Rekonstrukce bytu: jak ve 2+1 dopřát soukromí rodičům i potomkovi

  1:00aktualizováno  1:00
Vymyslet komfortní bydlení v bytě 2+1 pro rodinu s dítětem v pubertě, to byl úkol, který stál před architekty ze studia Balance idea. Naštěstí činžovní dům dovolil výraznější změny dispozičního řešení.

Obývací část je spojená s jídelním koutem a kuchyní. | foto: Ing. arch. Miroslav Stach, Balance idea

Oproti původnímu řešení se tak z bytu 2+1 s plochou 60,3 m2 podařilo architektům z Balance idea vytvořit 3+kk se samostatnou šatnou, koupelnou, prostorem pro pračku a dvěma WC. Tento zdánlivý luxus je potřebný, protože jedna klozetová mísa byla umístěna do koupelny.

Majitelé chtěli získat především soukromí jak pro sebe, tak pro syna, a zároveň mít dost prostoru pro společné setkávání a stolování. Chybět neměl ani oddělený pracovní kout.

Byt už neodpovídal standardům současného bydlení.

Byt už neodpovídal standardům současného bydlení.

Pohled do původní kuchyně

Pohled do původní kuchyně

Byt novým majitelům vyhovoval díky ceně i příjemné lokalitě s velkým množstvím zeleně a dobrou dopravní dostupností. Vzhledem k věku syna a tomu, že se chystá po maturitě na vysokou školu mimo Prahu, neměli rodiče touhu si pořizovat zbytečně velký byt. Za pár let už bude syn jezdit jen na návštěvy.

Když nábytek funguje jako příčky

Po řadě konzultací se architekti dohodli s rodinou na základních úpravách. Na vstupní část bytu tak navazuje vstup do dětského pokoje na jedné straně a na straně druhé vstup do obývací části s kuchyní a jídelnou.

Fotogalerie

"V rámci obývací části jsme vytvořili multifunkční nábytkovou sestavu, která funguje jako prostor pro umístění vysokých spotřebičů pro kuchyň, prostor pro umístění televize a knihovny v obývacím pokoji a nakonec i jako skrytý pracovní kout, který nabízí dostatečný pocit soukromí," vysvětluje architekt Miroslav Stach ze studia Balance idea.

Kuchyň je navržena ve tvaru písmene L, respektive U, opticky ji od prostoru jídelny odděluje mléčné sklo. Není příliš velká, ale sportovně založené rodině stačí. Víkendy tráví mimo Prahu a společně se schází většinou pouze u večeře. V kuchyni nechybí výkonná digestoř s odtahem do komína.

Z obývací části lze projít "pracovnou" do ložnice, na kterou navazuje šatna a následně koupelna. Ta má přístup i z druhé strany směrem od dětského pokoje. Soukromí lze vyřešit jednoduše: stačí otočit takzvaným WC zámkem.

Pohled do ložnice z obývací části. Průchod lze uzavřít posuvnými dveřmi.

Pohled do ložnice z obývací části, průchod lze uzavřít posuvnými dveřmi

Do koupelny se přes použití dvojího vstupu podařilo umístit umyvadlo, vanu a toaletu, prostor s toaletou lze oddělit posuvným panelem. Druhé WC je řešeno jako samostatná místnost přístupná ze vstupní části, stejně jako prostor pro umístění pračky.

Bílá zvětší prostor

S ohledem na velikost bytu volili architekti převážně světlé materiály, a to bílý thermopal. To je dřevotřísková deska oboustranně potažená vysokotlakým HPL laminátem s tloušťkou 0,8 mm, má lesklý či matný povrch a vysokou odolnost proti mechanickému poškození.

Architekti použili matné provedení thermopalu v kombinaci se dřevem, v tomto případě dubovou dýhou. Je třeba si uvědomit, že bílá odráží nejlépe světlo (celkem 90 procent, "pohltí" jen 4 procenta), a prostor tak opticky výrazně zvětšuje.

Pohled do kuchyně, částečně oddělené mléčným sklem

Pohled do kuchyně, částečně oddělené mléčným sklem

Celek doplnili autoři projektu o světelné prvky zabudované v sádrokartonovém podhledu, které tak dotvářejí "čistou" atmosféru bytu.

V současné době se návrh realizuje, v článku jsou použity fotografie původního stavu a vizualizace.


Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Další z rubriky

Josef Košek opravil starou kapli. Za vlastní peníze a dohledu památkářů

Kapli v Hodkovicích nad Mohelkou opravil soukromník Josef Košek.

Kapli u kostela, která je v Hodkovicích nad Mohelkou v Libereckém kraji známá jako márnice, dal nový kabát soukromý...

Z počmárané ostudy je parádní kulturní dům s důstojnou přístavbou

Zchátralá devadesát let stará budova v Hazlově potřebovala nutně rekonstrukci.

Devadesátiletá zchátralá tělocvična v Hazlově v Karlovarském kraji slouží po opravě jako kulturní dům. Místní...

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Najdete na iDNES.cz