Z moravské barokní sýpky vznikl hotel s dokonalým interiérem

aktualizováno 
Monumentální barokní sýpka v centru Velkých Pavlovic byla postavena na konci 18. století za vlády císaře Josefa II., kdy patřila k místnímu velkostatku. Požár na konci minulého století ji téměř zničil, přesto se z této významné technické památky podařilo díky architektům vytvořit nádherný hotel.

Hotel Lotrinský ve Velkých Pavlovicích vznikl ze staré barokní sýpky, kterou společně s vinnými sklepy nechal postavit v 18. století vévoda František I. Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie. Proto hotel nese jeho jméno. | foto: KIVA Photography

Sýpka měla velmi důležitý úkol, sloužila ke shromažďování společných zásob obilí pro léta neúrody. V pozdějších letech, zejména ve 20. století, se pro stavbu tohoto měřítka hledalo využití jen obtížně. Chátrání sýpky urychlil požár na konci minulého století.

V přízemí vynikne velkorysost zaklenutí celého prostoru.

V přízemí vynikne velkorysost zaklenutí celého prostoru.

Architektonického řešení rekonstrukce stavby a interiéru se ujalo studio EAarchitekti, Ing. arch. Zdeněk Eichler a Ing. arch. Eva Eichlerová. Jejich projekt se zúčastnil soutěže Interiér roku 2018 v kategorii Veřejný interiér – rekonstrukce.

Odkaz historie

Čtyřpodlažní stavba má přízemí zaklenuté nízkou křížovou klenbou ve dvoutraktu. Patra s dřevěnými trámovými stropy vynášejí ve druhém podlaží kamenné a zděné sloupy, ve třetím pak mohutné vyřezávané sloupy ze dřeva. Čtvrté podlaží je podkrovní. Tento prostorový koncept architekti při rekonstrukci zachovali, otevřený prostor rozdělili příčkami.

Současná společenská funkce hotelu s restaurací a konferenčním sálem je adekvátní velikosti a poloze stavby, klade však na objekt vysoké technologické nároky.

„Kvůli zachování jedinečnosti historické stavby a minimálních zásahů do původních konstrukcí jsme navrhli samostatnou budovu technického zázemí, zapuštěnou do terénu. Její svažitá střecha je pojata jako sad velkopavlovických meruněk. Celek je v exteriéru vymezený upravenými venkovními plochami osázenými platany, katalpami a doplněný fontánou,“ popisují architekti.

Fotogalerie

Ti měli při rekonstrukci k dispozici zajímavé původní stavební prvky, které doslova vyzařují kultivované zpracování starých řemeslníků: kamenné ostění oken, kamenné a dřevěné sloupy, kovaná vrata, dřevěné schodiště, zpracování omítek, velkoplošná kamenná dlažba, váhy i jiné.

„Výtvarný koncept interiéru stačilo jen vnímat a respektovat. Rozhodli jsme se novými prvky a povrchy nekonkurovat stávajícím, ale podpořit jejich vyznění současnými stavebními a technickými možnostmi,“ doplňují autoři projektu.

Hotelem krok za krokem

Přízemí budovy nechali architekti v co největší míře otevřené, aby vynikla velkorysost zaklenutí celého prostoru. Je zde vstupní hala, restaurace se zázemím, dva konferenční sály a příslušenství.

Prosklené stěny s kovanými rámy a vestavba krbu, jež oddělují jednotlivé provozy, osvětlení, objekt recepce a baru, mobiliář, to vše se podřídilo pokračujícímu prostoru.

V přízemí vynikne velkorysost zaklenutí celého prostoru.

V přízemí vynikne velkorysost zaklenutí celého prostoru.

V dalších patrech je čtyřicet dva hotelových pokojů v různých kategoriích, z toho čtyři apartmány, klubový salonek a kancelář správy provozu.

Prostorné hotelové pokoje dostaly prkenné podlahy, robustní dřevěné dveře a vestavěný nábytek. Původní malá okna si ponechala kamenné ostění, zvětšuje je prosklený parapet ve venkovním líci stěny. Z interiéru tak vzniká dojem arkýře, vně však sklo se sítotiskem splývá s fasádou. Koupelny autoři pojali ve světlém nebo tmavém velkoplošném obkladu.

Schodiště, chodby a dveře či provedení výtahu a posuvných požárních dveří svým charakterem a atmosférou odkazují na původní funkci stavby.

Apartmá v hotelu je vybavené luxusním lůžkem Hästens i designovými svítidly...

Apartmá v hotelu je vybavené luxusním lůžkem Hästens i designovými svítidly Lasvit.

„Většina prvků byla navržena a vyrobena jako atyp firmami v okolí, u typových jsme, pokud to bylo možné, dali přednost českým designům a značkám,“ popisují architekti Eva a Zdeněk Eichlerovi.

Výběr světelných objektů do pokojů představuje metaforu odkazující na historickou událost požáru. Jejich výroba byla inspirována japonskou metodou opracování dřeva jakisugi, v tomto případě se horké sklo lije do dřevěného kopyta.

Oblast Velkých Pavlovic a okolí patří mezi významné folklórní oblasti, stále v ní žijí řemeslníci a výrobci krojů používající tradiční postupy. Batikované modré obrazy použité v hotelu mají volnou předlohu v pracovní vinařské zástěře. Také tradiční výšivky a tisky na textilu budou postupně doplňovat interiér o bohatství lokální kultury.

V hotelu samozřejmě nechybějí ani české židle Merano se značkou TON.

V hotelu samozřejmě nechybějí ani české židle Merano se značkou TON.

Rekonstrukce barokní sýpky na hotel Lotrinský

Architektonické řešení rekonstrukce stavby a interiéru: studio EAarchitekti, Ing. arch. Zdeněk Eichler a Ing. arch. Eva Eichlerová

Spolupracovníci: Ing. arch. Martina Matušková a Ing. arch Přemysl Valový

Autor:

Nejčtenější

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Katastrofa jí změnila život. Vrátila se domů a vytvořila nádherný ráj

Portorikánka Sylvia se po takřka dvou dekádách vrátila na rodnou půdu a...

Patnáct let jezdila Sylvia na karibský ostrov Vieques, kde odpočívala od hektického New Yorku, do kterého se...

Malý byt s tepelným čerpadlem majitel zrekonstruoval za čtyřicet dní

V obývacím pokoji se dá pohodlně odpočívat, je tu i malý jídelní kout....

Rekonstrukce malého pražského bytu pod střechou trvala pouhých čtyřicet dní. Majitel Tomáš Iľko si navrhl úpravy, které...

Další z rubriky

Nestěhuj se, vylepšuj. Senzační přístavby, které přifoukly malé domy

Když je dům pro rodinu malý, není třeba se stěhovat, stačí nemovitost rozšířit....

Když je dům pro rodinu malý, není třeba se stěhovat, stačí nemovitost rozšířit. Nejlepším řešením je přístavba či...

Poradna architekta: jak vyřešit bydlení v bytě 1+kk pro jednoho člověka

Kuchyňský kout je malý, vešla se sem však i úzká pračka s horním plněním.

Čím menší byt, tím větší problém, jak nedostatečný prostor zařídit. Zvlášť zapeklité bývají v tomto směru byty 1+kk či...

Poradna architekta: jak přečerpat splaškovou vodu v panelákovém bytě

Ilustrační foto: V panelových domech lze často zbourat nenosné příčky či...

Nedostatek metrů čtverečních trápí většinu majitelů panelových bytů. Svůj problém řeší často vybouráním příček, aby se...

Najdete na iDNES.cz