Zejména před Vánocemi je příprava domácí kávy velmi aktuální. Nabídnout návštěvě ke skvělému domácímu cukroví i výbornou kávu, tomu se jen těžko odolá.
Jenže jakou? Instantní kávy až tak nenadchnou, překapávaná káva se v Česku na rozdíl třeba od USA moc „nechytla“, kapslové kávovary nedovolují pohrát si s různými chutěmi. Milovníci kávy tak preferují zejména pákové přístroje a automatické kávovary s mlýnkem, kde si mohou zvolit například z pěti hrubostí namletí kávových zrn.
Spokojenost s kávou začíná samozřejmě už při nákupu kávových zrnek, v kurzu jsou zejména malé pražírny, kde nabízejí opravdu čerstvě upraženou kávu, týdny skladované sáčky v regálech hypermarketů, kde neznáte ani původ a tedy ani třeba způsob hnojení, splní zážitek z kávy jen nenáročnému spotřebiteli.
Pak nastupuje mlýnek v kávovaru, který by měl být keramický. Keramika se totiž na rozdíl od ocelových mlýnků téměř neopotřebovává a zrnka nespálí. Čerstvě a správně namletá káva je totiž pro konečný výsledek velmi důležitá, po 15 minutách ztrácí až šedesát procent své vůně.
Abyste si však mohli opravdu vychutnat plné aroma kávy, je třeba ji připravit při správné teplotě. „Ideální teplota vody ke spařování pro espresso je mezi 90 °C až 95 °C. Pokud je teplota příliš nízká, z kávy se chuť a vůně uvolní pouze částečně. Jestliže bude teplota příliš vysoká, káva okamžitě získá hořké, až trpké tóny připomínající spáleninu,“ upozorňuje Marián Haluza ze společnosti BSH domácí spotřebiče.
ZDE MŮŽETE ODPOVÍDAT NA OTÁZKY
Plně automatické kávovary se systémem sensoFlow, což je jediný systém svého druhu na světě, nabízejí zahřátí vody na správnou teplotu a tu udržuje po celou dobu spařování. Termostat udržuje nastavenou teplotu a nedochází ke znehodnocení chuti kávy.
Zkušení baristé doporučují věnovat pozornost i vodě určené pro přípravu kávy, v profesionálních přístrojích používají upravenou či balenou vodu, zejména je-li kavárna v místě s tvrdou vodou.
Pro většinu zákazníků bývá jako důležitý parametr tlak, uvádí se, že kávovar by měl mít tlak 15 barů. Není to však až tak nezbytné, profesionální přístroje mívají tlak pouze 9 barů, jenže zde tlak nikdy neklesne, což domácí spotřebiče nemusí splnit. Aby nedošlo k poklesu tlaku pod 9 barů, používá se u přístrojů určených pro domácnosti právě 15 barů.
Mléko vyžaduje péči, nebo automatické čištění
Obliba domácí kávy s mlékem, ať již jde o cappuccino, latte macchiato, nebo caffe latte a další, však končívá po pár týdnech v okamžiku, kdy kávovar vyžaduje pracné vymývání trysek a celého „mléčného systému“ po každém připraveném šálku.
To prostě obtěžuje. Výsledek? Majitel používá pouze klasické espresso, bez mléka. Proto je tak důležité, aby byl přístroj vybavený plně automatickým parním čištěním (označuje se jako autoMilk Clean).
Vyhrajte luxusní kávovarPokud máte rádi opravdu dobrou kávu, máte příležitost vyhrát automatický kávovar v naší soutěži, kterou jsme připravili se společnosti BSH domácí spotřebiče. Když zodpovíte správně všechny tři otázky v dnešním testu (na výběr máte tři možnosti), a to do 26. listopadu 2017 do 12:00, budete zařazeni do slosování. Jméno výherce zveřejníme 28. listopadu 2017. Pro správné odpovědi vám mohou pomoci informace v článcích či na webu společnosti BSH domácí spotřebiče či na jejím Facebooku. Bližší informace k soutěži zde. Výhrou v soutěži je kávovar Siemens EQ.6 plus s300 v hodnotě 26 990 Kč (doporučená MOC). Je v provedení kartáčované nerezové oceli nejvyšší kvality. která doplňuje čistý a elegantní design s typickým leskem. Kávovar mimo jiné nabízí:
|