Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na vinohrady dolehla personální krize. Chybí v nich 2 500 pracovníků

  7:24
Vinařství na jižní Moravě hlásí podstav. Chybí jim pomocníci hlavně na nárazové práce. Najímají cizince, ale ani to nestačí. A problém je i s kvalifikovanou silou. Studenty si vinohradníci vybírají už na škole.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Že i přes stále rostoucí mzdy chybí firmám na jižní Moravě tisíce pracovníků, je už víceméně setrvalý stav. Jenže zdaleka už nejde jen o výrobu a IT. Nedostatek lidí se dotýká i jihomoravského klenotu – vinařství.

Poptávka po lidech je výrazně vyšší, než kolik jich do oboru přichází a vůbec trh práce nabízí. Navíc jde o činnost, která musí bavit a člověk by se při ní měl vyvarovat přepočítávání peněz na hodinu. A tak v jihomoravských vinohradech pracují stále častěji cizinci nebo rovnou stroje.

Největší problém je sehnat lidi na nárazové práce – řez, vázání, sběr hroznů. Za ně se odměna běžně pohybuje mezi 100 až 120 korunami za hodinu.

„Už bohužel vymírají šikovné ‚vinohradnické babky‘. Pro ně to byl tradiční a každoroční přivýdělek k důchodu. Nic se jim nemuselo vysvětlovat, byly zvyklé hodně pracovat, povídaly si veselé historky a vše plynulo v přátelské a poklidné atmosféře,“ povzdechla si Lenka Maloňová z Vinařství Vican, kde najímají pracanty za zahraničí, nejčastěji ze Slovenska.

Pořizují stroje, ale ty nemohou použít na všechno

Jenže s jejich ochotou pracovat ani kvalifikací to prý není nijak slavné. Podle šéfa Vinařského fondu Jaroslava Machovce se proto řada vinařských společností vybavuje nákladnou mechanizací.

„Přesto jde o poměrně palčivý problém, stroje vše nezvládnou. Dříve se dali zajistit pracovníci přímo ve vinařských obcích, což je dnes ojedinělé. Vinaři tak jdou cestou jako všichni – přes pracovní agentury,“ podotkl.

A tak lze kromě slovenštiny ve vinicích často slyšet i ukrajinštinu či moldavštinu. Třeba ve Vinařství Volařík, které přes pracovní úřad získalo čtyři Ukrajince na krátkodobé tříměsíční vízum. Jenže už ví, že na příští rok jich potřebuje nejméně osm a rovnou na půl roku.

„Ideální by bylo mít opakovaně ty samé pracovníky, kteří už prošli zaškolením a praxí. To ale zákony zatím neumožňují. Pokud se to nebude řešit, bude to mít negativní vliv na celou naši ekonomiku, protože problém s nedostatkem pracovníků má celý výrobní sektor. A Češi o takovou práci prostě nemají zájem,“ prohlásil ředitel firmy Miroslav Volařík.

Sílu do vinohradů z domácích zdrojů už prakticky není možné najít ani podle šéfa Svazu vinařů České republiky Martina Půčka.

„Velmi bychom uvítali dohodu s ukrajinskou stranou. Tam je spousta lidí ochotných přijít pracovat, ale brání tomu legislativní a vízová bariéra,“ řekl Půček. Přitom podle jeho výpočtů by vinařský obor, v němž pracuje přes 18 tisíc lidí, aktuálně pokryl 2 500 nových zaměstnanců.

Z absolventa rovnou ředitelem vinařství

Na rozdíl od dělníků není až takový problém u kvalifikovaných vinařů. I o ně se ale v posledních letech firmy perou.

„Střední vinařská škola ve Valticích každoročně eviduje velký zájem z řad výrobců vína o absolventy. Poptávka je vyšší než nabídka. Prakticky neevidují studenta, který by nenašel uplatnění,“ poukázal Machovec.

Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, zaznamenal, že schopnější studenti jsou rozebíráni už na škole. A někteří z nich dokonce končí studium již v pozici ředitele vinařství.

„Prakticky všichni odcházejí do praxe v oboru, ale je to i na pozice obchodní, marketingové, do laboratoří nebo kontrolních orgánů. Situace se jistě v následujících letech nezlepší. Firmy by to mohlo motivovat například ke stipendijním programům pro studenty, jak je tomu běžné v technických oborech už dlouhá léta,“ prohlásil Baroň.

Vedle školy jsou důležité i zkušenosti z rodiny, tvrdí vinaři

Vinař Roman Fabig by zase ocenil, aby ze školy odcházeli „hotoví“ vinaři. „V Rakousku musejí při studiu absolvovat roční stáže ve vinařství. Ze škol tedy pak vychází plně připraveni pro pracovní trh. Tohle u nás žalostně chybí a problém je v celém systému přípravy studentů,“ podotkl Fabig.

Podle jiných ale záleží na velikosti vinařství. „Většina podniků je založena na rodinách, a proto kvalifikovaná síla není až tak nezbytná, neboť odborníkem je přímo majitel. U větších společností je situace pochopitelně jiná, tam musí být část zaměstnanců úzce specializována,“ poznamenal Jiří Maděřič z Vinařské asociace ČR.

I Maloňová z Vinařství Vican se domnívá, že k tomu, aby člověk vyráběl dobré víno, nutně nepotřebuje vinařskou školu. Stačí posbírat zkušenosti v rodině a pak na svoje bedra převzít také zodpovědnost za chod rodinného podniku.

„Jinak, i když to možná na první pohled nevypadá, ve vinařství nejsou nějaké extra velké výdělky. Přece jen k tomu, abyste vyrobili dobré víno, potřebujete kvalitní surovinu a dobré technologie. A do toho jdou peníze primárně. Většina vinařů to dělá hlavně srdcem a s láskou. Pokud by měli počítat, kolik mají opravdu na hodinu, tak by asi zaplakali. I to může být důvodem, proč mladých vinařů zase až tak moc nepřibývá a proč i oni často končí někde v zahraničí,“ dodala.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Ve znojemském babyboxu našli holčičku, pupečník měla zavázaný tkaničkou

28. dubna 2024  9:49

Do babyboxu ve Znojmě v neděli nad ránem někdo odložil novorozenou holčičku. Přišla na svět o...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...