdlant nad Ostravicí

Realizace: 2016

Do koupelny se podařilo umístit bezbariérovou sprchu i prostorné umyvadlo. Hlavní proměnou je však použití dvou rozměrných prosklených ploch, jež skutečně nechávají vstoupit sluneční paprsky až do jádra bytu. Intimitu zajišťují v případě potřeby klasické meziskelní žaluzie. Prostupnost světla funguje obousměrně: rozsvícením v koupelně či na WC lze jádro opticky propojit se zbytkem bytu a vytvořit osobnější atmosféru.

Kuchyň je nově otevřena směrem do obytného prostoru, celek propojuje vinylová podlaha s dřevěným dekorem. Interiér prosvětlují také barvy: bílá, jemný odstín šedé, v hygienických prostorách bílá stěrka a skleněná mozaika.

Slunce v paneláku - kuchyň je nově otevřena směrem do obytného prostoru, celek propojuje vinylová podlaha s dřevěným dekorem.

Při rekonstrukci byl kladen důraz i na zvukový a tepelný komfort. Prostup hluku z okolních bytů odstranilo použití akustických desek Wolf ve skladbě obvodových konstrukcí, letní přehřívání skrz střešní konstrukci vyřešila tepelná izolace v podhledu (dřevovláknité desky Steico).

Z každé strany jiný

Dvoupodlažní zděný objekt s půdou na přibližně čtvercovém půdorysu (10×9,7 m) prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Původní sedlová střecha o sklonu přibližně 50° byla doplněna vložením tří „kvádrů“, po jednom do každého podlaží. Tyto kubusy oživují dům směrem od cesty a neruší jeho původní banální výraz.

Z každé strany jiný - původní sedlová střecha o sklonu přibližně 50° byla doplněna vložením tří „kvádrů“.

Každý kubus má jinou povrchovou úpravu: dolní je omítnutý v šedém tónu, střední obložený provětraným modřínovým dřevem a horní oplechován hliníkovou falcovanou krytinou. Vždy na jednu stranu se kvádry otvírají prosklením do exteriéru. Původní hmota domu zůstává bílá.

V přízemí slouží přidaný prostor jako veranda, poskytující žádané oddělení vstupů (přízemí obývají rodiče, obě vyšší podlaží mladí). V patře vykonzolovaná přístavba výrazně zvětšuje obytný prostor: Vzniká zde prosluněný obývací pokoj s výhledem na okolní hory.

Vizitka rekonstrukce

Autor: Radim Václavík

Místo: Bystřice

Realizace: 2010

Dodavatel: Staba – servis

Zastavěná plocha: 111 m2

Užitná plocha: 307 m2

V podkroví umožňuje nástavba pohodlný přístup po novém dřevěném schodišti k vestavěným dětským pokojům a koupelně. Většina původních nosných konstrukcí zůstala zachována, zbourané byly zejména příčky. Úpravou došlo ke změně funkce původního krovu:

V části nad přístavbou se krov změnil z hambalkového systému na vaznicový. Nové přístavby jsou řešeny částečně jako zděné, ve větší míře pak pomocí lehké dřevěné konstrukce (spojitě i prostě uložené krokve, příhradové prostorové vazníky a sloupky).

Autor:
  • Nejčtenější

Vlastními silami si předělal maringotku za padesát tisíc na super zázemí

21. května 2024

Tatér Tomáš, rodák ze Slovenska, si před několika lety pořídil za padesát tisíc korun vyřazenou...

Byt na Vinohradech si zařídili ve stylu urban jungle. Rostliny mají všude

17. května 2024

Prvorepublikový byt se pod rukama majitelů a architektky změnil v mladistvou oázu plnou zeleně,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čech si na Zélandu koupil dodávku a přestavěl ji na bydlení. Hodně ušetřil

16. května 2024

Obytná dodávka je na Novém Zélandu téměř nutností, pokud chcete vidět všechny krásy ostrovů. „Do...

Soused nainstaloval na chodby kamery. Nikoho se neptal a teď šmíruje

17. května 2024

Premium Soused nainstaloval do společných prostor bytového domu tři kamery se záznamem celého prostoru. Na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Garsonku s děsivým půdorysem skvěle vyřešil nábytek na míru a sklopná postel

19. května 2024

Dnešní úspěšné ženy už mívají co se týče bydlení jiné priority než jejich matky, či dokonce...

Luxusní vila vypadá jako rekreační objekt. Styl, který začal v roce 1793

22. května 2024

V Los Angeles je ztělesněním rafinovanosti stylu „architektura letoviska“ vila se čtyřmi ložnicemi...

Fotbalová legenda Ladislav Vízek má rodinné útočiště v Dolních Chabrech

22. května 2024

Neexistuje fotbalový fanoušek, který by neznal jméno Ladislav Vízek. Legenda, jež se do historie...

Vlastními silami si předělal maringotku za padesát tisíc na super zázemí

21. května 2024

Tatér Tomáš, rodák ze Slovenska, si před několika lety pořídil za padesát tisíc korun vyřazenou...

Praha patří k nejzelenějším světovým velkoměstům. Kam se vydat v létě?

21. května 2024

Beton, kočičí hlavy, věže, bloky větších či menších budov a řeka. Tak se dá popsat naše metropole....

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....