Starosta města Oslavany Vít Aldorf. | foto: Koláž iDNES.cz

Nevracejme se pořád zpět, ohňostroj je oslavou naděje, říká starosta

  • 340
Pětitisícové Oslavany u Brna nevyslyší výzvu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a nezruší novoroční ohňostroj jako mnohá jiná města. Podle tamního starosty Víta Aldorfa (ODS) je potřeba jít dál a ne se pořád dívat do minulosti, což může právě přinášet ono napětí a nervozitu mezi lidi.

Ptali se vás po tragédii v Praze a slovech ministra vnitra Víta Rakušana místní, jestli bude novoroční ohňostroj?
Ptali, byli zmatení, co bude, jestli bude, nebo ne, že se na něj děti těší. I proto jsme k tomu dnes zaujali jako radní jednoznačné společné stanovisko, že novoroční ohňostroj uspořádáme.

V prohlášení na svém Facebooku jste napsal, že vám rušení v souvislosti s tragickou událostí připadá naopak nešťastné až nedůstojné. Proč?
Těch informací je tolik a neustále se k tomu vracíme. Teď si vezměte, že i pozůstalí to slyší každý den. Byl den státního smutku, každý se s tím vyrovnal po svém, ale je potřeba se dívat dál. Nový rok má být spojený s tím, že se díváme do budoucna, je to oslava nového roku, nových nadějí.

Některá města ohňostroj ruší, Protivín ho prezentuje jako „symbol dobra“

Pan ministr nejspíš dal doporučení právě kvůli výbuchům, které ohňostroje doprovází a které tak mohou v některých vyvolat úzkost právě v souvislosti s tragédií na pražské filozofické fakultě.
Možné to je, ale vezměte si, že máme válku na Ukrajině, kde se střílí, je válka v Izraeli, v Rudém moři. To bychom mohli takto neustále něco řešit.

Vy jste přímo v prohlášení také napsal, že jde o zneužívání tragické události k politickému zviditelňování. Tím myslíte pana Rakušana?
Ano, tím myslím pana Rakušana. Tím, že to neustále připomínají, že se to neustále mele dokola, tak je to špatně. Už toho bylo dost. Nad tím se má zavřít voda, aby si z toho šíleného střelce ještě někdo nevzal příklad.

Píšete i o tom, že by vám rušení ohňostroje přineslo další potíže. Myslíte finanční?
Pokud chcete ohňostroj, musíte jej zabezpečit, tedy domluvit hasiče, objednat ohňostrůjce, který si vše musí připravit. Nevím, jak bychom se s ním v případě zrušení vyrovnávali, ale asi by nás to taky něco stálo.

Dopis ministra vnitra starostům

Vážená paní starostko, vážený pane starosto,

obracím se na Vás s osobní prosbou, abyste letos 31. prosince, případně na Nový rok, upustili od ohňostrojů, pokud je Vaše obec plánovala. Budu zároveň moc rád, pokud jako lokální autorita požádáte své pyrotechniky.

Důvod je, myslím, nasnadě. Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí.

Věřím, že Vy osobně tenhle apel pochopíte a že díky Vám ho přijme i velká část veřejnosti.

Přeji Vám, ať je pro Vás i pro Vaši obec nový rok 2024 úspěšný, klidný a radostný.

S pozdravem

Vít Rakušan