Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V pivnici Panoptikum v Brně zkoušejí vařit moderně a svěže

  11:34
RECENZE MENU - Pivo my Češi rádi. Pivnic s lákavou nabídkou speciálů je v centru Brna dost. Pivo je tahoun a rozjásané tlupy poutá a vábí. Hermelín s česnekem a steaky však hosté v době poledne nevyhledávají. Dá se i v malé pivnici vařit rychlý oběd za stravenku? V Panoptiku se o to uspokojivě snaží.

Restaurace Panoptikum v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Otevření Beer restaurantu Panoptikum v Jakubské ulici je v sevření dravé a zavedené konkurence sebevědomý počin. Jídelníček sestavovali lidé, kteří dobře vědí, kdo je jejich zákazník a co k jídlu a pití očekává.

test menu

MF DNES hodnotí každý týden restauraci, kde vaří polední menu.

Dnes: Beer restaurant Panoptikum, Jakubská 9, 602 00 Brno www.restaurace-panoptikum.cz

Hodnocení: 65 %

Polední menu
V ceně 79 korun je polévka a hlavní jídlo. Prim tvoří kuřecí a krůtí minutky. V nabídce se občas objeví i rajská omáčka nebo knedlíky se zelím. Denně se připravuje salát a drůbeží speciality za necelou stokorunu.

Vybíráme z jídelního lístku
Domácí paštika s brusinkovou omáčkou a toasty 75 korun. Steak z hovězí roštěné s omáčkou Dijonnaise 209 korun.

Útočí se obzvlášť na chuťové buňky rozvášněné pivem - nakládaný sýr, utopenci, domácí paštika. Klobásky se vyjímají vedle česnečky a cibulačky, kulinářskou sestavu uzavírají steaky, uzené koleno, grilovaná žebra a saláty. Nikoli megalomanský seznam hotovek, ale minutkové úpravy masa.

Přišli jsme sem opakovaně vyzkoušet, jakými jídly se kuchař pyšní.

V poledne se podávají pouze jídla z polední nabídky. Blaženě mlaskat mohou fanoušci dietního bílého masa a salátů. Oboje je denně v nabídce.

Porce salátu s parmskou šunkou a malými rajčátky za necelou stokorunu mě zaujala jako první. Čerstvé a svěží zelené listy byly jemně ochucené kyselejší zálivkou a krásně chroupaly. Zelenina s rozverně červenými rajčátky byla výtečná, šunka vláčná a lákavě talíř dozdobila.

Trochu divně ale vypadá vedle šťavnaté zeleniny sušené bejlí, kterým se tu zdobí talíře.

Dehydrované byliny se opakovaly i v jiných jídlech. Třeba na kuřecím prsu se šťouchanými brambory.

Brněnská restaurace Panoptikum - kuřecí stek a šťouchané brambory

Ten kus drůbežího je trochu suchý, ať jej kuchař griluje nebo usmaží, s tím se příliš kouzel natropit nedá. Byl ale propečený dobře a kopečky pošťouchaných brambor s cibulkou utvořily s masem ideální tandem. Sousta měl oživit zelný salát, v misce ale usínaly utahané a ospalé košťály.

Další návštěvu jsem uskutečnila na Velký pátek před Velikonocemi. Věřím, že to byl záměr - na lístku bylo nemasité jídlo.

K vařeným bramborám (zase s posypem) byl přiložen osmažený zeleninový špíz. Smažil se asi krátce a při vysoké teplotě, nebyl vůbec nacucaný tukem. Pod zlatavým trojobalem se ukrývaly na skus upravené plátky mladé cukety a křupavé žampiony.

Brněnská restaurace Panoptikum - krůtí rolka s rýží

Pochvalu si zaslouží kuchař za servírování pikantní omáčky. "Kaluž" na okraji talíře je zvěrstvo, na to máme s kuchařem stejný názor. V pátek si ochucená tatarka hověla u macatého špízu v mističce.

Hlubší chuťový zážitek nezanechaly polední polévky. Jako by postrádaly šmrnc a status "domácí". V kapustové plavala rozvařená kapusta a zeleninová byla "jen" odvar s rýží. Umělé dochucovadlo na stole dojem nezachrání, polévky by si zasloužily více autentické chuti!

Hosté jsou zde skvěle rozesazeni

Upřímně obdivuji tvůrce a designéra interiéru. Skvěle se mu podařilo naskládat všechny štamgasty do místností ve tvaru úzké nudle. Sedí se na vysokých barových židličkách nebo se postává u miniaturních stolů podél stěn.

Místo se našlo i pro zavěšení originálních skleniček na šampaňské a doutníky nadupaný humidor. Vejde se sem pohodlně dvojice na kus řeči a k jednomu stolu i parta asi šesti kamarádů.

Pánská obsluha se tou dlouhou nudlí proplétá rychle, dlouho se u stolu se zákazníky nevybavuje. Číšník obědový frmol korunuje příjemným zakončením. "Hezký slunečný den," volá pravidelně při odchodu.

V Panoptiku si nehrají na žádnou velkou kuchyni, v poledne bojují statečně v konkurenci gulášů a svíčkových se svými sherry rajčátky a plátky parmské šunky.

Polední nabídka je svěží a plná zeleniny a sestava jídelníčku má hlavu a patu. Panoptikum je pivnice, která se pokouší dělat to všechno trochu jinak, v soudobém a moderním pojetí. Snad se podaří dotáhnout i malé detaily na talíři.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...