Uprostřed domu mají velké atrium, kam nikdo z okolí nevidí

  1:00aktualizováno  1:00
Základem vily ve svahu na jižní Moravě se staly dvě věci: zaprvé přání majitelky na vytvoření absolutního venkovního intimního prostoru, a zadruhé dostatečně velký, ale svažitý pozemek s výhledem na okolní malebné kopce.

Flow House využívá všechny výhody svažitého pozemku a zároveň respektuje přání naprosté intimity vůči okolí. | foto: Moodware, Jan Zeman

Architekt David Průša a jeho kolegové ze studia Platforma architekti mají rádi výzvy, které vyžadují netradiční přístup. A tato k nim rozhodně patřila. Bungalov ve tvaru L nebo U by představovala jen kompromis, nezvané pohledy by byly omezené jen ze dvou či tří stran. A tak přišel nápad s „oázou klidu“, jak autoři označili projekt studia.

Dokonce se jim podařilo vyhnout se výrazně výkopových pracím, a přitom dosáhnout výhledů za všech prostor domu do okolí. „Bez ostychu lze i užívat dům uvnitř i venku,“ zdůrazňuje architekt Průša.

Atriový dům ve svahu

Terasa ohraničená křídly domu poskytuje prostor po zábavu dětí i dospělých.

Terasa ohraničená křídly domu poskytuje prostor po zábavu dětí i dospělých.

Architekti přišli s jednoduchým konceptem atriového domu na platformě, která kopíruje plynule svažitý terén. Prostě „plynoucí dům v plynoucím terénu“ – Flow house.

„Jednopodlažní objekt se prolamuje spolu s terénem a otvírá prostor pro výhledy z klidové i společenské části domu. Toto zalomení vytváří opticky dvě podlaží, a zároveň ponechává dojem jednopodlažního, prostorově pestrého tělesa,“ popisuje David Průša.

K místní komunikaci se dům obrací tak trochu jako protihluková stěna, poměrně zasunutá pod úroveň cesty. Celý dům se s klesáním terénu otevírá do zahrady v západní části a vytváří tak intimní, před okolím skrytý a chráněný, klidný obytný prostor.

Hlavní hmotu domu tvoří tři křídla, vytvářející písmeno U. Ta jsou spojena krytou terasou, která dotváří navržené atrium, již dříve zmíněnou „oázu klidu“. Z horní části domu i ze spodní terasy se tak nabízí stejný výhled do zahrady plné stromů i na protilehlé kopce.

Dispoziční řešení

Fotogalerie

„Pomyslná trajektorie polouzavřeného prstence, tvořícího oázu klidu, je maximálně promítnuta do dispozičního řešení. Na tuto trajektorii jsme ́nabalili ́ jednotlivé místnosti, vytvářející prstenec domu,“ popisuje architekt Průša.

V severovýchodní části stavby umístili architekti garáž se vstupem. Odtud se lze jednoduše dostat do společenské zóny v severní části, nebo do klidové ve východním křídle.

V jižní části bylo umístěno wellness a fitness se saunou, prostor pro zahradní nábytek a spojovací koridor. Horní část domu patří klidové zóně s ložnicí, šatnou, koupelnou a dětským pokojem. Ze všech těchto místností mají uživatelé stejný výhled na členité panorama okolní krajiny.

Konstrukční, technické a materiálové řešení

Krytá terasa spojuje dvě křídla a dotváří navržené atrium.

Krytá terasa spojuje dvě křídla a dotváří navržené atrium.

Dům se začne stavět každým dnem, na jaře 2016 by mělo být vše podstatné hotové. Jako konstrukční materiál se použijí keramické tvárnice. Obvodové zdivo a střecha (strop) budou opatřeny z vnější strany tepelnou izolací.

„Zakládání je navrženo jednoduché, na základové pasy. Nosnou střešní konstrukci bude tvořit železobetonová monolitická deska. Krytí terasy tvoří vegetační vrstva. Okna a skleněné výkladce jsou hliníková s trojitým zasklením,“ vypočítává architekt Průša.

Do poklidné zelené krajiny zvolili architekti na fasádu bílou hladkou omítku. Venkovní terasa bude dřevěná, zda to budou místní dřeviny vhodné do venkovního prostředí, nebo exotické, které nabízejí rozsáhlou škálu druhů, barev a tvrdostí, se ještě nerozhodlo.

Stavba

Zastavěná plocha domu: 523, 91 m2
Užitná plocha domu: 397, 40 m2
Obestavěný prostor domu: 1775, 35 m3

Autor: Ing. arch. David Průša, Platforma architekti, spoluautor Ing. arch. Katarína Škodová

Autor:

Nejčtenější

Pořídili si dřevostavbu zateplenou polystyrenem. A jsou nadšeni

Dřevostavba s tepelněizolačními panely z expandovaného polystyrénu zaručila...

Na začátku bylo rozhodnutí mladé rodiny postavit dům podle vlastních představ a vejít se do rozpočtu. Sen o ideálním...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Pořídili si byt v bývalém hotelu Ritz. Zařídili si jej retro nábytkem

K typové lince majitelé pořídili stůl na míru s deskou ze staré tovární...

Petra Kellerová a Přemysl Koudela se do apartmánu bývalého zbraslavského hotelu Ritz zamilovali poté, co v něm na...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Největší předností domu je jednoduchost a výhled na pasoucí se skot

Betonové podlahy se skvěle osvědčily v provozu průchozího přízemí a povedlo se...

Mladí manželé z okraje belgického města Dendermonde byli celý život zvyklí žít na dosah přírodě. Když se rozhodli...

Další z rubriky

U golfového hřiště si postavil dřevostavbu ve stylu slovenské drevenice

Terasa s výhledem na nádherné okolí je vybavena i venkovním krbem.

Mladý podnikatel Štefan je nadšený golfista, jezdí nejraději do Tatranské Lomnice, kde se golf hraje už od roku 1906....

Chalety s prosklenými stěnami nabízejí výhled jako z rozhledny

Architekt Berti kombinoval tradiční lokální prvky se současnými, především však...

Do italských Dolomit zařazených na seznam přírodního dědictví UNESCO přibyly nedávno další ,dvoutisícovky‘. V této...

Místo na Slovensku si dům postavila raději v Rakousku. A je spokojená

Podlahu na terase s integrovaným grilem tvoří dřevěný masiv, který příjemně...

Za hranice Slovenska přivedli majitelku domu příbuzní. Dcera s rodinou ji přemluvila, ať si stejně jako ona postaví dům...

Najdete na iDNES.cz