Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

  1:00aktualizováno  1:00
Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a velkorysejším traktem. Za hrou s objemy stojí přání babičky, která s rodinou majitelů žije. Chtěla vlastní vchod a klid.

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu. | foto: FG + SG

Mladá pařížská rodina bydlela spokojeně řadu let v bytě v městském činžáku. Zvrat nastal před třemi roky, když se do rodiny se dvěma synky, u kterých klepe na dveře puberta, narodila holčička.

Problém s prostorem a příchodem nového potomka se rozhodli manželé vyřešit změnou bydliště. Potřebovali metry navíc, chtěli být blíž centru, aby ušetřili čas, a přáli si bydlet s babičkou, která se nabízela jako ideální chůva.

Fotogalerie

Časem našli starý dům, stojící mezi dvěma domky, v rušné ulici, která byla od centra Paříže v takové vzdálenosti, kterou byli schopni finančně unést. Generální přestavba mohla začít. K té si přizvali příbuzného, architekta Mohameda Omaise a jeho kolegyni Olivii Gomesovou.

Architekti se hned na začátku vzdali obvyklého konceptu velkého domu s malou zahrádkou, přikrčenou vzadu za masou stěn a přišli s nápadem vytvořit praktický městský dvorek, který bude ze všech stran sevřený a stane se přirozeným srdcem společných rodinných aktivit.

Tím získali nejen unikátní oázu uprostřed města, odkloněnou od všech nežádoucích pohledů, ale také dvojnásobek světla a soukromí pro obyvatele domu.

Babička bydlí ve vlastní garsoniéře ve štítové části domu. Obsadila celé patro předního traktu s ložnicí, obývákem, kuchyňkou s jídelnou, koupelnou a šatnou. Na ulici vede balkon, po schodech dolů lze sestoupit do vstupní části domu, kde je umístěna do suterénu zapuštěná dvojgaráž s hydraulickým ovládáním a technická místnost s úložnými prostory.

Zadní trakt domu, ke kterému se dojde přes zelený dvorek s městskou zahrádkou, patří majitelům a jejich třem dětem a překvapí velikostí, má suterén, přízemí a tři patra.

Dům rodině navrhl jejich příbuzný, architekt Mohamed Omais, který se do práce...

Na technický suterén navazuje přízemí s jídelnou a kuchyní, v prvním patře je obývací pokoj, druhé a třetí patro pak zahrnuje čtyři ložnice s dětskou hernou a sociálním zázemím. Celková plocha domu je 170 metrů čtverečních a stavba byla dokončena v roce 2015.

Rozdíl mezi venkovní tváří domu, určenou veřejnosti a vnitřním privátním nádvořím umocňuje i volba materiálů. Na ulici hledí strohá betonová fasáda s černým vchodem a rámem balkonu, do zahrady je dům přívětivě obložen dřevem.

Industriálně jsou laděné i interiéry v celém domě. Betonové odhalené stropy ladí s bělostným štukem stěn a klasickými elegantními dřevnými parketami v pokojích, tmavá stěrka zvítězila díky své praktické údržbě v obytném přízemí domu.

Vybavení, nábytek a osvětlení v domě se nesou v duchu stále trendy skandinávských vzorů: subtilní detaily s výraznými barevnými akcenty a retro nádechem budou bavit majitele ještě dlouho.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

V bytovém textilu vládnou grafické motivy a výrazné struktury

K letošním hlavním trendům v bytovém textilu patří grafické motivy a výrazné...

Lednový veletrh bytového textilu Heimtextil ve Frankfurtu nad Mohanem ukázal tři základní trendy, které se v tomto...

Čech Joshua navrhl domek za 60 tisíc korun. S návodem jej postaví každý

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek...

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek nazvaný Magenta s obytnou plochou šest...

Najdete na iDNES.cz