PORADNA ARCHITEKTA: Jak odstranit chyby bytu 3 + 1 z 60. let

  1:00aktualizováno  1:00
Zděné domy ze 60. let mají řadu výhod, ale většinou jednu velkou chybu: nevyhovující dispozici pro současný životní styl. To platí i o bytě 3 + 1, který si mladá žena koupila na úvěr. Po jeho doplacení měla jasno: byt potřebuje rekonstrukci.

Ložnice s nábytkem z IKEA | foto: Archiv majitelky

Poslední splátka úvěru byl krásný (a velký) dárek k narozeninám. Radka zatím v bytě udělala jen menší úpravy, odstranila tapety, interiér "poladila" nábytkem z IKEA. "V bytě se stále cítím tak nějak jako v podnájmu, a tak bych jej ráda konečně zrekonstruovala, abych z něj vytvořila ´vlastní´ byt," vysvětluje své důvody.

Byt 3 + 1 nabízí podle ní hned několik nadstandardních výhod: dva balkony, dvě šatny, dům stojí 15 metrů od lesa. "Bohužel má i nevýhody odpovídající době vzniku, a to hlavně úzkou kuchyň a tmavou, dlouhou chodbu. Také mi vadí atypický přístup do koupelny z kuchyně, i když na to jsem si už docela zvykla. Největší nevýhoda? Byt je tmavý a studený. Je totiž v prvním podlaží, z jedné strany zapuštěný do svahu, z druhé strany zastíněný lesem," vypočítává Radka vše, co se jí nelíbí.

Kuchyň přemírou místa právě neoplývá.

Kuchyň přemírou místa právě neoplývá.

Koupelna s bojlerem a starými obkladačkami

Koupelna s bojlerem a starými obkladačkami

Pohled do předsíně z obývacího pokoje

Pohled do předsíně z obývacího pokoje

Byt by ráda prosvětlila a provzdušnila a také si dopřála větší koupelnu s větší vanou s možností občasného koupání ve dvou. Miluje koupání, přítel se raději sprchuje, takže by byl výborný i sprchový kout. WC by mělo zůstat samostatné. Otevřená či polootevřená kuchyň s obývákem není překážkou, jedinou může představovat nosná zeď.

"Pro stolování bych si ráda dopřála velký rodinný stůl pro čtyři až šest lidí a pro relaxaci pohodlnou, větší sedačku. To všechno není jednoduché dispozičně vyřešit, proto jsem se rozhodla obrátit se na odborníky," napsala majitelka.

Fotogalerie

Tři varianty pro rekonstrukci připravil Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor.  

Původní stav

"Tento byt 3 + 1 má opravdu několik nadstandardních prvků, na druhou stranu je v některých ohledech řešen dispozičně minimálně sporně, pokud ne špatně," hodnotí stav bytu Tomáš Zima.

Mezi nadstandardní prvky řadí stejně jako majitelka dva balkony, prostorné šatny pro obě ložnice, které jsou poměrně velké, či u vchodu umístěnou komoru. "Naopak koupelna přístupná pouze přes kuchyň je v dnešní době, kdy se snažíme byt zónovat na část společenskou a klidovou, již nevyhovující. Úzká tmavá kuchyň oddělená od obývacího pokoje již také neodpovídá moderním trendům v bydlení," říká Zima.

Původní půdorys bytu

Původní půdorys bytu

Varianta 1

V první variantě se ze vstupní chodby stala pouze kratší předsíň se základním úložným prostorem pro kabáty a boty. Z předsíně je přístupná koupelna s vanou a pračkou a oddělené WC.

Ložnicová část zůstala skoro nezměněná, pouze byly šatny odděleny příčkou a uspořádány tak, aby v každé z nich vznikl širší prostor se zrcadlem. Do ložnic se kromě postelí vešly i pracovní stoly.

Varianta 1

Varianta 1

Obývací pokoj se rozšířil o vstupní část, která celý prostor propojuje s kuchyní. Je zde dost místa na velkou sedací soupravu s TV sestavou i na velký jídelní stůl. "Tato varianta by šla řešit i bez probourání části nosné zdi, tím by se nepatrně zvětšila kuchyň, nicméně by pak byla méně propojená s obývacím pokojem a celý vstup do bytu by působil stejně stísněným pocitem, jako tomu je teď," vysvětluje stavební úpravy autor návrhu.

Varianta 2

Druhá varianta je řešená ve vstupní části chodbou, z níž je opět přístupné samostatné WC, ale koupelna tu vznikla již velkorysejší: vešla se do ní jak velká vana, tak dvě umyvadla, pračka i skříň na špinavé prádlo a menší skříňka na hygienické potřeby.

Varianta 2

Varianta 2

"Celý prostor koupelny podle tohoto návrhu vypadá velmi uceleně a díky velkému oknu bude dobře prosvětlený," hodnotí Tomáš Zima. Prostor ložnic je řešený obdobně jako v předchozí variantě, pouze v části šaten bylo navrženo jiné uspořádání skříní. Obývací pokoj se díky probourání nosné zdi přímo propojil s pěknou kuchyní ve tvaru písmene U.

Varianta 3

Ve třetí variantě sáhli v Ateliéru Dispozic k největšímu zásahu do nosných zdí bytu. Za tuto cenu se však naskytla možnost vytvořit propojovací chodbu jinde, než je v bytě nyní. Čtvercová předsíň s vestavěnými skříněmi přímo navazuje na hygienické zázemí bytu.

Varianta 3

Varianta 3

U vchodu do dětské ložnice umístil Tomáš Zima praktickou komoru. Navazující chodba propojuje vstupní část bytu s obývacím pokojem, který je v této variantě zvětšený na úkor ložnice.

"Někteří klienti dávají přednost většímu obývacímu pokoji, kde tráví většinu volného času a ložnice potom slouží pouze pro přespání," vysvětluje změny. V obývacím pokoji tak vznikl větší prostor pro jídelní stůl.

Kuchyně je velmi dobře prosvětlená, protože se jí tentokrát podařilo umístit podél obou oken, u nichž vznikla velmi zajímavá, užší pracovní a odkládací plocha. Ke stěně dětské ložnice byla umístěna vestavěná šatní skříň, protože část bývalé šatny zabrala chodba a ve zbylém prostoru je velká šatna pro druhou ložnici.

Poradna pro čtenáře

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu bydlení@idnes.cz potřebné doklady:

• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Jednou za 14 dní vybereme čtenáře, kterému Ateliér Dispozic připraví návrh nového dispozičního řešení bytu či domu. Toto řešení zveřejníme.
Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Jak se staví sen pro ženu a její vnoučata v domě, který volá o pomoc

V původním obývacím pokoji nebyla ani pohovka.

Dům bez fasády už zdálky dává jasně najevo, že jeho majitelé jsou na tom s financemi i silami hodně bídně. Žije zde...

Najdete na iDNES.cz