Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levné Znojmo je nejdražší, ceny tepla se v kraji liší o víc než pětistovku

  4:58
Zatímco v Hodoníně či Vyškově mohou lidé bez větších obav chodit doma v tričku, ve Znojmě aby se pořádně navlékli. Tak markantní jsou rozdíly v ceně tepla v různých jihomoravských městech.

Teplárny Brno | foto: Teplárny Brno

Nejdráž jej aktuálně dodává více než čtyřem tisícům odběratelů Znojemská tepelná společnost (ZTS). Jeden gigajoule stojí 1 290 korun, přitom ještě před rokem zde lidé platili jednu z nejnižších cen – 560 korun.

Opozice to připisuje na vrub nekompetentnímu vedení městské společnosti. „Ředitel vybraný bez výběrového řízení, bez praxe s řízením takovéto společnosti, bez vysokoškolského vzdělání, zato s královským platem. Nově placený jednatel, který se z vynikajícího sportovce přes noc stal expertem na energetiku. Výsledek? Máme teplo dražší než v Brně, nejdražší v celém kraji,“ kritizuje bývalý starosta Jakub Malačka (Naše Znojmo) jmenování Luboše Havlíka a Květoslava Svobody. Dění kolem Znojemské tepelné popisovala MF DNES opakovaně.

Druhé největší město kraje naopak připomíná, že letos na jaře jako první na jižní Moravě přikročilo ke snížení kalkulované ceny tepla, a to o 200 korun na nynější cenu. „Zájem o snižování záloh ze strany občanů jsme nezaznamenali. Nicméně v případě zájmu jsme byli a jsme připraveni přistoupit i k této možnosti,“ sděluje mluvčí města Pavel Kovařík.

Zlatý padák pro šéfa teplárny byla písařská chyba, brání se vedení Znojma

Podle něho se potvrdila správnost rozhodnutí nakupovat energie za spotové ceny na komoditní burze. Jednatel ZTS Květoslav Svoboda pak upozorňuje, že cena tepla a teplé vody se odvíjí na prvním místě od ceny plynu, který společnost odebírá prostřednictvím společného nákupu zaštítěného městem.

„Smlouva pro společné nákupy byla podepsána za minulého vedení města v roce 2018, tedy pod vedením pana Groise a Malačky. Je tak s podivem, že pan Malačka kritizuje něco, co schválil. Tato smlouva je platná až do 31. prosince 2024, tudíž výpočet předběžné kalkulované ceny je vázán podmínkami stanovenými touto smlouvou. Nové vedení ZTS nemělo a nemá jak do ceny nakoupeného plynu zasáhnout,“ vysvětluje Svoboda.

Jaká cena tepla a teplé vody bude platit v příštím roce, se odběratelé dozvědí nejpozději v polovině prosince. „Problematika výpočtu předběžné ceny na příští rok je daná přísnou metodikou, kterou stanovuje Energetický regulační úřad. Tvorba ceny zahrnuje kompletní výrobu tepla, správní a výrobní režii, opravy a údržbu, mzdové a další náklady,“ podotýká Svoboda.

Velká změna v Blansku

Některá města zlevňovala víckrát během roku díky příznivému vývoji v prvním pololetí. Jednu z nejnižších cen nyní zákazníkům nabízí městská společnost Vyteza ve Vyškově. „Výslednou cenu za celý rok odhadujeme ve výši 1 150 korun včetně daně,“ říká mluvčí radnice Michal Kočí.

Kolik bude stát teplo další rok, má být jasné ke konci měsíce, nemělo by to však být víc než zmíněný průměr. Kočí poukazuje, že i když zvládnutí krize leží zejména na bedrech odběratelů, jejich platební morálka se nezhoršila.

Aktuální ceny tepla v kraji

  • Brno 1 199 Kč
  • Znojmo 1 290 Kč
  • Hodonín od 771 Kč
  • Břeclav 1 163 a 1 419 Kč
  • Blansko 1 047 Kč
  • Vyškov 797,50 Kč

Pozn.: Částky uvádějí cenu za gigajoule.

Podobně nízko drží cenu také Hodonín, kde teplo pro městské budovy a byty zajišťuje Městská bytová správa. Ta už má nasmlouvané dodávky na příští rok, jejich cena vzroste zhruba o 11 procent. Před rokem to však bylo 23 procent.

V Blansku nastane velká změna, když provoz městem vlastněné centrální soustavy převezme od Nového roku městská firma Teplo Blansko. Radnice o tom rozhodla na jaře poté, co dosavadní provozovatel ZT energy skokově zvýšil zálohy.

V Blansku příští rok zaplatí lidé za gigajoule tepla 1 098 korun, nyní stojí o 51 korun méně. „Chceme získat důvěru občanů, proto je cena nastavená tak, abychom si za ní mohli stát. Máme v předstihu zajištěný plyn na celý rok, ten tvoří 70 procent této částky. Podařilo se nám jej nakoupit po částech v průběhu léta, abychom se vyhnuli cenovým výkyvům před topnou sezonou,“ oznamuje jednatel společnosti Teplo Blansko Vlastimil Vaníček.

Břeclav se vrátila k normálu

Turbulentní vývoj zažili také v Břeclavi, kde loni na podzim po odchodu dodavatele energií stoupla některým lidem na tři měsíce částka za teplo na pětinásobek. Na začátku roku se však vrátila do běžné hladiny a od července se domácnostem postiženým prudkým zdražením snížila o pětinu, na 1 163 korun za gigajoule.

Teplo v Břeclavi pětinásobně zdražilo, teď domácnostem vrátí přes pět tisíc

„V druhé lokalitě, kde nevyrábíme, ale nakupujeme teplo a dále jej distribuujeme klientům prostřednictvím rozvodů města, bylo snížení pětiprocentní na předkalkulovanou cenu 1 419 korun,“ informuje jednatel společnosti Teplo Břeclav Martin Marták. Ceny na rok 2024 mají být k dispozici na začátku prosince.

Ke zlevňování letos hned dvakrát sáhly také Teplárny Brno, jejichž drtivá většina odběratelů platí od října 1 199 korun. Proti konci loňského roku, kdy s trhem zahýbala zejména ruská invaze na Ukrajinu, je to o 473 korun méně. Podle generálního ředitele společnosti Petra Fajmona tak průměrná domácnost uspoří téměř 9 500 korun. „Pracujeme na tom, aby cena zůstala dlouhodobě plně konkurenceschopná, a to bez ohledu na vývoj dodávek zemního plynu,“ avizuje Fajmon.

Brněnské domácnosti ušetří za teplo, na cenu před krizí se ale nedostanou

Teplárny proto začaly stavět biomasový zdroj na provozu Brno-sever v Obřanské ulici a pracují na přípravě projektu horkovodu, který má do Brna přivést teplo z Jaderné elektrárny Dukovany. Počítá se rovněž s modernizací zdrojů i větším využíváním alternativních řešení včetně fotovoltaiky.

12. června 2023

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...