Interiér dřevostavby, kde bílou narušuje jen zlatá a staré dřevo

  1:00aktualizováno  1:00
Na okraji lužních lesů blízko Bratislavy vznikla zástavba rodinných domů. Dřevostavby jsou jedna jako druhá, s přírodní patinou dřevěných obkladů fasád, černými rámy na velkoformátových oknech a bílými detaily v omítce. Jeden dům se však uvnitř výrazně liší svým interiérem.

Bílý základ oživují měděné a stříbrné detaily, případně černá barva. | foto: Lukáš Hausenblas

Právě uniformita zástavby přivedla architekta Martina Franka k tomu, aby pro interiér použil jako základ barevného řešení bílou barvu a její odstíny na materiálově různorodých plochách.

Interiér dvoupodlažní dřevostavby se zúčastnil soutěže Interiér roku, který pořádá Institut bytového designu (o výsledcích více zde). Získal Cenu novinářů a byl i finalistou v kategorii Novostavba.

Bílá jako sjednocující základ

Do druhého podlaží vede příjemné a pohodlné schodiště.

Do druhého podlaží vede příjemné a pohodlné schodiště.

Dům je postavený technologii montovaných dřevěných sendvičových panelů. Jednotlivé dřevěné díly jsou přiznané na stropě druhého podlaží, kde jsou pro sjednocení s ostatním prostorem znovu natřeny bílou lazurou.

Vstupní hala, otevřená prosklenou stěnou do krytého stání pro dva vozy, je propoje­na se dvěma prostornými šatnami. V přízemí se středem domu táhne podélná komunikační zóna se schodištěm, odkud je vstup do wellness místnosti se saunou a také do pracovny, která se využívá i jako hostovský pokoj.

Centrum přízemní dispozice představuje jeden velký obytný prostor, který částečně zvýšený strop rozdě­luje na dvě části: nižší s kuchyní a jídelnou a vyšší s obývacím pokojem s krbem a s přístupem na obytnou terasu s bazénem.

Fotogalerie

Kuchyň architekt Frank pomyslně rozdělil na dvě části. Varná zóna je orientovaná ostrůvkem směrem do jídelny, přípravná a mycí zóna s dřezem směřuje ke zdi a do prostoru pod schodištěm.

Ve druhém podlaží jsou tři ložnice, šatna a dvě koupelny.

Strohá geometrie s pravoúhlými liniemi nábytku a prostorové bílé struktury probíhají celým interiérem, tím celý prostor sjednocují. „Současně však bílý základ a bílý nábytek vytvářejí čistou plochu pro všechny důležité předměty každodenní potřeby, aby mohly vyniknout a prostor přirozeně zabydlet a dodat mu na útulnosti,“ popisuje Martin Frank.

Třeba police ve strohé nerezové kuchyni, kde pak vynikají jednotlivé kusy pro stolování. Nebo jednoduché kvádry nábytku v koupelně, kde na mramorových prkénkách stojí seřazené kosmetické potřeby.

Barevnost a struktury

Architekt Frank použil bílou barvu v mnoha odstínech, ale také na různých strukturách, na dřevěných olejovaných podlahách, na hrubě drásaném dubovém nábytku nebo na bílém mramorovém obkladu. Interiérem prochází bílá barva také na textilu, bílý len byl použitý na povlečení a závěsech. To vše v kombinaci s detaily z hrubého starého dřeva.

Na mramorových prkénkách jsou vyskládané kosmetické potřeby.

Na mramorových prkénkách jsou vyskládané kosmetické potřeby.

Objevují se zde snad všechny možné odstíny starého dřeva, i přes šedou a béžovou, jejich střídání vytváří klidný základ pro okenní obrazy neboli výhled z oken. „Použití bílé barvy současně umožňuje odraz světla, které se tlačí dovnitř skrz vzrostlé koruny stro­mů okolního lesa,“ upozorňuje architekt Martin Frank.

Dřevo použil v kombinaci s bílým mramorem na obkladech koupelen, části kuchyně a vstupu. Jako doplňkový materiál zvolil stříbrný nebo zlatý kov. Nerezová kuchyň působí jako prosvětlující kry­stal v prostoru. Mosazné kousky pak volně „plují“ místnostmi.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Pod vámi oceán, nad hlavou nebe. Spaní na síťovém lůžku je hitem

Luxusní hotelový resort Grand Park Kodhipparu na atolu Severní Malé na...

Luxusní hotelový resort Grand Park Kodhipparu na atolu Severní Malé na Maledivách nabízí zajímavý nocleh. Hosté si...

Domek byl příliš malý. Architekti přišli s fantastickým řešením

Dům z roku 2013 byl pro rodinu žijící v Poříčí nad Sázavou již příliš těsný....

Dům z roku 2013 byl pro rodinu žijící v Poříčí nad Sázavou již příliš těsný. Rodina se rozrostla a potřebovala více...

Ubytování v kampusech láká stále více studentů

Kampus Vysoké školy ekonomie a managementu (VŠEM) v Praze má v areálu vše, co...

Dnešní vysokoškoláci mají o studentském bydlení jiné představy než dřívější generace. Stále více jich proto volí...

Najdete na iDNES.cz