Rodina si postavila dům s rozhlednou. Na procházky už se nikomu nechce

  1:00aktualizováno  1:00
Malířka, architekt a jejich dvouletý chlapeček často za celý den nevyjdou z domu. V jejich nové vile v centru jihokorejského města Kwangdžu pracují, užívají si rodinnou atmosféru i střešní vyhlídku.

Novostavba stojí v centru jihokorejského města Kwangdžu. | foto: Plan Architects

Členitá rohová vilka se čtyřmi podlažími, která se liší atmosférou i způsobem užívání, je letos už třetím rokem dokonalým útočištěm mladé tříčlenné rodiny. Stavbu má na svědomí architekt Tae Hyung Lim a jeho studio Plan Architects. Je také majitelem novostavby. Navrhl si pro sebe dům o celkové rozloze sto osmdesát tři metrů čtverečních, ve kterém má každá příčka promyšlené místo.

Fotogalerie

Architekt uvažoval během návrhů a stavby nejen jako tvůrce, ale zároveň i investor, manžel a tatínek. I díky práci na projektu se rozhodl opustit zavedené studio, kde od dokončení vysoké školy pracoval, a zařídit se sám pro sebe.

Na novou profesní praxi myslel už při výstavbě městské vily, jejíž přízemí se samostatným vchodem a odpočinkovým zápražím patří architektonickému ateliéru. Parkovací místa zakomponoval Tae Hyung Lim do hmoty domu, zrušil vysoké ploty a stavbu oddělil od ulice jen zelení.

Důležitou součástí návrhu byla sounáležitost se stávajícími domy v sousedství a výhledy daleko do krajiny a i okolí, které si manželé vysnili, a jak v nadsázce popisují, chrání je před nudou a stereotypem.

Z každého podlaží se nabízí svébytné výhledy: ateliér spojuje pracovníky s každodenním ruchem ulice a kolemjdoucími, ze soukromých pater se mohou kochat výhledem na okolní dvorky nebo do dáli na scenérie hory Mudeungsan a stejnojmenný národní park.

Nejvyšší bod domu, před prudkým sluncem chráněná relaxační vyhlídka, se průhledem mezi domy otáčí přímo za městskou zelení nedalekého velkého parku.

První patro je společnou obytnou zónou celé rodiny, spojuje kuchyň, obývací pokoj a jídelnu, na kterou navazuje terasa. Po centrálním schodišti se skleněným zábradlím lze pokračovat do druhého patra, kde je ložnice rodičů, dětský pokoj, šatna a sociální zázemí.

První patro je společnou obytnou zónou celé rodiny, spojuje kuchyň, obývací...

První patro je společnou obytnou zónou celé rodiny, spojuje kuchyň, obývací pokoj a jídelnu.

Druhý dětský pokoj, zatím využívaný především jako herna, je v nejvyšším patře napojen na vyhlídkovou terasu. Až potomci jednou vyletí z hnízda, promění se v plnohodnotnou pracovnu s knihovou. K tomuto účelu je pokoj připraven už nyní.

Exteriér běloskvoucího domu je doplněn „rozhlednou“ z oceli a dřeva. Dřevo je vedle přiznaného betonu oblíbeným materiálem i v interiéru domu. Červené pálené cihly, které dominují přízemí i patiu v patře, jsou připomínkou dávných časů a tradičního materiálu, který byl ve městě používán při výstavbě domů.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: architekt, Kwangdžu

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Vysněný dům stavěli svépomocí čtyři roky. Plot jim zničila vichřice

Plot u Václavova rodinného domku poničila vichřice.

Václav si před čtrnácti lety splnil sen o bydlení. V České Kamenici si s manželkou koupili pozemek, vyřídili hypotéku a...

Další z rubriky

Jednoduchý vesnický dům nabízí svým majitelům pohodlí, které ocení

Velký otevřený prostor vychází z otevřené dispozice.

Jsou domy, které patří do města, jiné na vesnici. Nerespektování okolí však nebývá výjimkou. Bohužel. Někdy se ovšem...

Tři interiéry, které oceníte. Miniaturní byt i proměna starého domu

Rodinný dům Purista In. Interiéru dominuje dubové dřevo, třeba jako obklad...

Práci bratislavských ateliérů Archholiks charakterizuje nápadité řešení jednotlivých interiérů, jednoduchost a měkkost...

Festival designu Křehký Mikulov se letos nechal inspirovat archeologií

Czechia – speciální instalaci značky Czechia, kroj odrážející mikulovský genius...

Už podeváté se v prostorách mikulovského zámku otevře festival sběratelského designu Křehký Mikulov. K vidění budou...

Najdete na iDNES.cz