Slévárna se nachází v bývalém areálu Zetoru. Lidé bydlící v okolních čtvrtích si dlouhodobě stěžují, že jim zápach znepříjemňuje život. I když slévárna poukazovala na to, že nemusí být zdrojem kritizovaného zápachu, krajští úředníci na podzim jako jeho zdroj označili tamní formovací linku, kde dělníci odlévají a chladí odlitky. Na základě toho zahájili správní řízení o změně povolení. Nové vydali na konci dubna.
„Krajský úřad uložil provozovateli nejpozději do 31. srpna předložit pachovou studii a návrh technického řešení na snížení emisí z provozu. Nově stanovil přísný emisní limit pro těkavé látky, které působí zápach. Společnost musí snížit jejich celkové množství používáním přípravků a surovin s menším obsahem organických látek či zajistit náhradu těch, které jsou pachově problematické,“ sděluje Markéta Balcárková z tiskového odboru úřadu.
Úředníci zpřísnili četnost měření emisí, stanovili závazné termíny pro dokončení úprav technologií nebo povinnost výrobní prostory stavebně uzavřít tak, aby vzduchotechnika fungovala správně.
„Všechny nové povinnosti a podmínky provozu se mají provádět v etapách v co nejkratším čase. Následovat budou zkoušky a měření, aby nejpozději od 1. května 2023 zápach lidi v obytných zónách jihovýchodní části Brna – konkrétně okolí Líšně, Vinohrad a Slatiny – neobtěžoval,“ dodává Balcárková.
Kritika resortu a ostrý spor s místostarostou
Rozhodnutí ministerstva, které odvolání slévárny zamítlo, je už pravomocné. V postupu kraje nenašlo pochybení, kroky slévárny vyhodnotilo tak, že pro řešení situace dělá málo.
„Odvolatel nevěnoval problematice snížení pachové zátěže a celkových emisí zejména organických látek takovou pozornost, která by odpovídala prokázané míře vlivu na kvalitu ovzduší v zasažených oblastech,“ stojí v rozhodnutí.
Představitelé slévárny rozhodnutí ministerstva o nových podmínkách pro její provoz dosud nekomentovali. Vyjádří se k němu, až se s ním seznámí. Mezitím ale pracují na třech projektech, jež mají za cíl snížit emise.
Jedná se o instalaci technologie pro ředění TOC látek při odlévání, která probíhá právě v první polovině července. Druhým projektem je testování formovací směsi. „Každá formovací směs má unikátní složení, které při výrobním procesu může přispívat ke vzniku pachové stopy,“ upřesnil generální ředitel Jens Heunisch. Stejný cíl snížení emisí má i třetí dílčí projekt, kterým jsou možnosti úprav dopalovací komory.
Den poté, co ve slévárně obdrželi ministerské rozhodnutí, nicméně vydal Heunisch otevřený dopis, v němž zaútočil na místostarostu Židenic Petra Kunce (dříve TOP 09), že ji používá jako téma své kampaně do Senátu.
Brňané ze štiplavého zápachu viní slévárnu, kontroly její vinu neprokázaly |
Politik totiž založil facebookovou skupinu Slévárna Heunisch smrdí! a mimo jiné spoluorganizoval petici za zastavení zápachu, kterou podepsalo 1 466 lidí.
„Všude se lze dočíst, že jsme dodržovali všechny měřitelné a kontrolované stanovené hodnoty. Vyvíjíte na okresní úředníky masivní tlak, aby nám omezili podmínky pro výrobu, což v mnoha případech postrádá právní zázemí. Sám přitom říkáte, že žádné předpisy proti zápachu neexistují. Využíváte nás jako univerzální téma pro váš naplánovaný budoucí rozsáhlý volební obvod, přes které ‚jednou ranou zabodujete‘ u občanů Židenic, Líšně, Vinohrad, Slatiny a dalších čtvrtí, spadajících do vaší aspirující volební mety,“ útočí Heunisch na Kunce.
Obviněním, že problém politicky zneužívá, se Kunc brání s tím, že jej začal řešit už asi před rokem a půl. „A to ve chvíli, kdy byla se zápachem v Židenicích velká potíž. Myslel jsem, že věc už bude dávno vyřešená a nepotáhne se až do blížících se voleb,“ reaguje místostarosta.
Slévárenství obecně je podle Heunische nepostradatelný obor. „Většina zboží, které všichni denně kupujeme v obchodech, by se bez našich odlitků na pulty vůbec nedostala. Bez nás nepojedou autobusy, vlaky, nevyjedou traktory, které potřebujeme pro výrobu a zpracování potravin, hasiči nebudou moci hasit,“ upozorňuje slévárník.