Pořídili si mezonet pro návštěvy Prahy. Místo koleje ho využívá i syn

  1:00aktualizováno  1:00
V Praze nedaleko Vyšehradu, v proluce mezi starými činžáky, vyrostl před několika lety nový dům s mezonetovými byty. Jeden si nyní pořídila pětičlenná rodina z Moravy. Kompletní rekonstrukce se ujal architekt Martin Frank ze studia Deconcept. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Vzdušnost interiéru vtiskuje skandinávská barevnost a odlehčený nábytek. Ležérní a hřejivý vzhled mu propůjčují lněné textilie, hovězí kožešiny, květináče z palmových kmenů a další dekorace zemitých struktur. | foto: Lukáš Hausenblas

Rodina žije trvale na Moravě, ale často cestuje nejen do Prahy, ale i dál do zahraničí. Také nejstarší syn studuje v Praze. A kdo ví, časem ho sem na studia mohou následovat i jeho mladší sourozenci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Nemalá investice se tak rodině vyplatila. Dopřávají si komfort dvoupodlažního, zhruba 100 m2 velkého, bytu se dvěma lodžiemi v moderním pavlačovém domě s pěkným výhledem na hradby Vyšehradu.

Život na pavlači

Byt nebyl starý, vzhledem k optimálnímu využití jej však bylo třeba zcela předělat. Architekt Martin Frank měl volné ruce. Jeho precizní práci promyšlenou do posledních detailů už manželé znali z mnoha realizací, které pro ně navrhl a vytvořil v předchozích letech.

Po jeho zásahu zde zůstaly jen obvodové nosné zdi. Architekt provedl kompletní rekonstrukci, úprav se dočkalo i schodiště. S životem ve starých pavlačových domech je tu stejné snad jen to, že do bytu vstoupíte přímo z pavlače, a to rovnou do „víru“ rodinného dění, tedy do kuchyně a jídelny.

Zádveří je vskutku minimální, ale zbylo místo na dostačující vestavný a uzavřený botník. Po vstupu se před vámi otevře celé první podlaží s průhledem až na druhou stranu bytu. Podlouhlý půdorys pomáhá opticky rozšířit velká zrcadlová stěna po levé straně.

Fotogalerie

Odrazem prostor získal další dimenzi. Jemný náznak oddělení kuchyně s jídelnou od obývacího prostoru představuje částečné zúžení půdorysu, které vzniklo umístěním šatních skříní na jedné straně a vytvořením koupelny s klozetem na straně druhé.

Kuchyň ve tvaru L je navržena tak, aby nijak nerušila a stylově i materiálově dobře splynula s celkem. Pro podporu vzdušnosti použil Martin Frank bílým voskem upravenou dubovou podlahu, subtilní nábytek s tenkými kovovými konstrukcemi včetně podnoží stolků a drátěné židle.

Černobílá kombinace vnáší dynamiku a rytmus, který lehce zvolňují béžové tóny, mosazné akcenty a přírodní vzhled starého dřeva. Ležérní a hřejivý podobu interiéru propůjčují lněné textilie, hovězí kožešiny, květináče z palmových kmenů a další dekorace zemitých struktur.

Nechybí zde ani zelené rostliny. Volba však padla na kaktusy, které jsou velmi dekorativní a zároveň odolné. Nejsou žíznivé jako většina rostlin, zůstanou fit i delší dobu bez vody. To je pro byt určený k přechodnému pobytu členů rodiny a toulavého studenta přesně to pravé.

Optickému rozšíření prostoru napomáhá velkoplošné zrcadlo.

Optickému rozšíření prostoru napomáhá velkoplošné zrcadlo.

Obytná ložnice

Interiér není nijak velký, ale poskytuje maximum pohodlí až šesti lidem, kteří tu mohou také kvalitně nocovat. V přízemí se vyspí dva a v prostorách patra čtyři. Pod uzavřením je jen ložnice manželů, kde je jedna stěna vybavena nábytkem s velkým množstvím úložných možností.

K výrazu obytné ložnice přispívá atraktivní řešení skříní, které jsou čtyřicet centimetrů nad zemí přerušeny nikou, kam je možné vystavit fotografie či místo využít pro další dekorativní předměty.

V ložnici našlo místo manželské čalouněné lůžko (Pianca). Klasické noční stolky...

V ložnici našlo místo manželské čalouněné lůžko (Pianca). Klasické oční stolky nahradily kruhové odkládací stolky (Deconcept).

V těsném sousedství ložnice je i šatna, klozet a koupelna s vanou. Ve zbývající části horního podlaží je pracovna s rozkládací pohovkou. Protože jde o byt především k přechodnému užívání, majitelé nevyžadovali tolik úložných míst. Naopak, toužili po maximu životního prostoru.

Velký stůl byl naopak nezbytností, protože se tu setkávají i s přáteli. Kruhové půdorysy vybavení v malém prostoru se lépe obcházejí, prostorem jakoby volně plují a vytváří příjemné ostrůvky.

Zároveň tvoří adekvátní protiváhu hranatě modelovaném celku, který je místy i osvětlený speciálními štěrbinami. Majitelé jsou s bytem spokojeni, nic tu nechybí. V teplých dnech využívají i lodžie a s parkováním si také starosti nedělají. Na to se pamatovalo už při stavbě domu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Další z rubriky

Jsem taková vetešnice, říká o svém domě a jeho zařizování majitelka

Majitelka domu vytvořila z několika malých tmavých místností světlý a otevřený...

Klára má ráda domy s duší. Podle toho vypadá i ten, ve kterém hospodaří, tvoří a žije společně se svou rodinou. Žádná...

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Najdete na iDNES.cz