Ve světě postrádal klid a bezpečí. Vrátil se domů a postavil si dům snů

  1:00aktualizováno  1:00
Světově uznávaný turecký výtvarník, umělec a režisér Kutlug Ataman se narodil v Istanbulu a pracoval po celém světě. Nakonec se vrátil zpět na půdu, která jeho rodině patří odjakživa a nechal si zde postavit vysněné tvůrčí hnízdo.

Dům patří světově uznávanému tureckému výtvarníkovi, umělci a režisérovi Kutlugu Atamanovi. | foto: Erginoglu & Calislar

Daleko od moře a hlavních turistických center, v turecké provincii Erzincan, ležící ve východní Anatolii, si nechal postavit od istanbulské architektonické kanceláře Erginoglu & Calislar tvůrčí hnízdo.

Splňte si svůj sen o bydlení

Exteriér podléhá aktuálnímu světovému trendu syrových skandinávských dřevostaveb, které majiteli ve světě učarovaly, interiér ale vrací zpátky k rodinným památkám a turecké historii. 

Od architektů Hasana Calislara a Zeynepo Sankaynagiové, kteří projekt vedli, žádal Ataman jen dvě věci, kterých se mu při životě ve světě nedostává: absolutní klid a bezpečnost.

Dřevostavba je proto situována na rozlehlých pozemcích s výhledem na majestátní pohoří Munzur tak, aby uchovávala před domy v sousedství diskrétní soukromí.

Fotogalerie

Vila se skládá ze dvou samostatných jednotek: menší je určená jako pobytový ateliér pro zájemce z řad Atamanových přátel a známých. Mohou přijet, čerpat uprostřed panenské přírody inspiraci a věnovat se dlouhodobé práci na vlastních projektech. V druhé větší části Ataman bydlí.  

Hledisko bezpečné a kvalitní stavby bylo druhou nejdůležitější položkou. Oblast je neblaze proslulá častými a silnými zemětřeseními. Poslední velké a ničivé chvění země zaskočilo obyvatele provincie před čtvrtstoletím, předtím v roce 1939.

Na první pohled subtilní konstrukce vily je vytvořena jako velmi pevný celek, který by měl vydržet mnohé. Konstrukce domu byla sestavena a testována v továrně, mimo pozemek a až následně na parcele smontována.

Výrazné ocelové konstrukční prvky architekti využili i v interiéru. Ponechali je zcela odkryté, prostory slouží k ukládání a vystavování věcí a jejich jasná viditelnost má obyvatele domu ubezpečit, že je o jejich bezpečné bydlení dobře postaráno.

Vila o celkové rozloze 468 metrů čtverečních se stavěla necelé dva roky. Kvůli sněhu a nepřízni počasí je vchod do domu situován do středu stavby, obklopené kolem dokola palubou dřevěné terasy.

Přízemí hlavní části domu patří velkoryse pojaté obytné zóně se všemi hlavními funkcemi: kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Mezipatro s galerií s posezením pokračuje do soukromé části domu, kde je koupelna a dvě samostatné ložnice. Technické zázemí domu včetně prádelny je v přízemí.

Konstrukce domu byla sestavena a testována v továrně, mimo pozemek a až...

Konstrukce domu byla sestavena a testována v továrně, mimo pozemek a až následně na parcele smontována. Výrazné ocelové konstrukční prvky architekti využili i v interiéru.

Bohémská povaha majitele je v domě jasně znát na každém kroku. Neotřelé kombinace materiálů nemusí být stravitelné pro každého: dřevotříska ladí s chladnou velkoformátovou dlažbou a lesklým nerezem kuchyňské linky, vana je obložená masivním dřevem a celý dům zdobí nezanedbatelné množství tradičních textilií. Majitel vzdává výběrem nábytku a dekorací hold jak světovým designérským ikonám, tak bohaté minulosti vlastní rodiny.

V jídelně se například skví osmička ikonických drátěných židlí Wire chair od slavného designérského páru Charlese a Ray Eamesových, kterým se pro kombinaci čalounění na sedáku a opěradle přezdívá „bikiny“, středobodem celého obytného prostoru je luxusní levitující krb Focus od designéra Dominique Imberta.

Stěny zdobí nejen velkoformátové fotografie z vlastní tvorby, ale také schodištní galerie rodinných černobílých portrétů a na stropě moderní stavby je vystavená rozeta a dřevěné stropní obložky, které se dochovaly jako památky z bývalé rodinné vily.

Recyklace se podepsala i na podobě velké sedací soupravy, která je čalouněná nejrůznějšími druhy látek. Na zemi leží vzácné perské koberce, které taktéž pocházejí z rodinného dědictví, stejně jako malované truhly nebo keramické vázy.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Umělec

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Najít dobrého řemeslníka je zázrak, říká moderátorka Lucie Šilhánová

Pod vinylovou podlahou bylo použito podlahové vytápění, což oceňuje hlavně malá...

Známé úsloví „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ si rozhlasová a televizní moderátorka Lucie Šilhánová upravila po...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Najdete na iDNES.cz