Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéf znojemské nemocnice povýšil a odchází, lékaři a sestry znervózněli

  6:02
Šéf největší jihomoravské krajské nemocnice ve Znojmě končí a na první pohled odchází za lepším. Jenže jak vyplouvá na povrch, funkci ředitele Martin Pavlík tak rychle složit nechtěl a část zaměstnanců nemocnice je znepokojena, co bude. Mluví o nepochopitelném zásahu do něčeho fungujícího, návratu do minulosti a také možných výpovědích.

Martin Pavlík z pozice ředitele znojemské nemocnice přechází do představenstva krajské akciové společnosti Jihomoravská zdravotní. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Dřív jsem si myslel, že jsou některé věci ve zdravotnictví zkrátka normální. Ale pak nastoupil pan Pavlík a dělal to úplně jiným způsobem, hleděl si všech - od uklízeček a údržbářů po vrcholové vedení, nedělal rozdíly. Komunikoval, a když bylo potřeba něco podepsat nebo pořídit, nebyl problém,“ popisuje jeden z lékařů, který pod vedením Pavlíka pracoval čtyři roky. Stejnou dobu strávil pod minulým vedením a může tedy porovnávat.

Pavlíkovo jednání, vyplácení pravidelných odměn, ale i to, že se nemocnice zviditelňuje, proměňuje, opravuje se v ní a investuje, vyzdvihují všichni zaměstnanci, s nimiž redakce hovořila. Svá jména uvádět nechtějí z obavy ze msty.

Znojemské nemocnici je padesát let. Výstavbu pojali komunisté jako manifest

Téměř čtyři sta lidí, tedy 34 procent zaměstnanců, se ale podepsalo pod otevřený dopis, v němž Pavlíkovi děkují a žádají ho, ať zváží, že by řediteloval současně s novou funkcí, aby byla zajištěna kontinuita a provoz nemocnice.

Pavlík totiž od února odchází do představenstva akciové společnosti Jihomoravská zdravotní, která pro všechny krajské nemocnice zajistí kyberbezpečnost či společné nákupy léků. A jak MF DNES přiznal, zájem o synergii obou funkcí měl. „Ano, nabízel jsem zřizovateli (tím je u akciovky i nemocnice kraj - pozn. red.) tuto dočasnou možnost,“ uvedl.

Byl pod nátlakem, myslí si v nemocnici

V nemocnici se totiž mluví o tom, že šéfovat krajskému špitálovému holdingu byla takříkajíc nabídka, která se neodmítá. „Myslíme si, že to nebyla jeho vlastní vůle, že to bylo pod nátlakem. Přece když někdo dostane skvělou nabídku, tak z toho má radost, a on seděl jak hromádka neštěstí,“ popisuje jedna ze zaměstnankyň, která si nepřála uvést jméno, prosincové setkání, kde změnu oznamoval krajský radní pro zdravotnictví Karel Podzimek (ODS).

Podle něj by se Pavlík nemohl věnovat obojímu. „Jde šéfovat miliardovému projektu, jednomu z největších od vzniku kraje. Rozjetí Sanatoria Pálava bude vyžadovat stoprocentní manažerské nasazení. Právě na základě pracovních zkušeností jsme oslovili Martina Pavlíka, u kterého si je vedení kraje jisté, že to zvládne. Stejně vysoké nasazení však vyžaduje i vedení znojemské nemocnice, která má přes tisíc zaměstnanců. Není možné se plnohodnotně věnovat oběma pozicím,“ tvrdí radní. Osobně prý také hovořil s řadou zaměstnanců nemocnice a o žádné nervozitě se nezmiňovali, nemá ani informace o odchodech.

Sloučení nemocnic nevyšlo, tak alespoň společně vyřeší nákupy a kyberhrozby

Ze stávajícího desetičlenného vedení nemocnice zůstane na své pozici pouze jedna žena. Do Jihomoravské zdravotní odchází pět náměstků (původně kraj mluvil o dvou) a tisková mluvčí. „Věřím, že dosavadní náměstci vedli profesionálně svou agendu a zabezpečí její předání novému vedení,“ uvádí Podzimek, podle něhož by měla kontinuita vedení nemocnice zůstat zachována.

To ale podle prvního místopředsedy místní organizace Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Znojmo a lékaře Marka Weisse prakticky není možné, protože nedojde k postupnému předání jednotlivých funkcí a tak kompletní obměna není zodpovědná.

„Doufáme, že se zřizovatel zasadí o hladké předání vedení nemocnice a podpoří zaměstnance v tomto velmi dynamickém období. Do té doby se bude bohužel postupně zvyšovat množství frustrovaných lékařů, sester a dalšího personálu, kteří se budou rozhodovat, zda má smysl setrvávat v takto nejistém prostředí,“ myslí si. Nepomáhá ani to, že odcházející vedení nestihlo dojednat kolektivní smlouvu.

Radní odmítá politikaření

Starostka Ivana Solařová (ANO) věří, že má vedení kraje situaci plně pod kontrolou a nedopustí jakoukoli destabilizaci personálu. „Jsem přesvědčená, že hlas lékařů a členů zdravotnického personálu je důležitý, a kraj by jim měl více naslouchat i v této situaci,“ míní.

ANALÝZA: Jihomoravské zdravotnictví opět bez vize? Další změna vzbuzuje obavy

Pavlík znojemskou nemocnici vedl od konce roku 2019, kdy vystřídal po šestnácti letech Miroslava Kavku. Ten teď nemocnici, kde působí jako primář, dočasně povede. Na dotaz, jestli se přihlásí do výběrového řízení, neodpověděl. Zájemci podávají žádosti do 2. února.

Nemocnicí jdou zvěsti, že je funkce připravená právě pro něj. Podzimek a Kavka společně kandidovali do zastupitelstva. „Volba ředitele nemocnice je plně v kompetenci zřizovatele,“ komentoval to Pavlík, který dřív kandidoval do Senátu s podporou ANO jako nestraník.

Radní Podzimek říká, že politika do těchto věcí nezasahuje. „Znovu opakuji, že panu Pavlíkovi byl svěřen nejvyšší post ve vedení jednoho z nejvýznamnějších projektů v historii kraje. Právě pro jeho zkušenosti byl na tuto pozici osloven a jsem rád, že ji přijal. Co více by mělo být projevem nadstranictví,“ uzavřel.

18. prosince 2023

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...