V Peci místo staré prodejny potravin vznikly luxusní apartmány

  1:00aktualizováno  1:00
Čtvrt miliardy stál největší zásah za posledních víc než dvacet let v centru Pece pod Sněžkou: místo velkoprodejny potravin z 80. let tu teď stojí komplex Apartmány Svatý Vavřinec. Je unikátní i díky způsobu vzniku. Na počátku totiž stála výborně připravená architektonická soutěž.

Komplex za čtvrt miliardy korun vznikl na místě bývalého nákupního střediska Sněžka. | foto: Archiv Apartmánů svatý Vavřinec

Zatímco odborná i laická veřejnost volá po architektonických soutěžích zejména tam, kde jde o veřejné stavby či ty, které významně ovlivní vzhled měst či vesnic, jen málokdy je vyslyšena. A to i v případech, kdy zadavatelem je stát či radnice. Jde prostě o výjimky.

Původní objekt - v 80. letech minulého století zde byla vybudována...

Původní objekt - v 80. letech minulého století zde byla vybudována velkoprodejna Sněžka.

Soukromá společnost Kubík se však v roce 2012 k tomuto kroku rozhodla. Nejen že vypsala pro stavbu apartmánového komplexu v Peci pod Sněžkou dvoukolovou soutěž, do níž pozvala deset předních tuzemských architektonických ateliérů (nakonec se zúčastnilo devět z nich), ale podobně přistoupil investor i k návrhům interiérů.

Tady však platilo do třetice všeho dobrého. Proběhnout totiž musely dvě soutěže, nakonec rozhodlo třetí kolo. Interiéry navrhli architekti z ateliéru ov-a, část interiérů vytvořilo studio Edit!.

Ani název nevznikl nahodile, v roce 2015 se investor rozhodl uspořádat soutěž, do níž pozval řadu marketingových a reklamních agentur. Podobně byla vypsána soutěž na logo. Nakonec zvítězil název Apartmány svatý Vavřinec podle kaple Svatého Vavřince na Sněžce.

Všechny soutěžní návrhy najdete ve fotogalerii. 

Účastníci architektonické soutěže

Vyzvána byla studia A1 Architects, ov-a neboli Opočenský Valouch architekti, Petr Hájek architekti (mimochodem Petr Hájek se stal Architektem roku 2018) či Projektil architekti (autoři Národní technické knihovny, která získala několik prestižních cen za architekturu).

Dalšími byly ateliéry Fránek Architects, DaM, Kamil Mrva Architects (Mrvova výstupní stanice lanové dráhy na Pustevnách se dostala mezi nejlepší Stavby roku 2018 a soutěží i o cenu Mies van der Rohe za nejlepší evropskou stavbu), Sporadical a Mjölk architekti.

Do poroty zasedli za odbornou část Ing. arch. Josef Pleskot jako předseda poroty, Ing. arch. Adam Gebrian a doc. Ing. arch. Antonín Novák, za investora pak Miroslava Kubíková a Ing. Martin Kubík, chybět nemohl ani starosta Pece pod Sněžkou, Alan Tomášek.

Demolice objektu začala v roce 2016, koncem roku pak započala výstavba. Kolaudace se uskutečnila v roce 2018, ale už v roce 2017 se komplex s 90 apartmány ve velikosti 25 až 65 m2 (mezonety mají až 120 m2) stal absolutním vítězem soutěže Realitní projekt roku.

„Při koncipování architektonického návrhu jsme se snažili maximálně oprostit od toho, jak se doposud na českých horách stavělo, a navrhnout objekt s takovou vybaveností, jaká do této doby nemá na našich horách obdoby,“ říká Ing. arch. Jiří Opočenský z vítězné architektonické kanceláře ov-a.

Apartmány jako investice

Architekti ze studia ov-a navrhli čtyři věže ve tvaru hranolů s dřevěnou provětrávanou fasádou, která odpovídá horskému prostředí. Nepravidelná kompozice oken a lodžií na fasádách podporuje vilový charakter domů. Obchodní plochy a garáže s kapacitou více než 80 parkovacích míst pak překrývá střešní zahrada.

Fotogalerie

„Prostor mezi jednotlivými domy nabízí průhledy na vzdálené horizonty lučních enkláv s chalupami, domy vytváří mezi sebou komorní sousedskou atmosféru. Samoobsluha, kavárna, bar a wellness, posilují centrum města Pece pod Sněžkou,“ popisují svůj návrh autoři.

V objektu nechybí prodejna se sportovními potřebami a servis lyží, lékárna, velkoprodejna potravin, restaurace a vinárna, ale třeba také „krkonošský wellness“ nebo trenažér golfu.

Koupelna s finskou saunou k apartmánu ve stylu glamour

Koupelna s finskou saunou k apartmánu ve stylu glamour

Apartmány v různých velikostech a s kapacitou čtyři až deset lůžek navrhli architekti ve čtyřech stylech: glamour, moderním, skandinávském a krkonošském.

Důraz kladli na přírodní materiály, ale také na snadnou údržbu a odolnost. Na dovolenou se přece jezdí za odpočinkem, nikoli za úklidem.

Stavba i řešení interiérů respektovaly koncept, který investor zvolil: podobně jako v alpských zemích i zde dostala přednost před klasickým hotelem podoba apartmánového hotelu, tedy stav, kdy si lidé koupí svůj apartmán, a pak jej využívají buď sami, nebo v době své nepřítomnosti jej pronajímají.

Historie místa

Pec pod Sněžkou je dnes významné rekreační a zejména lyžařské středisko, ale nejstarší osídlení v této oblasti mělo k zábavě daleko. O hornické osadě Obří Důl hovoří záznamy o dolování už z roku 1511. Těžila se zde hlavně měď a arsenopyrit. Těžba zde skončila v roce 1959. Obec Pec pod Sněžkou však vznikla až v druhé polovině 16. století, jako jedna ze tří částí Velké Úpy. První písemná zmínka o Peci pod Sněžkou je pak z roku 1790.

V místech nového projektu stával původně mlýn. Místo něj časem vyrostlo venkovní koupaliště, jeho zbytky se likvidovaly dokonce až během stavby apartmánů.

Noční osvětlení obytných věží oživuje jejich dřevěnou fasádu.

Noční osvětlení obytných věží oživuje jejich dřevěnou fasádu.

V 80. letech minulého století tu byla postavena velkoprodejna potravin Sněžka, kterou si v roce 2003 pronajala (v dezolátním stavu) společnost Kubík.

O šest let později prodejnu koupila, nejdříve s tím, že ji zrekonstruuje, ale nakonec došlo k zásadnímu rozhodnutí: prodejna zůstane, ale vznikne zde i ubytování pro hosty Pece pod Sněžkou. A tak byla v roce 2012 vyhlášena architektonická soutěž. V prvním kole šlo především o teoretickou a ideovou rozvahu projektu, v druhém už o konkrétní řešení.

Účastníci se museli vyrovnat s náročnými požadavky na stavbu tohoto typu, tak i s okolím. Třeba s nedalekou dominantou Pece pod Sněžkou, devatenáctipatrovým hotelem Horizont s výškou padesát metrů. Projekt z roku 1964 se začal stavět o sedm let později. Zachovat bylo nutné také prodejnu potravin a vytvořit dostatečný počet parkovacích míst.

Komplex Apartmány Svatý Vavřinec, který vznikl na místě bývalého nákupního...

Komplex Apartmány Svatý Vavřinec, který vznikl na místě bývalého nákupního střediska Sněžka, je zčásti překrytý zeminou.

Přestavba OD v Peci pod Sněžkou

Investor: Kubík Sněžka s. r. o., Praha
Autor: ov architekti, spolupráce: Vojtěch Kratochvíl, Anna Schneiderová

Interiéry: ov architekti, studio Edit!
Generální dodavatel: Metrostav
Projekt: 2013

Zahájení stavby: duben 2016

Kolaudace: 2018

Technické informace

Základy: objekt je založen na vrtaných velkoprůměrových pilotách a tenké základové desce se zesílenými hlavicemi pod sloupy;

Svislá nosná konstrukce: železobetonová monolitická, v posledních čtyřech patrech jako zděný stěnový systém s monolitickými stropy;

Vodorovné nosné konstrukce: železobetonové monolitické stropní desky konstantních tlouštěk nad sloupy lokálně zesílených plochými hlavicemi nebo trámy.

Střecha domů: sedlová monolitická, extenzivní zeleň (tzv. zelená střecha);

Střecha louka: monolitická – intenzivní zeleň (tzv. zelená střecha – trávník – horská louka);

Fasáda domů: provětrávaná s dřevěným obkladem v barvě přírodního dřeva;

Fasáda komerčního parteru: obklad ze šedého lomového kamene;

Markýzy nad vstupy do objektu: ocelový plech s černým vypalovaným lakem;

Okna: velkoformátové kvalitní dřevěné profily euro, lazurované do černohnědé barvy, výplň tepelně izolační trojsklo;

Okna obchodního parteru: systémové hliníkové s černým lakem;

Schodiště: prefabrikované, odhlučněné vedle výtahové šachty;

Výtah: v každém domě umožňuje přepravu osob z garáže až do posledního podlaží

Lobby bar láká v zimních měsících na krb s ohněm.

Lobby bar láká v zimních měsících na krb s ohněm.

Autoři projektu

Architektonická kancelář ov-a vznikla v roce 2007. Její zakladatelé Jiří Opočenský (1978) a Štěpán Valouch (1977) jsou absolventy Fakulty architektury ČVUT. Po dalších projektech a realizacích rodinných domů a interiérů v letech 2007 až 2010 pracovali na větších projektech a urbanistických celcích. V roce 2010 založili společnost ov-architekti. Postupně se tým kanceláře rozrostl na šest stálých členů.

V roce 2012 až 2013 Jiří Opočenský a Štěpán Valouch vedli ateliér ZAN (Základy architektonického navrhování) na FA ČVUT.

Jiří Opočenský a Štěpán Valouch jsou autorizovaní architekti ČKA. Kancelář spolupracuje se stálým okruhem specializovaných projektantů.


Nejčtenější

Místo na Slovensku si dům postavila raději v Rakousku. A je spokojená

Podlahu na terase s integrovaným grilem tvoří dřevěný masiv, který příjemně...

Za hranice Slovenska přivedli majitelku domu příbuzní. Dcera s rodinou ji přemluvila, ať si stejně jako ona postaví dům...

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Jak se staví sen pro mámu a pětiletého syna, který miluje černou barvu

Také obývací pokoj pojali designéři převážně v šedé, černé a antracitové barvě.

Od šestnácti pracovala Andrea jako modelka, jezdila po světě. Stesk po domově ji přivedl zpět domů. Dostudovala, začala...

Dům v prudkém svahu má i tělocvičnu, slouží rodině se čtyřmi dětmi

Podlaha z olejovaného dubu v bílošedém odstínu je částečně kryta kusovými...

Kousek opodál tu v rodinném domku žila Hana pětadvacet let. Po narození čtvrtého dítěte však začalo být rodině doma...

Byt už osm let skvěle slouží. Majitelka rekonstrukci dokonale promyslela

Mansardový byt na Montmartru se stal domovem a ateliérem mladé módní návrhářky.

Květiny vyrůstají ze stěny, světlo po kapkách dopadá ze stropu na podlahu kuchyně, kde se chodí po duze. Podkrovní...

Další z rubriky

Důmyslné úložné prostory vyřešily všechny problémy. Rodina je nadšená

Nápad, jak využít velkokapacitní skříňovou soustavu jako tradiční bytové jádro,...

Pětičlenná rodina McDougalových bydlí v historickém domě na předměstí San Francisca. Dlouhá léta toužili manželé po...

Čínský Krumlov. Proč Číňané rádi kopírují světové stavby i celá města

Číňané si natolik zamilovali Český Krumlov, že si postavili jeho kopii.

V nejlidnatější zemi světa najdete desítky více či méně povedených napodobenin nejslavnějších světových měst, staveb a...

Čím je unikátní vermikompostér s žížalami, křeslo či vysavač

Pro společnost Plastia navrhl vermikompostér  český architekt a designér,...

Při nákupu zařízení do bytu se lze řídit výsledky nezávislých testů, důležitým aspektem bývá i ocenění za design. Dávno...

Najdete na iDNES.cz