Pondělí 1. června 2020, svátek má Laura
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 1. června 2020 Laura

Minimalistický mezonet v Podolí obnažily architektky až na beton

aktualizováno 
Atypický byt v nenápadném pavlačovém domě z 90. let v pražském Podolí prošel kompletní rekonstrukcí, při které architektky ze studia SMLXL vytvořily odvážně minimalistický interiér.

Kuchyň doplnily barové židle dánské designové značky Hay. | foto: KIVA

Architektky změnily celkovou dispozici, odhalily železobetonový skelet a dvě patra bytu propojily modrým ocelovým zavěšeným schodištěm. To se stalo novou dominantou a jedním z mála barevně výrazných prvků v celém bytě.

Obě patra mezonetu mají šířku pouze tři metry, délku 15 metrů.

Obě patra mezonetu mají šířku pouze tři metry, délku 15 metrů.

Majitelé si rekonstrukcí splnili přání bydlet v zajímavém a chytře řešeném bytě a jejich představa se ideálně propojila se stylem SMLXL. Výsledkem je interiér, který je minimalistický i extrovertní zároveň.

„Potěšilo nás, že se klienti betonových povrchů nebáli a od začátku jsme v tomto byli naladěni na stejnou vlnu. Občas slýcháme, že jsou naše interiéry studené a kvůli surovějším povrchům vypadají jako nedodělané, ale to, že se naše práce nelíbí každému, je v pořádku,“ vysvětluje architektka Klára Valová, zakladatelka studia SMLXL. 

A pokračuje: „Každý vnímáme barvy a jejich odstíny jinak. My třeba vidíme barevnost a živelnost skrytou v deseti odstínech černé nebo šedé barvy, neméně důležité jsou pak i různé struktury a materiály.“

Změna je život

Mezonet v nenápadném pavlačovém domě z počátku 90. let potřeboval upravit dispozici a vyřešit interiér tak, aby z komplikovaného půdorysu vytěžili jeho majitelé maximum. Šířka patra je totiž jen tři metry, délka 15 metrů (to vše dvakrát nad sebou), celková plocha pak 98 m² .

Nápad očistit původní konstrukce a nechat vyniknout jejich surový hrubý povrch nejvíc ovlivnil výslednou podobu bytu a jeho industriální atmosféru.

Architektky Klára Valová a Eva Mohylová ze studia SMLX odhalily železobetonový skelet s panely a betonový strop a sloupy doplnily betonovou stěrkou na podlaze. Vznikl tak monochromatický základ, který slouží jako malířské plátno pro další výrazné prvky.

Srdcem celého bytu se stalo ocelové zavěšené schodiště potažené výrazným modrým lakem. Barevný prvek pomyslného středu bytu na sebe poutá pozornost a skvěle vyniká v neutrálním prostředí celého interiéru. Schodiště nyní propojuje spodní patro bytu, kde je vstupní hala, kuchyň a toaleta, s horním „privátnějším“ patrem, do kterého architektky umístily ložnici, koupelnu a obývací pokoj s pracovnou.

Největší změnou v uspořádání bytu je přesunutí kuchyně, která byla původně situována hned u vstupu z pavlače. Nově ji architektky umístily na opačný konec patra, což umožňuje přímý vstup na balkon.

Obývací pokoj v minimalistickém pojetí nabízí relax přímo u okna s výhledem do...

Obývací pokoj v minimalistickém pojetí skýtá relax přímo u okna s výhledem do okolí.

„Původně majitelé tento pokoj vůbec nevyužívali, sloužila jen jako sušárna prádla a v podstatě skladiště. Přitom díky balkonu jde o jeden z nejhezčích pokojů z celého bytu. Spojením s balkonem jsme navíc prodloužily plochu a pocit z celého bytu. Najednou tak získal na velkorysosti,“ zdůrazňuje Klára Valová.

Industriálně laděný interiér zjemňují elegantní materiály, například kouřové sklo, jímž je opláštěná digestoř, kůže použitá na čele postele nebo černě mořená dýha na nábytku. Koupelnu rozzářily světla české značky Lasvit, interiér doplnily barové židle dánské designové značky Hay.

Ostatní nábytek byl vytvořený na míru. SMLXL totiž zastává jasný názor, že byt není showroom. Klientovi se musí přizpůsobit na míru přesně podle jeho konkrétních potřeb.

Studio SMLXL

SMLXL je architektonické studio, které založila v roce 2011 Klára Valová. Architekti studia opakovaně nesahají po stejných značkách nábytku, vše se mnohdy vyrábí přímo na míru. Specifická je pro ně práce s esteticky dokonalými vizualizacemi, které pomáhají klientům, aby si dokázali svůj nový domov představit téměř realisticky.

Interiéry SMLXL se nebojí odhalit železobetonové skelety, upozornit na chladnou krásu betonové stěrky a industriálních prvků interiéru nebo surové povrchy, které už dávno není potřeba zakrývat přehnaně veselými barvami.

Autor:
  • Nejčtenější

Viktor a Eva Sodomovi jsou padesát let spolu. A stále bydlí v Roztokách

Touha utéci z velkoměsta do přírody byla silnější, a tak si před více než čtyřiceti lety manželé Viktor (74) a Eva (69)...

Chtěli bydlet ve staré stodole, nakonec museli postavit její repliku

Moderní, nebo přestavěný venkovský dům? Je to půl na půl. Ondřej žije s rodinou v replice hospodářského stavení z roku...

Majitel domu se neštítil ničeho. Chtěl nás za každou cenu vystěhovat

Prožila jsem si perný rok. Bojím se, že přijdu o byt. S majitelem domu jsem totiž ve válečném stavu. Splašky v bytě,...

Stavba sloužila od roku 1531 jako sklad soli, teď je z ní restaurace

Vytvořit restauraci v historickém objektu, který sloužil víc než čtyři sta let jako sklad soli či obilí, představovalo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poradna architekta: jak z panelákového 2+1 vytvořit prosvětlené 3+1

Vytvoření další místnost v bytě je vázané na řadu věci, dvě však bývají prioritní, a to počet oken a celková plocha....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Stavba sloužila od roku 1531 jako sklad soli, teď je z ní restaurace

Vytvořit restauraci v historickém objektu, který sloužil víc než čtyři sta let jako sklad soli či obilí, představovalo...

Co lze udělat ze staré chalupy. Rozpadlé usedlosti vdechli nový život

Zrekonstruovat starou usedlost na penzion není až tak neobvyklé. Ovšem proměnit venkovskou usedlost se stodolou a...

Jak se staví sen po norsku: stará salaš dostala spalovací WC i sprchu

Interiérový designer Halvor Bakke a jeho tým tesařů cestují po Norsku a restaurují letité chaty ukryté v horách....

Dříve do hotelu Passage lákali hosty na obří akvárium, dnes na umění

Moderní velkoměstský palác z roku 1928 architekta Bohuslava Fuchse, ve kterém kdysi Jaroslav Ježek složil svůj slavný...

Astronauté z Crew Dragonu jsou na palubě Mezinárodní vesmírné stanice

Americká soukromá loď s lidskou posádkou Crew Dragon se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a astronauté...

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...

Na největší stavbě v Minecraftu pracuje 400 lidí již skoro devět let

Project Greenfield je jedním z největších fanouškovských projektů v počítačových hrách vůbec, jeho cílem je postavit v...