Úterý 24. listopadu 2020, svátek má Emílie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 24. listopadu 2020 Emílie

Když do garsoniéry musíte dostat obývák, ložnici, kuchyň i koupelnu

  1:00
Zařídit dobře malou kuchyň je hodně obtížné. Ještě náročnější však bývá vyřešit celý byt, samozřejmě malý. Neměl by být zahlcený nábytkem, ale také zde nesmí nic důležitého chybět. To je i případ garsonky v pražských Holešovicích.

Vizualizace: Kvůli lůžko byla kuchyňka umístěna na pódium. Mladému majiteli pár schůdků opravdu nevadí. | foto: Ing. arch. Miroslav Stach, Balance idea

Mladý majitel se s vyřešením své malé garsoniéry (bez koupelny!) obrátil na architekta Miroslava Stacha ze studia Balance idea. Ten dostal za úkol umístit do pokoje s plochou kolem 20 m2 a do malé předsíňky, z níž se vstupovalo na WC, tedy celkově do necelých 24 m2, obývací pokoj, kuchyňku, ložnici, koupelnu a WC. A také dostatek úložných prostor.

"Rekonstrukce a základní koncepce bytu byla dána umístěním stoupaček, s nimiž ve starém činžovním domě nelze téměř manipulovat, a obdélníkovým půdorysem," vysvětluje architekt Stach.  Bytům ve starých činžovních domech sice občas chybí koupelna (a někdy i WC), naštěstí mívají vysoké stropy kolem tří metrů a více. To byl i případ této garsonky.

Vizualizace: Obývací část po zasunutí lůžka - velké prosklení přivádí do

Vizualizace: Obývací část po zasunutí lůžka - velké prosklení přivádí do kuchyňky denní světlo.

Postel pod kuchyní

Hlavní obytný prostor rozdělil architekt Stach na obytnou část, v níž jsou úložné prostory a pracovní kout. Malá kuchyňská linka byla umístěna do "boxu" na pódium, pod které se vešla výsuvná postel. Denní světlo do kuchyňky přivádí prosklená část příčky. Prosklení se opakuje i na stěně sousedící s koupelnou. I tam "doputuje" část denního světla.

Obytná část je tak opticky i funkčně oddělena pomocí pódia, do "ložnice" nepřijde ani odér z vaření, což bývá typický problém garsoniér.

Fotogalerie

Varné centrum s dřezem a pracovní plochou je umístěné podél stěny v boxu, prostor mezi chodbou s úložným prostorem odděluje tabule v návaznosti na vysoké spotřebiče.

Za kuchyňskou část umístil architekt Stach samostatnou koupelnu se sprchových koutem, umyvadlem a prostorem pro pračku.

Hlavní úložný prostor je proti pódiu s kuchyňkou, vešla se sem knihovna obrácená směrem do obývací části, vysoká skříň s policemi a se zásuvkami na prádlo, ale také vysoké šatní skříně, jejichž úložnou kapacitu zvýšila sklopná šatní tyč.

"V rámci bytu bylo nutné vyřešit i další úložné prostory v předsíni, kde je hlavní šatní skříň a botník. Do koupelny jsem navrhl další vysokou skříň, v níž je skrytá pračka. Ta navazuje na skříňku pod umyvadlem," popisuje svůj návrh Miroslav Stach.

Vizualizace: Pohled do malé, ale funkční kuchyňky

Vizualizace: Pohled do malé, ale funkční kuchyňky

Pro barevné sjednocení a optické zvětšení nevelkého prostoru bylo použito minimum barev i omezené množství materiálů. Posuvné dveře šetří místo.

V celém bytě se počítá s položením dubové podlahy, nábytek na míru bude s bílého matného thermopalu, tedy materiálu, který se snadno udržuje a zároveň je velmi odolný vůči mechanickému namáhání nebo dokonce nárazům. Thermopal je povrchově upravená dřevotřísková (DTD) nebo dřevovláknitá (MDF) deska s oboustranně nalisovaným vysokotlakým (HPL) laminátem s tloušťkou 0,8 mm a povrchem ve vysokém lesku nebo matu.

V současné době probíhá realizace projektu.

Autor

Ing. arch. Miroslav Stach

Absolvent Fakulty architektury na ČVUT v Praze

 Práce pro ateliér A.M.O. projekt a Sense of living

  •  Autor stavebního systému Box house – spolumajitel patentu
  •  Autor systému e-Qbook.com – elektronického stavebního deníku – spolumajitel patentu
  •  Z realizovaných rodinných domů:  RD Brandýs nad Labem, RD v Tuchlovicích
  • Z projektů: České komerční centrum v Minsku, vinice v Chile, bytový komplex v Holešovicích, polyfunkční dům ve Zlíně, hotelový komplex v Thajsku, projekt Green village v Saudské Arábii
  • V současné době se věnuje konceptům Life technologies a MY garden – pasivní a soběstačné domy, vlastní produkce potravin a energie.
  • Nyní pracuje jako hlavní architekt v architektonickém ateliéru Balance idea.
Autor:
  • Nejčtenější

Ze staré stodoly dokázali mladí architekti vytvořit obytnou chalupu

Pro architekty Filipa Havliše a Davida Zámečníka je hračkou jakýkoli interiér. Bravurně si poradí s novostavbou i s...

Úžasný prostor. Kartářka Kočková žije v domě, který si jako malá namalovala

Premium Kartářka a věštkyně Barbara Kočková žila dlouho v podmínkách, které by slabší povahy jen těžko snášely. Život v...

Byt v centru Chebu byl k pláči. Dnes je to sympaťák plný světla

Památkově chráněná zóna v srdci historického Chebu je jedinečné místo pro bydlení, bohužel se totéž nedalo říci o bytu,...

Stará chata přešla k luxusu. Má zlatou chladničku i mramorové obklady

Když si nedávno mladý norský pár Lenne a Lars koupili chatu z 90. let minulého století, nadchla je hlavně její poloha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tři realizace architektek, které dokážou propojit staré s moderním

Domácích realizací je celá řada, tak se podívejme za hranice. Průvodkyněmi budou architektky pražského ateliéru Idea...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Šňůry na prádlo zacláněly pod stropem, teď má chata na Lofotech sušárnu

Malá chata na Lofotech, souostroví na severu Norska, má plochu pouze 45 metrů čtverečních. Rodina se čtyřmi dětmi a...

Komňa přestavěla faru. Získala pro seniory deset skvělých bytů a kapli

V obci Komňa ve Zlínském kraji stála 15 let ladem následovnice fary z 19. století. Pak se ji podařilo získat do majetku...

Přáli si učit se venku. Díky dopisu mají na zahradě v Radslavicích učebnu

Děti navštěvující základní a mateřskou školu v Radslavicích v Olomouckém kraji si prostřednictvím bohatě vybaveného...

Plasy vzaly 70 milionů a z ruiny kina Střela je skvostný kulturní sál

Městu Plasy v Plzeňském kraji, kde žije 2 800 obyvatel, dlouhodobě chyběl kulturní sál. Díky rekonstrukci roky...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...