Některá města ohňostroj ruší, Protivín ho prezentuje jako „symbol dobra“

  10:35aktualizováno  17:25
Ohňostroj, či pieta. Tuzemská města a obce řeší dilema, jak se postavit k oslavám nového roku po tragických událostech na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Některé naplánovaný ohňostroj na poslední chvíli ruší, jiné ale nechtějí agresi takto ustupovat.

Novoroční ohňostroje mají pravidelně v Protivíně na Písecku. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Uskutečnit novoroční ohňostroj i přes vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který starosty požádal o zrušení oslav nového roku, se rozhodli v Protivíně. V něm se již dvacet let koná jeden z největších ohňostrojů v celém Jihočeském kraji. Obec očekává účast okolo 25 tisíc lidí.

„Nemůžeme těmto agresorům ustupovat, dali bychom jim přesně to co chtějí,“ myslí si protivínský starosta Jaromír Hlaváč (ODS). Doplnil však, že pietu za oběti pražského útoku považuje za důležitou, a chce ji proto zmínit i ve svém novoročním projevu. Rušení akcí dle něj ale není ten správný způsob, jak ji vyjádřit.

„Ohňostroj jsme koncipovali již před měsícem a brali jsme při tom ohled na to, co se nyní děje ve světě. Je o slušnosti a sounáležitosti. Jeho tématem je vítězství dobra nad zlem,“ popsal starosta s tím, že ohňostroj pietu podpoří i svým motivem.

Přerov bere pietu vážně, ale ohňostroj nezruší. Je hlavně pro děti, říká primátor

Podobný pohled sdílí také Ivan Radosta (Jihočeši), starosta Milevska, kde novoročním ohňostrojem oslaví také 840 let od založení města. „Obešleme všechny radní, aby se k tomu vyjádřili, ale zatím tu panuje shoda, že ohňostroj uskutečníme. Před tou tragédií bychom neměli utíkat. Pietu dokážeme vyjádřit lépe než rušením akcí,“ řekl starosta Milevska.

Doplnil také, že ministrovo vyjádření nepřišlo s dostatečným předstihem, a města tak nemají moc času na adekvátní reakci. „Vše už je naplánované, všichni s tím počítají. Rozpočty takových akcí jsou navíc v řádech statisíců korun a obce to nemohou jen tak zahodit,“ upřesnil.

Najdou se i další města, kde se ministrovu výzvu rozhodli vyslyšet. „Měli jsme teď ráno sezení s kolegou místostarostou a rozhodli jsme se, že novoroční ohňostroj 1. ledna nebude,“ sdělil starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO). „Všechno je sice připravené, ale určitě bude jiný, vhodnější termín, kdy bude možné tuto podívanou uskutečnit. Budeme respektovat prosbu, která přišla od pana ministra, připojíme se k tomu.“

Nevracejme se pořád zpět, ohňostroj je oslavou naděje, říká starosta

Novoroční ohňostroj nad řekou Otavou zrušili ve Strakonicích. Vedení města dnes ráno sice uvedlo, že ho chce zachovat, radní ale v poledne schválili jeho zrušení. Náklady na ohňostroj jsou asi půl milionu korun. Město čekalo pět tisíc lidí.

„Vedla nás k tomu pieta, protože se to týká i jedné strakonické dívky, která tam (na FF UK) zemřela. V zájmu soudržnosti s oběťmi jsme se rozhodli, ať to oslaví každý doma a nebudeme dělat oficiální oslavy. Výzvu lidi, aby došli na Nový rok zapálit svíčku,“ řekl po poledni starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Dopoledne uvedl, že do budoucna by chtěl novoroční oslavy pojmout jinak, třeba videoprojekcí. Výbuchy a hluk už nechce.

Plánujete na Silvestra omezit používání pyrotechniky?

celkem hlasů: 8497
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 3. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

Jindřichův Hradec a Strakonice se tak připojily například k Olomouci, kde tamní radnice své rozhodnutí oznámila ve středu. Uspořádat ohňostroj nyní hanácká metropole plánuje ve vhodnějším termínu, například během oslav Svátků města, které se konají na začátku června. Karviná novoroční ohňostroj také ruší a přesune ho na začátek června v rámci Dnů Karviné. Kladně na Rakušanovu výzvu zareagovali také v Ústí nad Orlicí, v Náchodě, ve Hvožďanech na Příbramsku či v Tišnově na Brněnsku.

V Táboře ohňostroj na konci roku ani neplánovali a k vynechání pyrotechniky z programu oslav příchodu nového roku vyzval starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) i obyvatele města. „A to z úcty k těm, kterých se nedávné násilné události spojené se střelbou bolestně dotkly. A také kvůli ohledu ke zvířatům, která mohou trpět zvukovými frekvencemi z výbuchů petard na mnoha místech zároveň bez možnosti úkrytu,“ uvedl Pavlík.

Soutěž o nejrazantnější pietu, myslí si Čunek

Ve Zlínském kraji nechávají města plánované ohňostroje v původních termínech – Vsetín na Silvestra v 19 hodin, Zlín na Nový rok v 18 hodin. Podle starosty Jiřího Čunka Vsetín uctil oběti tragédie dostatečným způsobem již v minulých dnech a další akty by jen více strhávaly pozornost na vraha.

„Multiplikace takových aktivit už začíná působit, jako že má politický nádech. Připomíná to soutěž, kdo přijde s razantnější pietou. Je to špatné i z pohledu psychologie. Podobní vrahové na sebe chtějí strhávat pozornost. A pokud takovým činem způsobí to, že celá republika nebude slavit konec roku, tak se jim této nežádoucí pozornosti dostane,“ myslí si Čunek. „Život se nezastaví, pokračuje dál. Ohňostroj na silvestra patří. Ty věci jsou za námi, proto nic měnit nebudeme.“

„Bohužel, přestože jsme i ze zkušeností ze zahraničí poučeni, že bychom takovýmto násilnickým činům a jejich pachatelům neměli dopřávat pozornost, stále se to děje,“ staví se k této problematice podobně i primátor Zlína Jiří Korec. „Pokračujeme v lince, jakou jsme měli naplánovanou. Na vyhlášení dne státního smutku jsme zareagovali omezením programu Adventního Zlína druhý den po tragické události. Nyní ale nebyl vyhlášení den státního smutku číslo dvě. Není tedy nutné, abychom něco rušili. Pokud bychom na rušení oslav přistoupili, jen bychom trestali lidi, kteří za to vůbec nemohou. Peníze za ohňostroj jsme vůbec neprobírali, finanční aspekt v tom rozhodnutí nehrál žádnou roli,“ uvedl Korec.

Obejděme se bez ohňostrojů a pyrotechniky, žádá Rakušan starosty i občany

Také třetí plzeňský městský obvod novoroční ohňostroj neruší. „Tragédii jsme uctili minutou ticha, zrušili jsme kulturní program na vánočních trzích a vyvěsili vlajky. Ohňostroj ale rušit nebudeme. Nahrávali bychom jen šílencům, kteří takové činy páchají, protože šíření strachu a blbé nálady je přesně to, co chtějí způsobit. V neposlední řadě je ohňostroj jedna z mála věcí, která lidem v rámci negativních zpráv, které se na ně pořád valí, může pomoci zvednout náladu při vstupu do nového roku,“ domnívá se starosta obvodu David Procházka.

Výzvu ministra Víta Rakušana vnímá jako populistický výrok, který rozděluje společnost. „Zároveň tím dostává do nelehké situace nás starosty tím, že se dá vykládat, že ten starosta, který ohňostroj nezruší, dostatečně nesoucítí s obětmi a jejich rodinami,“ vysvětlil starosta s tím, že v obvodu mají zjištěný tišší ohňostroj, který je nejen šetrnější k životnímu prostředí a domácím mazlíčkům, ale zároveň ho v kontextu tragické události vnímá jako určitý kompromis.

Své plány na půlnoční ohňostroj v rámci silvestrovských oslav nechce měnit také Trutnov. „Vyjádřit soustrast tím, že se vzdáme několika minut zábavy, mi přijde jako prázdné gesto. Vhodnějším uctěním památky zesnulých obou tragických událostí by podle mě bylo, pokud bychom se alespoň na pár dní k sobě dokázali chovat o něco laskavěji a odložili nenávist,“ uvedl starosta Trutnova Michal Rosa (ODS).

Příchod nového roku je podle Rosy symbolem nového začátku. „Přivítejme ho společně na Bojišti v naději, že bude o něco lepší než ten letošní. I zde můžeme vzpomenout a vyjádřit soustrast například zapálením svíčky. Věřím, že sdílené prožitky jsou správnou cestou tímto směrem. Zrušení ohňostroje není řešení,“ uvedl Rosa.

Většina středočeských měst, která plánovala novoroční ohňostroje, od svého záměru neupustí. Vyzývá ale lidi, aby omezili pyrotechniku na silvestra. Tradiční ohňostroj bude první den roku 2024 například v Kladně, v Kolíně, v Kralupech nad Vltavou či ve Slaném. Naopak ve Smečně na Kladensku ohňostroj po rozhodnutí zastupitelů odkládají.

V Ústeckém kraji nový rok tradičně přivítají ohňostrojem Ústí nad Labem, Most a Litvínov. O ohleduplnost při silvestrovských oslavách požádaly s odkazem na událost v Praze Louny.

Ze stejného důvodu zareagovaly zrušením světelné pyroshow v Pardubickém kraji Ústí nad Orlicí či Skuteč na Chrudimsku. V Chrudimi se ohňostroj koná tradičně 1. ledna v Klášterních zahradách, radnice jej zachová i tentokrát. Ve Svitavách si ohňostroj dopřejí na silvestra již v 18 hodin. To pardubický magistrát letos poprvé koupil ekologičtější variantu, laserovou show.

Na novoroční ohňostroj v Praze se lidé v roce 2020 složili ve veřejné sbírce (1. 1. 2020):

1. ledna 2020

Autoři: , , ,
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...