Malý domek rozšířili o přístavbu. Z té je přehlídka prvotřídních nápadů

  1:00aktualizováno  1:00
Angela a Rahul bydlí na velmi žádaném melbournského předměstí Fitzroy North. Devadesát let starý dům jim však byl malý. Potřebovali jej rozšířit o pracovnu, ložnici a kuchyni s jídelnou. Díky architektům ze studia Austin Maynard mají přístavbu plnou prvotřídních nápadů.

Angela a Rahul nemají o návštěvy nouzi. Místa je v přístavbě dost. | foto: Austin Maynard Architects

Požadavek na přístavbu byl jako pro chytrou horákyni: měla být dostatečně reprezentativní pro pracovní návštěvy, ale zároveň příjemně domácky útulná. Úkolu se ujalo melbournské studio Austin Maynard, pojmenované podle  architekta a designéra Andrewa Maynarda a projektanta Marka Austina.

Po dlouhé diskuzi zjistili, co majitelé ve skutečnosti očekávají: dům, který bude nedotknutelnou oázou klidu a pozitivní relaxace pro jejich celou rodinu i přátele.  

Vznikla tak neuvěřitelná přehlídka prvotřídních nápadů. Hravá řešení, pestré materiály a skalka, vstupující odvážně do interiéru, inspirovaná tradičními japonskými zenovými zahradami.

Každý krok a detail, který Maynard s Austinem navrhli, je zrcadlem potřeb a přání dvojice investorů, kteří zatím v domě bydlí jen se svými třemi kočkami.

Zásadním vstupním požadavkem nebylo jen pracovní prostředí pro Rahula, který se živí jako filmový producent, ale také exkluzivně vybavená velkorysá kuchyně pro Angelu, která za poslední roky přetavila svou kulinární vášeň v profesi a vyžadovala fotogenickou kuchyň plnou moderních přístrojů a vybavení. Pochází od značek Gaggenau, Siemens a Miele.

Kuchyňský kout propojený s nadčasovou jídelnou je přizpůsobený komornějšímu natáčení. U jídelního stolu se zároveň konají obchodní schůzky s gastronomickými partnery.

Fotogalerie

Důležitost kvality pracovního místa dokládají architekti ve svých materiálech tvrdými daty: v Austrálii třicet procent lidí aktivně pracuje přímo z domova, ale často si neuvědomují, jak je pracovní prostředí důležité pro jejich zdraví i odvedenou práci.

Přístavba pro Angelu a Rahula by měla ostatní motivovat ke změně, byť by měla být malá a spočívala jen v tom, že při domácím úřadování lidé opustí provizorní řešení, jako bývá například často oblíbený jídelní stůl, a zařídí si malý, ale jen k práci určený kout. 

Sofistikovaný luxus dodává společenské zóně propojení exteriéru a interiéru: zahrada je v Austrálii vnímána jako nedělitelná součást bydlení. Dotek přírody vstupuje i do ložnice majitelů díky systému zástěn a stínění včetně několika variant závěsů od nejlehčích hedvábných po těžké, které nepropouštějí žádné sluneční paprsky.

Z ložnice je oáza, která neslouží jen k obyčejnému odpočinku, ale také k meditaci a nabízí obyvatelům ideální prostředí k tomu, aby snadno nabrali nové síly.

Podobnou službu dokáže nabídnout i promyšlená lázeň, která potěší tělo i duši nejrůznějšími variantami koupání a sprchování. Zapuštěná vana umožňuje klasickou koupel kombinovat se sprchou na dřevěném roštu, podobně jako v ložnici i tady se lze od okolního světa izolovat důmyslným systémem závěsů, nebo se kochat zelení bující na dvorku.

Výjimečnost domu dodává unikátní malba na fasádě přístavby, která proměnila energeticky nenáročný dům ve vizuální klenot. Autorem je streetartový umělec Seb Humphreys, který tvoří pod pseudonymem Order55.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Hasiči z Chrástu mají nevšední zbrojnici. I s věží pro sušení hadic

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně prošla kompletní rekonstrukcí...

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně sloužila nejen hasičům, ale i dalším spolkům, které zde měly klubovnu,...

Nestěhuj se, vylepšuj. Senzační přístavby, které přifoukly malé domy

Když je dům pro rodinu malý, není třeba se stěhovat, stačí nemovitost rozšířit....

Když je dům pro rodinu malý, není třeba se stěhovat, stačí nemovitost rozšířit. Nejlepším řešením je přístavba či...

Najdete na iDNES.cz