Svatomartinské víno letos do Brna symbolicky přivezl zpěvák Martin Maxa na bílém koni.

Svatomartinské víno letos do Brna symbolicky přivezl zpěvák Martin Maxa na bílém koni. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Svatomartinské přivezl do Brna koňmo Martin Maxa, ochutnaly tisíce lidí

  • 8
V Brně úderem pondělní jedenácté hodiny začaly Svatomartinské hody, které v jihomoravské metropoli potrvají celý týden. Vínu nejprve u katedrály na Petrově požehnal kněz Pavel Konzbul, na náměstí Svobody pak Svatomartinské symbolicky přivezl zpěvák Martin Maxa.

Slavnostní odšpuntování lahví bylo načasováno přesně na jedenáct hodin. "Je skvělé, že nakonec se předpověď nevyplnila a vysvitlo slunce. Na náměstí bylo přes čtyři tisíce lidí a myslím, že jich mohlo být ještě víc," sdělil hlavní organizátor hodů Tomáš Vican.

Brňané mohou celý týden ochutnávat ve vybraných restauracích husí speciality, navštíví běžně nepřístupné brněnské podzemí pod Zelným trhem. Městské divadlo Brno pro změnu uvede hry, v nichž bude do děje zakomponováno víno.

Podobné slavnosti spojené s ochutnáváním svatomartinského vína plánují i na dalších místech v kraji. "Tady jsou ale svatomartinské hody největší v tuzemsku. Vždyť právě Brno je jihomoravskou vinnou bránou," dodal Vican.

Na trhu letos bude kolem dvou milionů lahví Svatomartinských vín. Poprvé to znamená pokles, v minulých letech produkce Svatomatinských vín rostla. Loni se jich prodalo téměř 2,2 milionu. Letošním přísnějším hodnocením prošlo 116 vinařství s 356 víny. Je to o 24 méně než loni (o přístupu vinařů ke Svatomartinským vínům čtěte více zde).

Naopak akcí spojených se Svatomartinskými víny přibývá.

Tradičně nejvíce bude odrůdy Müller Thurgau od 94 vinařů, následuje 41 vzorků Muškátu moravského a 22 Veltlínských červených raných. Růžových vín vinaři dodají nejvíce Svatovavřineckého, a to 67, u červených vede Modrý Portugal se šedesáti vzorky. V Brně mohli lidé ochutnat plnou stovku vzorků.

,