Důmyslné úložné prostory vyřešily všechny problémy. Rodina je nadšená

  1:00aktualizováno  1:00
Pětičlenná rodina McDougalových bydlí v historickém domě na předměstí San Francisca. Dlouhá léta toužili manželé po modernizaci svého domova. Potřebovali do pokojů vnést více světla, všichni chtěli dostatek soukromí a především potřebovali, aby je proměna finančně nezruinovala.

Rekonstrukci historické řadovky si objednala rodina McDougalových. | foto: Bach Architecture

Zakázku na rekonstrukci historické řadovky majitelé zadali architektce Beverly Choe, která už patnáct let vede vlastní studio Bach Architecture a má za sebou řadu realizací nejen ve Spojených státech. Architektka se rozhodla pro úpravy společných prostor, kde rodina tráví společně nejvíce času.  

Fotogalerie

Beverly Choe se dle svých slov inspirovala u slavného architekta Ludwiga Mies van der Rohe, autora jedné z nejslavnějších českých staveb - vily Tugendhat. Na konci čtyřicátých let minulého století navrhl nedaleko Chicaga dnes již ikonickou víkendovou vilu pro lékařku Edith Farnsworthovou.

Jednoduše plynoucí obytný prostor ze sebe vyděloval funkční blok, jádro, ve kterém se spojují všechny nezbytné zóny domu: kuchyň, koupelna, krb, který vilu vytápí.

Myšlenka jádra jako nejdůležitějšího prvku architektku Beverly Choe nadchla a podřídila jí celý projekt. Vytvořila obří kredenc, který společně s komunikačním schodištěm prostupuje třemi podlažími.

Do svých útrob pojme nejen množství sezónních věcí, vybavení, hraček a oděvů, ale zejména knih a sbírek, kterými jsou McDougalovi jako vášniví milovníci kultury, výtvarného umění a literatury obklopeni. Věci se neválí neuspořádaně po bytě, jako tomu bývalo dřív, velkoryse řešené úložné prostory pomáhají udržovat pořádek.

Díky velkému modrému kabinetu vznikl také nový pracovní koutek pod oknem, majitelé mají dokonalý přehled v knižních titulech, získali elegantně schované čtenářské zákoutí, které se skrývá za plnými policemi.

Truhláři do zákrytu dostali i toaletu v přízemí. Ta je vysloveně místem za tajnými dveřmi, další místnost se skrývá za dveřmi s tabulovým nátěrem, z čehož má největší radost nejmladší členka domácnosti.

Majitelé se báli, aby rekonstrukce nebyla příliš finančně náročná, prostor ale...

Majitelé se báli, aby rekonstrukce nebyla příliš finančně náročná, prostor ale potřebovali prosvětlit a zjednodušit každodenní fungování rodiny.

V jádru se našel prostor i na pohodlnou sedačku s vinotékou po ruce. Tvůrci mysleli i na čtyřnohého spolubydlícího, v nové hmotě má vlastní místečko s miskami na žrádlo.

K celkovému prosvětlení interiéru přispěly nově položené světlé dubové podlahy i moderní doplňky a vybavení. Svítidla pořídila Beverly Choe u tradiční skandinávské značky Louis Poulsen, ale příliš mnoho dalších věcí rodina nenakupovala. Nábytek v jídelně a obývacím pokoji pochází z původního zařízení, k žádným výrazným změnám nedošlo ani v ložnicích a pokojích rodičů.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Kuchyně

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Místo na Slovensku si dům postavila raději v Rakousku. A je spokojená

Podlahu na terase s integrovaným grilem tvoří dřevěný masiv, který příjemně...

Za hranice Slovenska přivedli majitelku domu příbuzní. Dcera s rodinou ji přemluvila, ať si stejně jako ona postaví dům...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Jak se staví sen pro mámu a pětiletého syna, který miluje černou barvu

Také obývací pokoj pojali designéři převážně v šedé, černé a antracitové barvě.

Od šestnácti pracovala Andrea jako modelka, jezdila po světě. Stesk po domově ji přivedl zpět domů. Dostudovala, začala...

Další z rubriky

Továrna 24 let chátrala. Teď se v ní bydlí, pracuje a kulturně žije

Vyráběly se zde tvárnice, desky a panely z pórobetonu. Z chátrajícího areálu...

Vyráběly se zde tvárnice, desky a panely z pórobetonu. Z chátrajícího areálu Lehkých stavebních hmot v Bratislavě je po...

Dům podpíraný obřími postavami bude stát na pražské Invalidovně

Vizualizace: objekt Nová Invalidovna bude umístěn přímo naproti čelní fasádě...

Praha stále bojuje s nedostatkem nových a zajímavých staveb. Do tří let by se však jedna taková měla objevit v Praze 8....

Pritzkerovu cenu za architekturu získal Arata Isozaki. Ovlivnila ho válka

Arata Isozaki, Katarské národní kongresové centrum

Pritzkerovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za architekturu, letos získal japonský architekt Arata...

Najdete na iDNES.cz