Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kraj chce prosadit obchvat Blučiny jako součást dostavby bloku v Dukovanech

  6:06
Centrem Blučiny na Brněnsku denně projede asi pět tisíc aut, kamiony nevyjímaje. Silnici od obecního úřadu, ale třeba i školy odděluje jen úzký chodník. Na obchvat tady místní čekají přes dvě desetiletí. Obec, přes niž jezdí auta na cestě propojující dálnice D2 a D52, stavbu za miliardu nutně potřebuje.

Jaderná elektrárna Dukovany | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Čekání na první kopnutí do země má ovšem pro Blučinu nahořklou příchuť. I když se stavba obchvatu opakovaně objevuje mezi krajskými prioritami a stala se i součástí Národního investičního plánu, jihomoravské hejtmanství na ni marně shání peníze.

Teď se ale rýsují nové možnosti, jak silnici v délce necelých pěti kilometrů zaplatit. Jednou z nich je šance, že se stane součástí obřího státního tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Že je to zvláštní spojení s padesát kilometrů vzdálenou dominantou? Ne tak docela. „Nechali jsme si zpracovat dopravní studii, která souvisí s plánovaným pátým blokem v Dukovanech. V ní je popsáno, které silniční úseky je potřeba posílit a zabezpečit. Jedním z nich je eventuálně i obchvat Blučiny,“ vysvětlil Jiří Crha (ODS), jihomoravský radní zodpovědný za dopravu.

Jinými slovy – právě přes Blučinu by se mohl vozit materiál pro dostavbu Dukovan. Konkrétně rozměrné náklady, které se nevejdou na železnici.

Ministerstvo dopravy kvůli tomu musí technicky připravit nevyhovující silnice, například opravit mosty či posílit křižovatky. Mezi vybranými úseky obchvat Blučiny zatím chybí, kraj ho však chce zařadit. 

„Co nevidět nás čeká setkání s ředitelem Dukovan a s předsedkyní Úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, s nimiž záležitost projednáme. Uvidíme, zda se to podaří prosadit,“ dodal Crha.

Splátky až na čtvrt století

A pak je tu i další možnost. Společnost Eurovia, jež má se silničními stavbami rozsáhlé zkušenosti, nabízí, že obchvat vybuduje sama jako takzvaný PPP projekt. Kraj by pak silnici každoročně splácel po dobu dvaceti až pětadvaceti let.

„Splátky by vycházely asi na padesát milionů ročně. Při jihomoravském rozpočtu ve výši 7,5 miliardy, kde je na dopravu vyčleněno 2,5 miliardy, si nemyslím, že by to kraj muselo extrémně zatížit,“ uvedl starosta Blučiny Jan Šenkýř (nez.).

S firmou i hejtmanstvím o této variantě opakovaně jednal. „Bohužel ze strany kraje cítím určité rozpaky, protože forma PPP projektů není v Česku, na rozdíl třeba od Slovenska, až tak rozšířená,“ podotkl.

V Blučině už pro obchvat nemůžou udělat víc. Obec nechala vypracovat studie, pozemkové úpravy, vykoupila parcely od více než tří stovek vlastníků, zajistila veškerou dokumentaci včetně stavebního povolení a teď „jen“ čeká na reakci zástupců kraje. 

Na apríla si místní z vedení kraje vystřelili

„Mají to na stříbrném podnose. Už asi rok a půl jsem přesvědčený, že stavba je natolik připravená, že teď je to pouze o politickém rozhodnutí,“ řekl starosta.

Zatím ale v Blučině čekají marně. Také proto si 1. dubna, tedy v aprílový den, místní lidé z úředníků i vedení kraje vystřelili – v oblecích a lodičkách se chopili lopat s tím, že si svépomocí obchvat sami postaví. Další lopaty se jmenovkami pak nachystali nejen pro radního Crhu, ale také hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) i ředitele Správy a údržby silnic Romana Hanáka a další.

„Už jsem zahájil trochu ofenzivnější fázi, aby se kraj probral a zmobilizoval,“ komentuje Šenkýř aprílový videospot, který vidělo 45 tisíc lidí. Z dosavadního přístupu je totiž zklamaný. A to i ze strany ministerstva dopravy, jež s Blučinou načas úplně utnulo komunikaci.

Staví se pouze v Čebíně

Jestli kraji některá z možností financování obchvatu vyjde, není jisté. Ve hře je i vyčkávání na další dotace, přestože v minulosti s žádostí o peníze na tuto stavbu hejtmanství už dvakrát neuspělo.

Obchvat je nachystaný v délce zhruba pěti kilometrů, přičemž povede severně od obce. Silnice se napojí u exitu z dálnice D2 a jižně od Vojkovic naváže na další. Během stavby vznikne i šestice nových mostů, které umožní křížení s cyklostezkami a polními cestami.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Na „papíře“ je na jižní Moravě celá řada obchvatů. Od Břeclavi přes Mikulov a Znojmo až po brněnské Tuřany či Slatinu. Letos se však reálně stavby dočká pouze dlouho chystaná silnice kolem Čebína.

„Jde o obchvat, který je dlouhý asi čtyři kilometry, vyvede z obce frekventovanou silnici druhé třídy mezi Brnem a Tišnovem, zároveň téměř kopíruje železniční trať a táhne se jižně od ní. V dalších letech plánujeme i severní obchvat Hradčan, který na tuto stavbu naváže,“ prohlásil před pár týdny ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Nákladová cena zakázky se pohybuje kolem 434 milionů korun včetně DPH. Jenže problémem jsou průtahy. „Musím připustit, že nás opravdu tlačí čas, abychom stavbu profinancovali z dotací podle harmonogramu. Musí být hotová do poloviny roku 2023, původně jsme měli začít už loni v létě,“ uzavřel.

  • Nejčtenější

Zemřel nejstarší český mořeplavec. Cestu kolem světa mu zhatil střet s tankerem

17. června 2024  15:32

Hned sedmnáctkrát přeplul Atlantik, pouze tisíc kilometrů mu scházelo, aby v důchodovém věku...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Moc bouráte, vytýkají v Brně řidičům MHD. I proto jim zakázali rádio

13. června 2024

Devět cestujících loni skončilo v nemocnici, když se poblíž brněnské zastávky Krematorium srazily...

Znojmo se stává nebezpečným městem, tvrdí politici. Lidi děsí křik i potyčky

19. června 2024  5:55

Znojemská radnice chce větší klid v ulicích, v nichž se množí konflikty. Vedení města shání další...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Myslel jsem, že herectví je cesta ke slávě, ohlíží se brněnský „drsoň“

16. června 2024

Premium Je nepřehlédnutelný. Nejen vzhledem ke své mohutné postavě a výraznému hlasu, ale také díky...

Chybějící kartu do balíčku Černého Petra z Terezína doplní návrh květiny

19. června 2024  11:16

Více než šest stovek prací ze škol z celého Česka se sešlo v sídle Židovské obce Brno. Žáci se...

Na D2 se převrátil kamion. Směr k Brnu zablokoval na devět hodin

18. června 2024  16:43,  aktualizováno  19.6 6:17

Po devíti hodinách se v noci na středu obnovil provoz na dálnici D2 na 31. kilometru ve směru na...

Znojmo se stává nebezpečným městem, tvrdí politici. Lidi děsí křik i potyčky

19. června 2024  5:55

Znojemská radnice chce větší klid v ulicích, v nichž se množí konflikty. Vedení města shání další...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...