Pondělí 17. února 2020, svátek má Miloslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 17. února 2020 Miloslava

Na secesní stavbu umístili dvoupodlažní loft. Proměnili celý dům

  1:00aktualizováno  1:00
Centrum měst zaplňují kanceláře, mizí však „běžní“ obyvatelé i prodejny. To je i případ Ostravy. Mladí architekti, David Průša a Alena Mazalová ze studia Platforma architekti, se zapojili do hnutí Oživená Ostrava, ale především nabídli konkrétní počin: rekonstrukci secesního domu na Masarykově náměstí.

Dům po rekonstrukci s citlivě opravenou fasádou a citlivě vytvořenými výkladci obchodu. Loftový byt nijak nenarušuje vzhled secesního domu. | foto: Jakub Zdechovan

Nejde jen o „obyčejný dům“. Pozdně secesní dům architekta Felixe Neumanna z roku 1910 je nemovitou kulturní památkou. Jeho autor má vlastně i mnoho společného s mladými autory rekonstrukce. I on se výrazně podílel na přestavbě centra Ostravy na přelomu 19. a 20. století.

Dům na Masarykově náměstí před rekonstrukcí, kdy v něm sídlila banka.

Dům na Masarykově náměstí před rekonstrukcí, kdy v něm sídlila banka.

Po více než sto letech užívání potřebovala stavba kompletní rekonstrukci. Cílem mladých tvůrců ze studia Platforma Architekti bylo vrátit ji původnímu účelu, měla tedy opět sloužit k bydlení a nabídnout i prostor pro obchod v parteru tak, jak tomu bylo v době, kdy si Sigmund Roth objednal u architekta Neumanna návrh svého domu.

Pomyslnou korunou secesního domu se stal loft

„Původní zdobnou fasádu jsme zachovali. Hlavní platformou domu se stal nový loftový byt na střeše, který využil starý zatuchlý krov a neprosluněné páté podlaží,“ vysvětluje architekt Průša. Jednání s památkáři jednoduchá nebyla, ale nakonec se vše podařilo.

Fotogalerie

Skleněná fasáda loftu přes obě podlaží tak propojuje exteriér Masarykova náměstí a domu. Vzniklou venkovní terasu stíní pevné hliníkové lamely v rovině původní střechy.

„Dům za současných hygienických standardů nešel v plné míře využít pro bydlení. Ale v zájmu historického centra bylo třeba sem bydlení dostat. A tak jsme vytvořili loftový byt přes obě podlaží, který bylo ovšem třeba přímo prosvětlit a proslunit,“ doplňuje David Průša.

Loft zaujímá poslední obytné patro, tak bývalý půdní prostor, do něhož byl vstup z centrálního schodiště v pátém nadzemním podlaží. Loft je propojený vnitřním schodištěm do šestého nadzemního podlaží.

I přes vložení svislé skleněné stěny zůstal zachovaný původní obrys mansardy.

I přes vložení svislé skleněné stěny zůstal zachovaný původní obrys mansardy.

„Při zachování celé střechy v původní podobě by nebylo možné tyto prostory dlouhodobě využít, staly by se ́mrtvými ́ prostorami domu. Náš návrh citlivě zachovává obrys mansardové střechy a v žádném případě nenarušuje celkový dojem ve vnímání této střechy z prostoru náměstí. I přes vložení svislé skleněné stěny je zachován původní obrys mansardy,“ vysvětluje architekt Průša.

Dům č. p. 38

Stavba na Masarykově náměstí v Ostravě je datována kolem roku 1910. Byla vystavěna pro Sigmunda Rotha jako obytný a obchodní třípatrový podsklepený dům na gotické parcele, jako součást blokové zástavby.

Autorem návrhu je Felix Neumann (1860 - 1942). Architekturu vystudoval na vídeňské Vysoké škole technické a na technice v Berlíně Nové trendy evropského vkusu tehdejší doby zaznamenával velice rychle a osobitě, proto byl vyhledávaným stavitelem secesních, neobarokních a neorenesančních staveb.

Šikmé venkovní lamely potřebné pro stínění (celá fasáda je na jižní straně) vytvářejí vertikální členění v původní rovině střešní roviny.

Tímto zásahem došlo plnohodnotnému využití a oživení celého domu i k oživení náměstí novými prostorami pro bydlení, které odpovídají potřebám 21. století a zároveň respektují kulturní památku.

Pohodlí odpovídající 21. století

Modernizace domu č. 38 na Masarykově náměstí nezůstala pouze u rekonstrukce fasády. Především se zkvalitnilo vnitřní prostředí, zachoval se však princip původní dispozice a také všechny cenné stavebgní prvky.

Stavba získala také výtah obsluhující všechna podlaží na mezipodestách, podařilo se jej umístit ve volném prostoru světlíku za schodištěm. Zbytek světlíku se využil k rozšíření sociálního zázemí v jednotlivých patrech.

Parter je určený jako prodejní prostory, ty nahradily banku, která zde sídlila předtím.

Původní schodiště

Původní schodiště

Schodiště po rekonstrukci

Schodiště po rekonstrukci

Rekonstrukce a modernizace pozdně secesního domu

lokace: Ostrava - Masarykovo náměstí
status: realizace
rok: 2012-2015
autor: Platforma architekti/David Průša, Alena Mazalová
gen. dodavatel: Profium

zastavěná plocha: 230 m2
užitná plocha: 1 108 m2
obestavěný prostor: 4 663 m3

Motto autorů: „Architektura je buď dobrá, nebo špatná, chytrá nebo hloupá. Když je chytrá, je i krásná.“

Chceme tvořit krásnou architekturu. Jsme architektonickou a projekční platformou založenou na týmové spolupráci architektů, stavebních inženýrů, grafiků, designérů a dalších odborníků, tvořících společně promyšlené a fungující projekty staveb. Vše vychází z přání a potřeb klienta, které promítneme do samotných návrhů a následných realizací díla.

1. nadzemní podlaží před rekonstrukcí

Vstup před rekonstrukcí

Vstup do domu po rekonstrukci

Vstup do domu po rekonstrukci



.

Autor:
  • Nejčtenější

Dana Morávková bydlí s rodinou ve Vršovicích. Své království miluje

Herečka Dana Morávková je žena s dobrým vkusem, což je patrné na první pohled. Svůj cit pro design ostatně využívá i...

Peněz měli málo. Domov pro rodinu postavili svépomocí a je to nádhera

Když vás při vytváření domova netlačí termíny, ale rozpočet, pak neplýtváte metry, zjednodušujete tvary, volíte prosté...

Dům vyšel rodinu na dva miliony korun. Má všechno, co si lze přát

Na okraji bosenské obce Nahorevo, která leží osm kilometrů od Sarajeva, vyrostla moderní rodinná vilka. Architekti ze...

Jak se staví sen pro mladého vdovce s dvouletým synem v paneláku

Život vypadal skvěle. Tomáš si našel přítelkyni ještě během studia na vysoké škole, nastěhovali se do jeho mládeneckého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skvělá roubenka je prostorná a pohodlná. Stavba trvala necelý rok

Květa se tu narodila a spolu se Zdeňkem, který pochází z blízkého města, měli nedaleko 35 let v zahrádkářské kolonii...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

Premium

Podivné zrcadlo z Turnova letí ke Slunci. Česká laboratoř se musela ukázat

Ke Slunci odstartovala sonda se speciálním zrcadlem pro sledování korony. Vyvinuli jej čeští výzkumníci v Turnově....

Premium

Češi bydlí stále častěji ve sklepech. K extrémním řešením je nutí drahé nájmy

Nedostupné bydlení nutí Čechy ke stále extrémnějším řešením bytové situace. Zejména v největších městech už lidé míří i...

  • Další z rubriky

Rekonstrukce bytu přinesla majitelům i krásnou terasu na střeše garáže

Na začátku byl dobrý nápad: spojení dvou bytů v jeden. Jenže dispozici majitel moc neřešil, stejně jako údržbu bytu, a...

Muzeum Tesla je v sýpce. Zachránili ji svépomocí členové radioklubu

Když přišel Historický radioklub československý v roce 2002 o své hlavní prostory v Poděbradech, hledal objekt, v němž...

Poradna architekta: majitelé si přejí odvážnou změnu v panelákovém 3+1

Ačkoliv se může zdát, že panelové byty vypadají jako přes kopírák, občas se najde výjimka. Zejména pokud jde o domy z...

Premium

Ve stylu art deco. Unikátní technologie proměnily luxusní vilu v klenot

Villa La Rotonde v Monte Carlu je skvělým příkladem architektury ve stylu art deco. Její dávnou slávu a unikátní podobu...

Najdete na iDNES.cz