Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kotel na odpadky štěpí brněnskou koalici, lidovci byli terčem posměšků

  10:14
Za rok od komunálních voleb nebylo ve vedení Brna takové pnutí jako nyní při projednávání více než čtyřmiliardové zakázky na stavbu třetího kotle na spalování odpadu. Zatímco lidovci se STAN projekt, který by podle nich přinesl levnější teplo pro obyvatele, hlasitě podporují, jejich silnější koaliční kolegové z ODS a hnutí ANO jej naopak chtějí smést ze stolu.
Vizualizace linky na výrobu elektřiny z komunálního odpadu

Vizualizace linky na výrobu elektřiny z komunálního odpadu | foto: Resako

Důvodem jsou podle jejich tvrzení negativní vlivy na životní prostředí, které však po sedmi letech příprav začali čelní představitelé obou stran zmiňovat až v posledních týdnech. Svá tvrzení opírají o analýzu, kterou si nechali zpracovat.

Nad jejími závěry ovšem kroutí hlavou mnozí zastupitelé nejen z řad opozice, ale právě i od lidovců. Závěry tohoto posouzení zpochybňuje i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jenž je zároveň brněnským zastupitelem a v minulém volebním období měl projekt nového kotle na starosti.

„Muselo dát opravdu hodně práce a úsilí napsat na 300 stránkách naprostý opak všech předchozích analýz. Myslím, že zpracovatelé velmi dobře mlží, pokud neříkají vyložené nepravdy,“ prohlásil Hladík. Projekt totiž dostal mimo jiné kladné stanovisko v posudku o vlivu na životní prostředí známé pod zkratkou EIA.

Atmosféra byla na úterní schůzi zastupitelstva napjatá po celé tři hodiny projednávání tohoto bodu. Že musí snášet osobní útoky nebo posměšky opozice, je celkem zvykem, tentokrát se však stali terčem také koaliční lidovci.

„Ty si, Petře, jistě vzpomeneš, že jsme v minulosti opakovaně seděli a nebyli se schopni shodnout, co se v rámci energetické soustavy bude utlumovat na úkor spalovny, a co ne,“ reagoval na Hladíkovo podivení nad náhlým obratem koaličních politiků náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl (ODS), jenž má na starosti městskou energetiku a bojuje za zrušení zakázky.

Rozhodnutí za týden

O osudu obří investice, na niž Brno dostalo historicky nejvyšší dotaci 2,8 miliardy korun, rozhodnou zastupitelé po včerejším odkladu na mimořádné schůzi příští týden ve středu.

„Jsem si vědoma, že se nejedná o jednoduchou záležitost,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS) s tím, že odsunutím chce dát prostor na vyjasnění některých otázek zastupitelů. Sama už však dala jasně najevo, že je pro zrušení zakázky. Zopakovala některé argumenty z analýzy, k níž by chtěli lidovci i opozice oponenturu, což ovšem hlasovací mašina ODS se spojenci z TOP 09 a hnutí ANO zatrhla s vysvětlením, že do příští středy se nestihne zpracovat.

Opozice zpochybňuje novou analýzu k brněnskému kotli, rozhodnutí se odkládá

Pro lidovce by případná stopka projektu mohla být po mnoha dalších peripetiích poslední kapkou, aby se svými kolegy z hnutí STAN, s nimiž tvoří společný klub, řekli koalici sbohem. „To je správný dotaz, ale nechme to na zvážení po hlasování,“ odpověděl Hladík na otázku novinářů, zde bude chtít i nadále působit ve vedení města, když zastupitelé schválí zrušení zakázky na výstavbu dalšího kotle.

Možnost odchodu do opozičních lavic tedy nevyloučil stejně jako další zástupci KDU-ČSL a STAN, s nimiž MF DNES hovořila. Reagovali většinou ve stylu, že jde zatím o předčasnou otázku a teprve se uvidí. „Rozhodnutí zastupitelů nikdo nedokáže predikovat,“ neztrácí naději šéf brněnské buňky STAN a zastupitel Radomír Vondra.

Opařený radní

Lidovecký radní Filip Chvátal byl nicméně negativním napětím, které na zastupitelstvu panovalo, naprosto vyveden z míry. „Musíme si to zanalyzovat a vše si vyříkat. Já jsem ani nejdřív nechtěl, aby se rozhodnutí odkládalo, uvidíme za týden,“ odpověděl Chvátal až po delší odmlce a nadechnutí na dotaz MF DNES, jestli má pro lidovce cenu být nadále v koalici.

S vlivným mužem ODS Kerndlem ostatně nemá zrovna nejlepší vztahy. Na začátku léta se s ním popral na večírku, přičemž mu Kerndl zlomil prst. Ani jeden z nich tehdy nechtěl rvačku komentovat.

Brněnská koalice už spalovnu nechce. Nehospodárné chování, kritizoval ministr

„Žádný signál nemám, nikdo za mnou nepřišel a neřekl, že když se zakázka zruší, odchází z koalice. Taková debata vedena nebyla. Jistě jste si ale všiml, jací radní na jednání chyběli,“ narážel Kerndl na absentujícího lidovce a náměstka pro životní prostředí Jaroslava Suchého, který gesci zdědil po Hladíkovi.

Právě Suchého zbývající koaliční strany letos v červnu ponížily, když ani nadvakrát nedokázal prosadit pravidelnou půlmilionovou dotaci z rozpočtu města na festival Ekofilm týkající se ekologie a environmentální výchovy. „Je to výsměch všemu úsilí, které město doteď životnímu prostředí věnovalo,“ vyjádřil se k rozhodnutí zastupitelů Hladík, jenž na zasedání tehdy chyběl.

Odpískané jsou i mnohé další projekty, které lidovci v minulém volebním období prosazovali a připravovali. Zcela ze hry je kupříkladu sportoviště na ploše bývalého zimního stadionu za Lužánkami, stále v nedohlednu je také zdravotně-sociální komplex na Červeném kopci.

23. listopadu 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...