ilustrační snímek | foto: Václav Šálek, ČTK

Starosti pro vinaře. Nadprůměrně teplé léto snížilo úrodu, klesl i zájem o výkup

  • 10
Neobvykle horké léto se nepříznivě podepsalo na letošní úrodě hroznů. Ty jsou sice podle průzkumu Vinařské unie cukernatější a tím pádem kvalitnější, ale zřejmě jich bude až o pětinu méně než loni. Klesá také zájem o jejich výkup.

„Letošní sklizeň bude určitě nižší, než byla v roce minulém. Odhadujeme pokles o 15 až 20 procent. Menší množství hroznů se však pozitivně promítlo do jejich kvality. Přírodní cukernatost je o malinko větší a zdraví hroznů je také dobré,“ oznamuje David Šťastný, ředitel společnosti CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.

Vinařská unie odhaduje celkový pokles úrody o 10 až 20 procent. Hroznům, které se nyní sklízejí, podle ní uškodilo příliš mnoho dnů s vysokými teplotami. Ty uváděly révu do klidového režimu a zabrzdily tak fotosyntézu.

„I když po několika suchých letech letos spadl dostatek vody, extrémní počet horkých dnů nejen v létě, ale i v září způsobil, že hrozny mají méně šťávy a jsou menší. Lepší parametry mají bobule tam, kde jsme použili hlubokokořenící směs pro udržení vody v krajině,“ sděluje Libor Výleta, ředitel vinohradnictví společnosti Bohemia Sekt.

Na vinicích nyní vyhlížejí počasí bez dešťů. „Takové to pravé babí léto,“ podotýká Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec. I v něm pozorují menší velikost sklízených bobulí, byť jejich kvalita je na slušné úrovni.

Výhra i prohra vinařů. Uhájili nulovou daň, ale přijdou o dárkový odpis z daní

Vinaře trápí rovněž klesající zájem o nákup hroznů od ostatních pěstitelů. „Tento rok vykoupíme ve velmi omezené míře. Důvodem je současná nižší prodejnost moravských vín a z toho plynoucí zásoba hotových vín z předchozích ročníků, kterou máme ve sklepě,“ hlásí Václav Osička, provozně-výrobní ředitel společnosti Vinium Velké Pavlovice.

Neblahý trend způsobila dle odborníků nepříznivá ekonomická situace, kvůli níž rostou náklady a která nutí konzumenty šetřit. Vliv měla i prozatím zažehnaná hrozba zavedení spotřební daně a zrušení možnosti daňového odpočtu při koupi vína jako dárku pro firmy.

„Letos budeme zcela jistě vykupovat hrozny v daleko menší míře než v předchozích letech. Důvodem je nejistá situace v otázce spotřební daně na tichá vína, ale také měnící se nákupní chování spotřebitelů,“ říká Svoboda.

1. srpna 2022