Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANALÝZA: Jihomoravské zdravotnictví opět bez vize? Další změna vzbuzuje obavy

  6:27
Že zdravotnictví na jižní Moravě nemá jasný směr a smysluplné vize, na to si po dlouhá léta stěžují ředitelé nemocnic i experti z oboru. V nynějším funkčním období, kdy klíčový resort dostala pod patronát ODS, se navíc přidala výrazná nestabilita.

Nový jihomoravský radní pro zdravotnictví Karel Podzimek (ODS). | foto: Krajský úřad Jihomoravského kraje

Působení radního Jiřího Kasaly skončilo neslavně, když loni na podzim vyvolal bouři pořádně neprojednaným nápadem sloučit všech devět krajských nemocnic pod jednu akciovou společnost.

Ve zjitřené situaci, kdy se odboráři báli privatizace a vyrazili do protiútoku, tak „byl raději odejit“ a horké křeslo si ke školskému resortu přibral multifunkční náměstek Jiří Nantl. Ten sice přišel se zajímavými nápady, ale dřív, než je fakticky rozvinul, přijal nabídku z ministerstva školství.

Jako třetí jméno v pořadí ODS „vytáhla z klobouku“ Karla Podzimka mladšího, čímž zdravotnické kruhy rozhodně neuklidnila. Na dvaačtyřicetiletého krajského zastupitele totiž z domovského Znojma pozitivní reference rozhodně nejdou.

Nedůvěru si vysloužil už tím, jakým způsobem se v roce 2018 stal místostarostou Znojma pro kulturu a sport. Voliči křížkovali tak, že se lídr kandidátky vůbec nedostal do zastupitelstva. Jenže všichni, co jej přeskákali, si „najednou uvědomili“, že do vedení města vlastně nechtějí, což Podzimkovi z pozici náhradníka otevřelo cestu k moci.

Znojemští voliči „vykřížkovali“ politika z ODS, přesto bude místostarostou

Politolog Roman Chytilek z Masarykovy univerzity to označil za anomální a tehdejší lídr opozičního Pro Znojmo Lukáš David hlásal, že „zájmy rodinných přátel a klanů dostaly přednost před hodnotami“. Podle něj navíc nekompetentnost prokázal už dřív jako šéf strategického výboru. „Nepracoval a nic z něj nevypadlo,“ tvrdil o Podzimkovi.

Nutno podotknout, že později se oba muži ve vedení města setkali... a výhrady ustaly. Výsměch Podzimek sklidil i v roli šéfa místního sdružení ODS za údiv, že má v programu vizi Znojma jako statutárního města. „Fakt to tam je? A jaký bod?“ divil se.

Především manažerská funkce

Nový radní vystudoval pedagogickou fakultu a také obor trenérství, dnes podniká na Vranovské pláži. Že mu pro vedení specifického resortu chybí předpoklady, prý nevadí. „Byl jsem místostarosta druhého největšího města v kraji a zdravotnictví je pro mě spíš manažerskou funkcí. Nebudu říkat lékařům, jak léčit, ale aby vedli nemocnice a spolupracovali tak, ať to pro pacienta je co nejlepší,“ avizuje.

Rošády ve funkcích

Z krajské rady kromě Nantla mizí i další občanský demokrat – Jiří Kasala, jenž do konce minulého roku řídil zdravotnictví a od té doby měl na starosti cestovní ruch. Zkrátka však nepřijde, po Jurkovi nastupujícím do rady získá plně placený post předsedy výboru pro národnostní menšiny. Cestovní ruch se po půl roce vrací zpět do rukou náměstka Františka Lukla (Starostové pro jižní Moravu).

Také podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) je post ve vedení města skvělá aprobace na tuto funkci. Navíc v krajském zastupitelstvu prý žádný relevantní odborník na zdravotnictví není, ani Nantl jím nebyl. Jde prý hlavně o organizační roli. A Podzimkovi, ale i starostovi Vyškova Karlu Jurkovi, jemuž nově připadla agenda vzdělávání, prý bude Nantl „přítelem na telefonu“.

Obavy o kompetentnost třetího muže v roli šéfa jihomoravského zdravotnictví vyjádřil třeba opoziční zastupitel Jan Vitula (Spolu pro Moravu).

„Tento resort na kraji stoprocentně patří k náročným, v jeho čele je potřeba zkušený profesionál, který se problematikou dlouhodobě zabývá. V tomto případě se zdá, že jsou zkušenosti buď žádné, nebo velmi malé,“ hlásí Vitula.

Milan Vojta (ANO), jenž funkci zastával v předchozím volebním období, poukazuje na časté personální změny, které nejsou pro stabilitu vůbec dobré. „V nelehké oblasti stojí před panem Podzimkem celá řada výzev a nezbývá než doufat, že si s nimi poradí,“ podotýká.

Problémy podobné jako na republikové úrovni

Úkoly se do jisté míry kryjí s těmi celostátními – podfinancovaný provoz, neutěšený stav budov a především nedostatek personálu. „Stále také panuje nejistota po neúspěšném pokusu o transformaci nemocnic. Jiří Nantl nastavil směr trochu jinak než jeho předchůdce Jiří Kasala a teď se čeká, jaký vývoj přijde. Personál špitálů nejistotu ohledně stability krajského zdravotnictví rozhodně vnímá,“ ujišťuje Vojta.

Na jihu Moravy chystají nemocniční škatulata, je to největší změna za osm let

Nantl po nástupu do čela resortu mluvil o chybějícím profesionálním managementu v podobě jednoho „superšéfa“, který by za všechny nemocnice třeba jednal s pojišťovnami a řešil IT bezpečnost. Co se transformace týče, není to ani podle hejtmana Grolicha otázka tohoto volebního období.

O Nantlově nápadu na vznik zastřešující servisní organizace, která by hromadně řešila kyberútoky a „digitální věci“, se chce Podzimek bavit. Jeho první kroky povedou za řediteli nemocnic, zaměřit se chce na kvalitu, stabilitu a dostupnost péče a práci s daty, aby například pacient věděl, jak zhruba dlouho si počká na jakou operaci.

4. dubna 2023

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...