Unikátní rostliny daly hotelu jméno, staré dřevo zase charakter

  1:00aktualizováno  1:00
Sto let staré tatranské dřevo na stavbu a tři sta let staré dřevo na nábytek či panoramatické výhledy z oken s výškou 2,8 metru. To vše najdete v Beskydech, v nově zrekonstruovaném wellness hotelu, jen pár kilometrů od hranic se Slovenskem.

Po rekonstrukci zůstaly z jedné budovy jen obvodové zdi a sklepy, přibyla druhá budova. | foto: Archiv - Endemit

Označení „endemit“ se používá pro organismus, který se vyskytuje pouze na jediném místě na světě. Tato filozofie se prolíná celým objektem, v jehož okolí najdete chráněné endemické rostliny, které se skutečně vyskytují pouze zde a nikde jinde na světě.

Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce

Stavbu Endemit Boutique Hotel & Spa tvořily původně dvě samostatné budovy, z nichž jedna byla úplně stržena a druhá kompletně zrekonstruována. Z původního objektu zůstaly pouze obvodové zdi a sklepy.

„Zvolili jsme náročnější cestu, proto celková rekonstrukce, která začala počátkem roku 2014, trvala tři roky. To bylo déle, než jsme předpokládali a původně zamýšleli,“ říká majitel Ing. Radek Šimek.

„Ačkoliv je stavba v chráněné krajinné oblasti a tomu bylo potřeba uzpůsobit provozní technologie, které musí být ekologické, překvapivě bezproblémová byla komunikace s úřady v Rožnově pod Radhoštěm, CHKO a dalšími zúčastněnými institucemi,“ dodává Radek Šimek.

Celý projekt pak vznikal v úzké spolupráci s Ing. arch. Jindřichem Novým. „Investor měl vcelku jasnou představu o filozofii hotelu a o tom, co by měla stavba splňovat, jak by tvarově i materiálově měla vypadat. Především jsme se společnými silami snažili vytvořit originální dílo specifické pro Valašsko,“ vysvětluje autor projektu.

Fotogalerie

Architektura komplexu měla být sice soudobá, ale cílem bylo, aby objekt působil dojmem, že zde stojí odjakživa. Právě proto byl kladen obrovský důraz na přírodní materiály, které přirozeně stárnou a postupně propojují objekt s okolní přírodou. Budova byla tvořena s velikým respektem k okolní krajině i zdejší tradici stavění.

(Ne)standardní materiály

Ačkoliv na stavbě převažují standardní materiály, záměrně byly použity originálně či v zajímavých souvislostech. Klíčovými stavebními prvky pro stavbu se staly beton, kámen a dřevo. Kromě toho bylo využito množství prosklených ploch.

„Snažili jsme se vytěžit maximum z jedinečného panoramatického výhledu na Moravskoslezské Beskydy. Proto jsou jednotlivé pokoje nadstandardně prosklené. Tato teze vedla i ke změně původní koncepce wellness části, ze které jsme vytvořili celé podzemní podlaží. Pro ničím nerušený výhled do údolí jsme použili obrovská bezrámová okna o výšce 2,8 metru a váze mezi 600 až 700 kg,“ popisuje architekt Jindřich Nový.

Beton ve vstupní části vypadá jako dřevo: v průběhu jeho tuhnutí na něj byly...

Beton ve vstupní části vypadá jako dřevo: v průběhu jeho tuhnutí na něj byly přiloženy nehoblované dřevěné desky, které zanechaly v betonových plochách realistickou kresbu dřeva.

Za zmínku stojí určitě také pohledový beton ve vstupní části budovy, který byl ozdobený zcela originálním způsobem: v průběhu jeho tuhnutí na něj byly přiloženy nehoblované dřevěné desky, které zanechaly v betonových plochách realistickou kresbu dřeva.

Kámen, kterým se obkládaly podstatné části budovy, pochází z lomu v Terchové na Slovensku. Od našeho východního souseda je také část použitého dřeva.

„Pro část interiérových prvků, například dřevěných zástěn či obkladů stěn, jsme použili dřevo z Tater, které je více jak 100 let staré. Podobné dřevo nemůžete koupit v obchodních domech, je od slunce specificky zabarvené. Když se vykartáčuje, získá skutečně jedinečný vzhled a člověk z něho má nezaměnitelný pocit. Příroda dokáže udělat se dřevem opravdu neuvěřitelné věci,“ líčí majitel.

Pro část interiérových prvků, například obklady stěn, bylo použito dřevo z...

Pro část interiérových prvků, například obklady stěn, bylo použito dřevo z Tater, které je více jak 100 let staré.

Vybrané kusy nábytku nechal architekt vyrobit z téměř 300 let starého masivního dřeva pocházejícího ze starých roubených objektů v okolí, které se kvůli špatnému stavu musely rozebrat. Dřevěné trámy opracoval místní truhlář. Dřevěné podlahy nesou značku Admonter, jejíž kvalitní dřevo pocházejí ze zalesněného okolí vesnice Admont v Rakouských Alpách.

Na vstupní dveře do pokojů byly kladeny vysoké požadavky na zvukový útlum, a to 45 dB. Firma Sapeli proto takové pro hotel speciálně vyvinula.

Elektroinstalace v souznění s interiérem

V objektu se vzhledem k rozsáhlým rekonstrukcím nově řešila i kompletní elektroinstalace. Investor zvolil zásuvky a vypínače od tradičního českého výrobce domovní elektroinstalace, společnosti Obzor Zlín. Její výrobky jsou jak designově, tak i funkčně plně konkurenceschopné se zahraničními.

„S volbou investora jsem souhlasil rád, protože jsem jeho produkty využil už i pro jiné projekty. Navíc plně odpovídaly mé designové představě interiéru,“ dodává architekt Jindřich Nový.

Pro objekt zvolil vypínače a zásuvky z řady Decente v provedení se skleněnými rámečky ve sněhobílé barvě. Stálobarevnost rámečků zajišťuje kvalitní lak nanesený ze spodní strany, který je rezistentní proti otěru. Barva na spodní části dává rámečku jemný barevný tón, který neruší nadčasovou podobu skla.

Vypínače a zásuvky z řady Decente jsou v provedení se skleněnými rámečky ve...

Vypínače a zásuvky z řady Decente jsou v provedení se skleněnými rámečky ve sněhobílé barvě.

Právě kombinace skleněných rámečků a přírodních materiálů, jakými jsou kámen a dřevo, dobře koresponduje s designovou čistotou a filozofií celé stavby.

Tři roky trvající rekonstrukce nakonec dospěla do svého finále. „Neustále se snažíme pracovat na ´endemických´ dekoracích, vymýšlíme nové a originální z kůže a dřeva.  A této filozofie se budeme držet i nadále,“ dodává závěrem spokojený majitel.

Technické údaje

Užitná plocha: 3 000 m2

Zastavěná plocha: 7 000 m2

Realizace: 2014 - 2017

Podlahové krytiny: Admonter

Obklady, dlažby: Marazzi

Koupelnové baterie: Kludi a Hansgrohe

Sanita: Duravit

Domovní vypínače a zásuvky: Obzor Zlín

Interiérové dveře: Sapeli

Zámkové systémy: Assa Abloy

Sauna: Sauny Salus

Bazény: Berndorf Bäderbau

Nábytek: vyrobený na míru místními firmami, často z masivu

Televize: LG

Spolupráce s architektonickým ateliérem: Design4function

Wellness část kryje zelené střecha.

Wellness část kryje zelené střecha.

Autor projektu

 Ing. arch. Jindřich Nový, BcA. Michal babic, studio Nový architekti

Architektonické studio se zabývá celou řadou architektonických témat, od veřejného prostoru po interiérový detail. Zpracovává všechny stupně projektové dokumentace: architektonické a urbanistické studie, dokumentace pro územní a stavební řízení, detailní prováděcí a tendrové dokumentace, projekty interiérů, provádí inženýrskou činnost a autorské dozory.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Další z rubriky

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku.

Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je...

Český poklad. Národní muzeum je nádherná budova plná krásných skvostů

Tři a půl roku trvala rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která...

Národní muzeum, které dominuje Václavskému náměstí, ještě voní novotou. Ty tam jsou špinavé cihly a popraskaná fasáda....

Najdete na iDNES.cz