Černá dřevostavba Borůvka stojí na pilířích z betonu a umí překvapit

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé Charlie a Sofie Anderssonovi s dvěma dcerkami našli nový domov na stockholmském předměstí Nacka. Zde si na slunném pozemku obklopeném borovicemi nechali postavit černou dřevostavbu. Vilu Borůvku jim navrhlo švédské architektonické studio pS Arkikektur.

Parcela leží na konci obyčejné satelitní ulice, na dohled od již postavených řadových domků a moderních vilek. Obyvatelé mají všechny služby a potřeby k dispozici. Anderssonovi se do lesní parcely se starou chatou okamžitě zamilovali. Bydleli jen o několik ulic dál, v malém typizovaném dvojdomku.

Lokalitu opustit nechtěli. Našli si zde přátele a zvykli si na venkovský život. Snili o novém komfortním domě, ve kterém bude všechno přesně podle jejich představ a potřeb. Chtěli bydlet v moderním a světlém domě s vysokými stropy, který bude souznít s přírodou, ale nebude připomínat nic tradičně rustikálního.

Fotogalerie

Starou chatu zbourali a oslovili hlavního architekta stockholmského studia pS Arkikektur Petera Sahlina s přáním, aby byl dům jednoduchý a jednoúrovňový.

Dům o rozloze 170 metrů čtverečních stojí na nejvyšší skalce, odkud je nejlepší výhled do lesů. Stavba zcela respektuje nerovnosti parcely, proto stojí na betonových pilířích. V okolí domu je lesní mýtina, kameny i keříky borůvek, které daly místu poetické jméno Borůvka.

Interiér domu s černou slupkou překvapí každého, kdo do něj vkročí: otevře se mu zcela kontrastní, maximálně prosvětlený, ostře bílý prostor. V průchozím domě jsou za sebou umístěné společné prostory, dětské pokoje a ložnice rodičů, ze které je velkolepý výhled do lesa.

Z pokojů lze vystoupit na prosluněnou jižní dřevěnou terasu, kde má rodina naprosté soukromí. Příjemným bonusem je galerie se skleněným zábradlím, ve které je odpočinková zóna. Díky prosklení není nikdo na galerii rušen, přesto neztrácí kontakt s děním v kuchyni a obývacím pokoji.

V bílém interiéru nejsou žádné zbytečnosti. Solitérní nábytek je záměrně v jasných barvách, jako je červená, žlutá a odstíny zelené. Nechybí ovšem ani doplňky v neutrální černé a šedé, barvami oplývá i dětský pokoj dvou dcer, Ebby a Matildy.

Z ložnice rodičů je velkolepý výhled do lesa.

Z ložnice rodičů je velkolepý výhled do lesa.

Provozní zařízení jako kuchyňská linka s malou vinotékou nebo úložné prostory jsou vyrobeny na míru v čisté bílé a místnosti díky nim působí stále uklizeně a kompaktně. Vysokou kvalitu vykazují i použité materiály: běloskvoucí kuchyňská deska je z umělého kamene, corianu.

Známými a osvědčenými zejména skandinávskými značkami a designéry se to v interiéru hemží: ložní prádlo a textil, křesílka, dekorace včetně žulových boxů a jednoduchých polic pochází od dánské značky Hay. Majitelé ale nedají dopustit ani na řetězec IKEA. Plastové lampy a stolky jsou od italské značky Kartell, knižní zarážky na okně vyrábí populární designér Karim Rashid.

Majitelé jsou milovníci hudby: dům je dokonale ozvučný, hudbu si rodina může vychutnávat v každém koutu hlavního obytného prostoru. Stejně promyšlené je i osvětlení, na které si seveřané potrpí. Sestava zabudovaných bodových světel, lustrů, stojacích a stolních lamp dokresluje interiér, který by mohl sloužit jako vizitka skandinávské střídmosti, vyjadřující soudobé pojetí luxusu.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Mezonet na Hřebenkách má 284 metrů čtverečních. Je to rodinné sídlo

Designérka Ivanka Kowalski zařídila pro čtyřčlennou rodinu mezonet v bytovém...

Designérka Ivanka Kowalski zařídila pro čtyřčlennou rodinu mezonet v bytovém domě od architekta Radana Hubičky v Praze...

Rodina koupila starý autobus. Za dva roky jej přestavěla na fajn bydlení

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní...

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní autobus na mobilní dům. V něm žijí spolu s...

Autodílna ve dvoře nám ničí život. Hluk je slyšet i přes zavřená okna

1

Bydlím na sídlišti v panelovém domě, v našem vnitrobloku je autodílna, jejíž noční zásobování probíhá pod okny dvou...

Najdete na iDNES.cz