Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šrámy na duši po tornádu zůstaly, řekl Pavel v Hruškách. Proletěl se vrtulníkem

  7:30aktualizováno  19:42
Armáda není primárně vybavena pro živelní pohromy typu tornáda, jako bylo to na Břeclavsku, které větrný vír před dvěma lety poničil, uvedl při středeční návštěvě Moravy prezident Petr Pavel. Podle něj je třeba na tomto stavu zapracovat. Při debatě s místními občany se pak vyslovil proti povinné vojně. Nevidí ani důvod k diskusi o odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Z toho, co vím, se bavíme o tom, že Vít Rakušan měl zabezpečený telefon. Na tom není nic, co by vedlo k pochybnostem,“ uvedl prezident. Informace, že ministr vnitra Vít Rakušan používal po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů šifrovací telefon, zveřejnila v pondělí redakce MF DNES. Vládnoucí koalice se jej zastala, opoziční ANO uvedlo, že zváží hlasování o nedůvěře vládě.

Druhý den své oficiální návštěvy jižní Moravy zahájil prezident Pavel v Hruškách. V obci jej přivítala starostka Jana Filipovičová s hejtmanem Janem Grolichem (oba KDU-ČSL), s nímž prezident jednal už v úterý. „Je to pro nás historická událost, protože vůbec poprvé nás navštívil prezident,“ prohlásila Filipovičová.

Pavel se v Hruškách zúčastnil debaty se starosty obcí zasažených přírodním živlem. „Měl jsem příležitost být tady pár dní po tornádu a vidět ty škody. Pak jsem tady byl po roce. Dnes situace vypadá veseleji, i když šrámy na duši zůstaly,“ poznamenal prezident, jemuž škody napáchané tornádem podle jeho slov připomínaly válečnou Jugoslávii, v níž působil jako voják.

Pavel také pobesedoval s místními obyvateli, kteří zmínili pozdní zásah armády v tornádové oblasti a její nedostatečné vybavení.

Svou návštěvu Jihomoravského kraje Pavel zakončil na základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Zde se setkal s velitelem vzdušných sil Petrem Čepelkou. Prezident se po Čepelkovi proletěl ve vrtulníku Mi -24, které ve výzbroji české armády postupně nahrazují nové stroje, usedl na místo operátora zbraňových systémů. Prohlídka základny, která v červenci získala první nové vrtulníky pořízené v USA, byla právě tím posledním bodem programu prezidentovy dvoudenní cesty.

Prezident se následně podepsal do kroniky útvaru, kde poděkoval za skvělou atmosféru, seznámení s novou technikou a v neposlední řadě i za nejspíš poslední možnost proletět se vrtulníkem Mi 24/35. Několika vojákům dal také podpis do knihy. Od zástupců základny v závěru obdržel personalizovaný nůž ve speciálním pouzdře a v krabici s pečetí.

„Armáda je přispívající složkou IZS (integrovaného záchranného systému) a je nasazována až později, když ty složky nestačí. Armáda není primárně vybavena pro tyto živelní pohromy. Bavili jsme se o tom od povodní, že je potřeba udělat opatření, aby šly použít všechny síly, tedy i armádu, když je v místě k dispozici. Není to úplně ideální a budeme hledat cestu, jak to napravit, protože to nedělá dobrý obrázek,“ uvedl Pavel při návštěvě v Hruškách.

Ten byl tázán rovněž na povinnou vojnu. „Máme dobrovolné i aktivní zálohy, které to dělají s větším nasazením. To by měla být cesta, jak vytvořit maximum možností, jak přispět obraně státu i bez kontraktu s armádou. Ta ani není připravená na tisíce branců, stálo by to peníze navíc, i kdyby to (povinná vojna) bylo jen na šest měsíců. Navíc by to bylo velice neefektivní, protože naučit se ovládat složité vojenské technologie trvá roky,“ upozornil prezident.

„Mnozí se mnou nebudou souhlasit a řekli by, že mladým klukům by to prospělo jako praseti drbání,“ doplnil.

„Konec podpory Ukrajiny mír nezajistí“

Na otázku, čím chtěl být jako malý, Pavel odpověděl, že Old Shatterhandem, tedy filmovým parťákem apačského náčelníka Vinnetoua. Děti rovněž zajímalo, jak je těžké být prezidentem. „Je to těžké, protože ať udělám cokoliv, vždycky bude někdo nespokojen. Ale naopak mě potěší, když jsou lidé spokojení,“ reagoval.

Na besedu dorazila také dezinformátorka Petra Rédová, která se za covidu falešně vydávala za nemocniční sestru. Ta se zeptala, jestli není potřeba hledat co nejrychleji mírové řešení války na Ukrajině.

„Válku je potřeba dovést ke konci. Slyším, že když přestaneme podporovat Ukrajinu, bude mír, ale tak to není, protože agresora bychom ujistili, že to je tolerovaná věc, a půjde dál. Tak nemluvím já, ale představitelé Ruska. Lavrov (ruský ministr zahraničí) na jednání, kde jsem byl, řekl, že Ukrajina není země. Takže není s kým jednat,“ řekl Pavel.

„V tuto dobu není jiné řešení, než bránit se napadení. Rusko porušilo dohodu, kterou s Ukrajinou mělo,“ zdůraznil.

Setkal se i s vinaři

Následovala Pavlova návštěva archeologického naleziště Hradisko u Mušova a setkání s vinaři. Na závěr své návštěvy uvedl v Pasohlávkách, že čínská společnost RiseSun, která má v tamní obci na Brněnsku postavit lázeňský komplex odhadem za dvě miliardy korun, chce pozemky prodat švýcarským fondům. Pavel míní, že kraj měl koupit pozemky zpět.

Hejtman Grolich namítl, že investor zatím o prodání projektu nerozhodl. Podle jeho informací je investor v určité fázi projektu připraven projekt prodat. „Osobně si myslím, že pokud by to nastalo, tak by kraj měl zvážit i možnost získat pozemky zpět. Investor ale zatím rozhodnutí v této věci neudělal, takže jsme o tom ani v rámci kraje ani s nimi nejednali,“ napsal na dotaz ČTK Grolich.

Pavel je pro podporu periferií

Prezident svou návštěvu Jihomoravského kraje zahájil v úterý příjezdem na krajský úřad, kde jednal s hejtmanem Grolichem i brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS).

S prvním mužem kraje se shodl na tom, že je potřeba změnit rozpočtové určení daní, tedy výpočet, podle něhož jednotlivé kraje dostávají peníze. Jihomoravský kraj si dlouhodobě stěžuje, že je podfinancovaný a výpočet vůči němu nespravedlivý.

Pavel mluvil i o nutnosti podpory periferií. „Některé regiony připomínají Sudety v Čechách. Problémem je špatná dopravní infrastruktura a kvalita života v odlehlých regionech. Stát to musí podpořit a řešit,“ prohlásil.

Autor:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Příšery, krásky i plyšáci. Brno při Animefestu zaplavily roztodivné kostýmy

27. května 2024  17:05

Nejen na brněnském výstavišti jako dějišti Animefestu, ale také v ulicích města mohli lidé o...

Zabedněná okna, vytrhané podlahy. Blok domů v Brně mizí, ustoupí novému nádraží

27. května 2024  15:11

Dvojici vybydlených domů, které překážejí stavbě budoucího hlavního nádraží v Brně, demolují...

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

Advantage Consulting, s.r.o.
HLEDÁME KONSTRUKTÉRA - JUNIOŘI VÍTÁNI (50-70.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 50 000 - 70 000 Kč

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...