Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

  1:00aktualizováno  1:00
Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány nových majitelů bylo snad 95 procent původních materiálů absolutně nepoužitelných. Jediné řešení představovala rozsáhlá rekonstrukce.

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní konstrukce. Díky tomu nevznikla úplně typická dřevěnice, tedy celodřevěná stavba. | foto: Archiv majitele

Chalupu Sihelné najdete ve Velkých Karlovicích nedaleko Vsetína, v krajině jako vystřižené z umělecké pohlednice. Málokdo by však hádal, že zde před čtyřmi lety stával dům takřka v dezolátním stavu a se zanedbaným pozemkem okolo.

Chalupa před rekonstrukcí

Chalupa před rekonstrukcí

O bydlení nebo rekreaci nemohla být vůbec řeč. A přece se našli dva, které tristní stav budovy neodradil, a ve stavbě viděli její potenciál. Tak začalo valašské dobrodružství manželů Dvořákových.

Manželé chtěli chalupu co nejvěrněji přizpůsobit své představě tradiční beskydské stavby s možným ubytováním ve dvou patrech. V realizaci jim však bránil tehdejší stav domu. Objekt z 90. let totiž deset let chátral bez jakéhokoliv zásahu. Jeho modernizace se zapojením původních materiálů nebyla možná.

Objekt navíc stojí v chráněné oblasti, proto se do stavebních plánů zapracovaly také dané předpisy Správy CHKO Beskydy, které se vztahují na stavby v této lokalitě.

Fotogalerie

„Patří sem například speciální požadavky na okna, která musí být jednoduchá dřevěná, většinou obdélníkového tvaru, na střechu jsou požadovány šindele,“ přibližuje Filip Dvořák některé podmínky.

Chalupa se ve spolupráci se zkušeným architektem Pavlem Bednaříkem již dopředu plánovala v beskydském stylu s přírodními materiály i typickými prvky, například s takzvanými obháňkami či sukýnkami, což označuje typ beskydské střechy zkosené dole do šířky, aby nepadal sníh do oken.

Po vytvoření odpovídajících detailních plánů byl projekt realizace předaný do rukou stavební společnosti Invista. Rekonstrukce chalupy tak mohla konečně začít.

Proměna chalupy

Společenská místnost v přízemí, kde nechybí ani kachlová kamna.

Společenská místnost v přízemí, kde nechybí ani kachlová kamna.

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní konstrukce. Díky tomu nevznikla úplně typická dřevěnice, tedy celodřevěná stavba.

„Doslova od píky se dělaly nové izolace, okna, podlahy, stropy, systém vytápění i nová střecha včetně střešní krytiny. Podle pravidel se vytvořila symetrická, sedlová střecha s daným sklonem i střešní krytinou v šedočerné barvě. Z důvodu praktického odlehčení i méně náročné údržby padla volba na plastový šindel. Zároveň se do projektu střechy zahrnulo i její rozšíření ve spodní části, aby vznikla naše obháňka,“ vysvětluje Filip Dvořák.

Kompletních stavebních změn se dočkal samozřejmě i interiér. Chalupa Sihelné byla od počátku připravovaná na vyšší ubytovací kapacitu a tomuto účelu se podřídil i návrh interiéru.

„Díky změně vnitřních dispozic se novými příčkami nepříjemně nesla hlučnost z horního patra do spodního. Poslouchat zvuky z chodby či ostatních pokojů nemá nikdo rád, proto jsem byl v tomto nekompromisní. Nechali jsme tedy zaizolovat každý jednotlivý pokoj. To v praxi znamenalo vyztužit stropy železnými profily. Bohužel to bylo na úkor krásných masivních trámů, které tak zmizely pod sádrokartonem,“ vysvětluje Dvořák.

Společenská místnost v přízemí

Společenská místnost v přízemí

Aby mohl být zaručený plnohodnotný komfort s moderními vymoženostmi, na chalupě se zřídila také zcela nová elektroinstalace. Potřebám totiž neodpovídala kapacita stávajících elektrorozvodů, ani počty zásuvek, a už vůbec ne kvalita jejich provedení z minulého století.

I v tomto případě nezbývalo nic jiného, než vše udělat zcela od začátku a při plánování elektroinstalace se řídit zcela novými dispozicemi vnitřních prostor.

Barevný interiér s přírodními materiály

Inspirací pro vybraný styl chalupy se stalo zejména přírodními krásami nabité okolí. „Dominantní materiál představuje dřevo. Samotné však zůstat nemohlo, chalupa vykazovala také moderní prvky. Proto se smrkové obkladové panely doplnily kamenem, konkrétně sekanou žulou, zvenku i uvnitř,“ říká Filip Dvořák.

Interiéry pokojů jsou laděné do přírodních tónů.

Interiéry pokojů jsou laděné do přírodních tónů.

Efektní zkrášlení přinesl následně i tip přímo od investorů, a to použití letitého dřeva pocházející ze starých stodol. V barevném konceptu jednoznačně hlavní roli hrají zemité uklidňující odstíny hnědé a zelené.

V těchto tónech se ladila výmalba a také veškeré textilie. Skvělý kontrast pak vznikl spojením jednobarevných závěsů a čalounění na nábytku s pestřejším vzorem koberců z prodejny bytového textilu Leony Rakové.

Po materiální stránce v interiéru jednoznačně vyniká dřevo, které dodává potřebný naturální charakter domu nejen na obkladech stěn, ale také v podobě dřevěného nábytku v přirozených odstínech. Kvůli pohodlí a pocitu tepla nesměly chybět ani postele Aksamite s vysokým čelem. Designové dveře z Truhlářství PET doplnily „pozlacené“ kliky.

Detail vypínače - povrch dřevěných rámečků je upravený speciálním lakováním,...

Detail vypínače - povrch dřevěných rámečků je upravený speciálním lakováním, aby přírodní dýha nijak nereagovala na vnější vlhkost.

Přírodě se podřídil i design nových vypínačů a zásuvek, architekt vybral provedení s dřevěným rámečkem. Z několika variant nakonec vyhrál úplně první tip, řada Decente od zlínského výrobce Obzor.

„Dřevěné rámečky této kolekce odpovídaly celkovému pojetí chalupy asi nejlépe ze všech nabízených možností jak tvarem, tak odstínem. Otázka designu vypínačů se sice řešila opravdu za běhu, nicméně když jsme viděli, jak rámečky s ořechovou dýhou pasují k použité žule i dřevěnému materiálu, zejména ke starému dřevu, navíc se jednalo i o českého dodavatele, bylo definitivně rozhodnuto. Potkal se zde jak stylový vzhled, tak přijatelná cena,“ popisuje výběr elektroinstalace architekt Pavel Bednařík, autor projektu,

Z rozpadlého domu nová chalupa

Po tři roky probíhající rekonstrukce převedla plány na papíře do skutečné reality. A co by manželé na závěr doporučili? „Jako první krok při rekonstrukci jakékoliv starší chalupy bych určitě poradil řádně si rozmyslet, jestli se chcete do rekonstrukce pouštět, nebo jestli nestojí za to objekt strhnout a na jeho místo postavit od základu nový. My jsme to tak bohužel neudělali a v půlce stavebních prací jsme litovali. Rekonstrukce se časově táhla a byla finančně nákladnější než postavení úplně nového objektu,“ radí Filip Dvořák.

„Určitě se také vyplatí vsadit na kvalitní provedení všech materiálů a v tomto nedělat kompromisy. Časem se vám tato investice zcela jistě vrátí nejen ve vaší spokojenosti, ale i všech ostatních,“ doplňuje závěrem jeho manželka.

Chalupa po rekonstrukci - tradiční šindel nahradil plastový kvůli snadnější...

Chalupa po rekonstrukci - tradiční šindel nahradil plastový kvůli snadnější údržbě a hlavně odlehčení střechy.

Technické údaje

Užitná plocha: 330 m2

Zastavěná plocha: 179 m2

Realizace: 2014 až 2017

Stavební materiály:

Konstrukce: zčásti původní tvárnice, z části cihly Porotherm a sádrokartony Knauf

Zateplení: minerální vlna Knauf o tloušťce 16 až 18 cm a stříkaná pěna o tloušťce 15 až 20 cm

Obkladové smrkové panely: Dřevoprodej Tomanová – Velké Karlovice

Střešní krytina: plastový šindel černý typ DDS

Vnitřní příčky: pórobeton bílý

Vytápění: tepelné čerpadlo od PZP

Vstupní dveře: Albo Osek nad Bečvou, typ Family

Okna: dřevěná eurookna Albo Osek nad Bečvou

Podlahové krytiny a koberce: Bytový textil – Leona Raková

Obklady, dlažby: Duda koupelny Zlín

Interiérové dveře: Truhlářství PET

Osvětlení: Elkoma Zlín

Domovní vypínače a zásuvky: Obzor Zlín

Nábytek: postele boxspring – Aksamite; židle, stoly, sedací soupravy, rozkládací sedačky Bospol Zlín; nábytek kuchyní, skříně, přistýlky – Truhlářství Koňařík

Architekt: Ing. Pavel Bednařík

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Zámek s nejkrásnějším dvorem na Moravě opravují krok za krokem 17 let

Renesanční zámek v Hustopečích nad Bečvou je z roku 1596.

Hustopeče nad Bečvou v Olomouckém kraji se pyšní renesančním zámkem, který úřad městyse už mnoho let pečlivě a...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Najdete na iDNES.cz