Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rezidentní parkování v Brně pořád skřípe, ANO dává od problému ruce pryč

  6:50
Ani po půl roce od spuštění není systém brněnských modrých zón dotažený. Jeho tvůrce, hnutí ANO, v tom problém nevidí. Změny chystané novou vládnoucí koalicí nastanou v létě.
V brněnských ulicích začaly přípravy na rezidentní parkování. Pracovníci...

V brněnských ulicích začaly přípravy na rezidentní parkování. Pracovníci Brněnských komunikací stříkají na silnice modré lajny. (léto 2018) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Od loňského září začaly tisíce řidičů při vjezdu do centra Brna řešit pravidla pro modré zóny. Patří k nim i Vladislav Slaný z firmy Okin, která sídlí na náměstí Svobody a její auta parkují ve Veselé ulici.

Zatímco on si všechna povolení vyřídil a zaplatil, jiní si s tím hlavu nelámou. „Mnohokrát se nám stalo, že jsme přijeli a stála zde cizí auta. Nikdo to neřeší, stejně jako řadu dalších věcí. Je to špatně,“ líčí své negativní zkušenosti Slaný.

A zdaleka není sám. Ani po půl roce totiž není systém rezidentního parkování, který prosadila bývalá brněnská koalice v čele s hnutím ANO, dotažený do finální podoby. Přestože představitelé hnutí hovoří o fungujícím systému, jenž má pouze „menší porodní bolesti“, řidiči jej označují za „ostudu jako Brno“.

Nedostatečně informovaní lidé, neustálé odkládání termínů, změny za pochodu, kritizované výjimky, paradoxně hustší doprava v historickém centru, nefungující kamerový systém nebo porušování pravidel bez pokut. To je jen krátké shrnutí toho, jak brněnské rezidentní parkování „funguje“ v praxi.

Změnila se koalice, hájí se bývalý náměstek

Bývalý náměstek pro dopravu Richard Mrázek (ANO), hlavní strůjce současného systému, však jakékoliv pochybení odmítá.

„Že něco nefunguje nebo se nepokutuje? To nejsou otázky na mě. Bylo by dobré je adresovat těm, kteří dnes tvoří rezidentní parkování,“ reagoval Mrázek, přestože loni před spuštěním tvrdil, že s novým systémem žádné problémy nehrozí.

Jenže objevila se jich celá řada a některé z nich nedokázala vyřešit ani nová koalice v čele s ODS. Například už od září jezdí v modrých zónách auto s kamerami na střeše a snímá značky zaparkovaných vozidel. Zda tam podle snímků stát můžou, však dosud nikdo nekontroloval a žádný z řidičů tak nedostal pokutu.

Podle Mrázka mohla kontrola odstartovat okamžitě se začátkem listopadu, kdy po dvouměsíční výpůjčce auta z Prahy získalo Brno dvě vlastní. To se ovšem nestalo. „My už jsme tam pak nebyli, změnila se koalice,“ hájí se exnáměstek.

Ke změně vedení města přitom došlo až 20. listopadu, přesto ani do té doby žádná pokuta nepadla. „Nikdo mi neřekl, že je tam technický problém,“ tvrdí Mrázek.

Automatické pokuty se opět odložily

Komplikovaný a nedotažený systém se tak přesunul na nové radní. A ani ti už nesplnili slibovaný termín, kdy začnou automatické pokuty fungovat. Mělo se tak stát minulý pátek, ale vše se odkládá na konec března nebo začátek dubna.

„U aktualizace softwaru v parkovacích automatech, který je pro uživatele komfortnější, došlo k technickým problémům přenosu dat. Intenzivně vše řešíme s dodavatelskou firmou,“ řekl současný radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS) s tím, že on žádné zadání ke změně softwaru v automatech nezadával.

Podle něj systém automatických pokut na podzim začít nemohl. Teď však řeší nejbližší týdny. „S firmou jsme domluveni na harmonogramu, že 11. března odstartujeme testování jednoho parkovacího automatu, v týdnu od 18. do 22. března otestujeme všechny. A pokud bude vše vyladěné, nic nebrání tomu, abychom ostrý provoz spustili další týden. Počítáme však i s rezervou, že by systém začal fungovat od začátku dubna,“ přiblížil Kratochvíl.

Zda se tak ale opravdu stane, na to si řidiči musí opět počkat. S rezidentním parkováním v Brně už totiž zazněla řada termínů, které se politikům dodržet nepodařilo. A nejen od staré koalice.

Nové vedení Brna také slibovalo od 1. dubna spustit změněnou podobu rezidentního parkování, ale nakonec ji odsunulo až na léto. „Nechceme hlavně nic uspěchat,“ prohlásil Kratochvíl.

Systém bude jednodušší, slibuje současná koalice

Až minulý týden se brněnská koalice definitivně domluvila na nové podobě, radní ji chtějí schvalovat nejspíš příští týden. Jak přesně bude nový systém vypadat, zatím známé není, nicméně první novinky už koalice oznámila. „Shodli jsme se, že z cedulí zmizí nynější tři barvy, vše bude jednodušší a čitelnější,“ přiblížil Kratochvíl.

Modré zóny jsou doposud pouze v městské části Brno-střed. Podle zdejšího radního pro dopravu Jana Mandáta (za ODS) mají nově fungovat tři pásma – velmi regulovaný historický střed, dále celodenně regulované širší centrum, kde musí mimobrněnští za parkování platit, a konečně okrajové části, kde regulaci zavedou jen přes noc.

„Plánujeme omezit pohyb aut po Masarykově ulici a náměstí Svobody, kde doprava s modrými zónami opravdu zhoustla. Naopak ale chceme povolit vjezdy i pro nerezidenty do některých okrajovějších ulic historického jádra, jako je Mozartova nebo Jezuitská,“ nastínil Mandát.

Právě vjezdy do historického centra měly od začátku kontrolovat kamery na domech, nicméně ani ty dodnes nejsou. První výběrové řízení zrušili ještě bývalí radní, protože se do něj přihlásila jen jedna firma, která navíc připravovala parametry zmíněné zakázky.

Za automatické kontroly vjezdů do centra tak zatím „nahodile“ zaskakují brněnští strážníci. Kdy jejich povinnosti skončí, zatím není jasné. Původní odhad koalice ohledně spuštění kamer hovořil obecně „o jaru“, konkrétní termín však dosud nepadl.

Auta rezidentů nově mohou v Brně vjíždět do pěších zón

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...