Rodina žije na samotě. V srdci nádherné přírody našli svůj ráj

  1:00aktualizováno  1:00
Světově proslulé studio Olson Kundig z amerického Seattlu postavilo na samotě luxusní dům. Neobvyklou stavbu si nechala na výjimečném místě amerického západu postavit rodina Shanea Atchisona. Krásný dům si užívá jeho žena Tasha a dvě malé děti, syn Keegan a dcera Frances.

Mimořádnou zimní pohádku uprostřed skal si mladá rodina majitelů letos dopřává poprvé. | foto: Benjamin Benschneider a Olson Kundig

Mimořádnou zimní pohádku uprostřed skal si letos poprvé dopřávají plnými doušky. Lyžování, sáňkování, výlety a neustálý kontakt s přírodou. Takové sezónní sídlo hledala mladá rodina dlouho.

Původně si představovali, že budou trávit víkendy v klasické chatě v běžném horském středisku, zvažovali i koupi nemovitosti v Kanadě. Nakonec u nich zvítězila myšlenka na vlastní, zbrusu novou a architektonicky hodnotnou stavbu, která přežije generace a bude ležet v panenské přírodě.

Fotogalerie

Vybrali si pozemek ve stejném pohoří, kde leží nejzasněženější hora světa, Mount Baker, uprostřed Národního parku Severní Kaskády v americkém státě Washington, nedaleko města Winthrop.

O návrh požádali slavného architekta Tom Kundiga ze studia Olson Kundig, které založil jeho kolega Jim Olson a Tom Kundig se k němu přesně před dvaceti lety připojil.

Kundig přišel s originálním nápadem, ve kterém se tematicky vrátil do minulosti, kdy místní prérie brázdily obytné vozy nových osídlenců. Ti přespávali nejprostším možným způsobem. Vozy shlukli okolo centrálního ohniště a vytvořili improvizovanou osadu. Stejným způsobem rozesel Kundig po pozemku tři přízemní a jeden patrový obytný blok.

Může se hodit

Living Vysoký Újezd

Living Vysoký Újezd - venkovské prostředí a bydlení v moderních domech.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Dohromady tvoří dům o rozloze 380 metrů čtverečních. Obklopují středový kámen, který od koupě pozemku nezměnil místo ani o centimetr a navíc přibyl celoročně využívaný vyhřívaný venkovní bazén. Hlavním stavebním materiálem se stalo recyklované dřevo, které chrání ocelové obložení. Dřevo, beton, kov a kámen: všechny materiály působí dohromady tak, jako kdyby byly mezi skalami přirozeně samy od sebe.

V nejmenším bloku je samostatná sauna, v největším bloku jsou garáže, technické zázemí a pokoj pro hosty. Další ložnice se nachází v patrové stavbě, kde je i samostatná místnost s domácím kinem. Stěnu pokoje lze v létě vyklopit o devadesát stupňů a místnost zcela otevřít. Rodina si může užít jedinečného spojení s přírodou třeba i ve chvíli, kdy v televizi sleduje důležitý sportovní zápas. Televizní program si lze vychutnávat i z pohodlí luxusního prostředí bazénu.

Výhled na okolní panorama horského masivu se stále proměňují.

Výhled na okolní panorama horského masivu se stále proměňují.

Poslední, společenský blok domu v sobě soustředí kuchyň, jídelnu a obývací pokoj s živoucím srdcem domu: betonovým krbem, obklopeným výhledem do dalekého okolí.

Vzdušná a překvapivě otevřená struktura, která dělí celý dům na čtyři jednotlivé bloky, se může zdát na první pohled nepraktickou, majitelé si ji ovšem pochvalují. Otevřený plán zcela bourá bariéry mezi exteriérem a interiérem. Před prudkým sluncem a množstvím sněhu chrání dům velkorysé střešní konzole.

Interiéry domu zařizovala společně s Tomem Kundigem designérka Debbie Kennedyová. Jednoduché a přísně účelné linie nábytku nechávají vyniknout přírodu, která je největší perlou stavby. Nad kuchyňským ostrůvkem visí lustry od Toma Dixona, červené židle v jídelně jsou od firmy Moooi. Jiné kousky, jako například konferenční stolek v obývacím pokoji, jsou vyrobeny na míru a navrhl je jako jedinečné kusy přímo pro tento dům sám Kundig. Vybavení koupelny a kuchyňského dřezu je od firmy Hansgrohe.

Zatímco dětskému interiéru vládnou hravé barvy - postele a koberce jsou v tyrkysové, oranžové a růžové kombinaci - v ložnici rodičů i hlavním obytném prostoru dominují teplé barvy a konzervativní vzory, jako je například kostka na textilních potazích křesel. Celý dům tak do detailu přesně vystihuje a respektuje náturu i vkus rodiny: otci na dvoře před domem parkuje s láskou opečovávaný veterán, pick-up Chevrolet Task Force z druhé poloviny padesátých let.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Rozvlněné bytové věže na Žižkově ještě nestojí a už bojují s výhradami

Vítězný návrh Evy Jiřičné na proměnu oblasti telekomunikační věže na Žižkově....

Ještě není podkladová studie, a už se ozývají výhrady. Rozvlněné obytné věže od Evy Jiřičné v Olšanské ulici, které...

Bungalov strhli. Místo něj postavili neviditelný dům se čtyřmi podlažími

Vila Steppingstone v anglickém hrabství Cheshire, která je částečně maskovaná a...

Vila Steppingstone v anglickém hrabství Cheshire, která je částečně maskovaná a zapuštěná pod zem, je na prodej za...

Děti na prázdninách, nastává ideální čas pro proměnu dětského pokoje

Tabulovou barvu lze použít i na dveře, nejen na stěnu.  Máte tak šanci...

Jen pár dní a začnou prázdniny. Mnohé děti odjedou na tábory nebo k babičkám a rodiče mohou konečně odpočívat. Nebo se...

Najdete na iDNES.cz