Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domek na pár metrech do 1,5 milionu, slibují podnikatelé v „minibydlení“

  12:02
Drahé byty se snaží architekti vyřešit levnými „minidomky“. Malou plochu zaplní vším podstatným, bydlení tak dál nabízí požadovaný komfort. Někteří oslovení podnikatelé v oboru malometrážního bydlení očekávají letos i třicetiprocentní růst.

Obytný prostor lze vměstnat i do zhruba tři metry vysokého objektu s plochou patnácti metrů čtverečních. | foto: Estetico, Veletrhy Brno

Pořídit si dnes vlastní bydlení se pro mnohé stává neřešitelným úkolem. Možnosti jim svazují vysoké úroky na hypotékách, omezující výše v poměru k příjmům i konečné mnohamilionové ceny nemovitostí.

Často proto lidé přehodnocují své původní plány a míří do skromnějšího prostoru, než zamýšleli. A to i velmi malého, kdy se dívají po skutečně malometrážním bydlení. Novou poptávku zachytili nejen jihomoravští developeři, ale také firmy, které se jí snaží vyhovět.

Obytný prostor lze vměstnat i do zhruba tři metry vysokého objektu s plochou...

Nejde totiž o trend jen pro část lidí, kteří už na začátku vyloučili velký rodinný dům, ale pro některé doslova nutnost, aby vůbec mohli bydlet. „Může se jednat o mobilní bytové jednotky, garsonky, ale i byty s více pokoji, jež jsou plochou velmi skromné. Všechny mají benefity v menších pořizovacích i provozních nákladech a snadnějším úklidu,“ hlásí designérka Iva Bastlová.

Na veletrhu Mobitex, který v Brně ve čtvrtek začíná, vede komentované prohlídky vzorových malometrážních interiérů. „Nepůsobí sice tak pompézně jako ty velké, zato ale nabízí velkou finanční svobodu, což řada lidí vítá,“ dodává.

Menší byty jsou na metr dražší než ty větší

Už pět let se dodávkami nábytku do malých bytů zabývá brněnská firma Iridium a její šéf Petr Výmola pozoruje vyšší poptávku. „Jak hodně stoupají ceny bytů, zájem přidal na obrátkách. Lidé stále více přemýšlejí nad tím, jak co nejlépe využít byt a vybavit ho, aby prostoru zůstalo co nejvíce,“ přibližuje.

Eviduje třeba větší zájem o sklopné postele, z nichž může vzniknout sedačka. Nabízí však i řešení, kdy z postele vytvoří dokonce pracovní stůl. „Oproti loňsku očekáváme třicetiprocentní nárůst,“ slibuje si.

V sedmnácti letech postavil domek na kolech. Teď se chystá na obytný vůz

Tomáš Beneš, jeden z členů Asociace brněnských architektů a stavitelů a šéf developerské společnosti Avrioinvest, rovněž vnímá trend, kdy lidé i kvůli cenám hledají menší byty, než které nejspíš původně chtěli.

Jenže podle Jiřího Knechtla z realitního webu Reality.iDNES.cz jsou menší byty sice v absolutní ceně levnější, v přepočtu na metr tomu tak ale už být nemusí. „U bytů do 40 metrů čtverečních je cena za jeden metr 90 tisíc korun a průměr činí 2,9 milionu. U bytů od 40 do 60 metrů čtverečních už je to však jen 64 tisíc korun při celkové ceně zhruba 3,1 milionu,“ podotýká.

Bydlení prodražuje parkování, říká developer

Beneš u těch nejmenších garsonek totiž upozorňuje na problematiku, kterou s sebou nesou veškeré novostavby, a to nutnost vybudovat parkovací místa. „Je to velmi omezující věc, zvlášť v centru Brna, kdy jsou nutné podzemní garáže. Cena stání pro auta narostla ostatně více než u bytů,“ hlásí developer.

Podle něj by bez plochy pro auto mohl být malý byt levnější klidně o milion korun. U garsonky na rozdíl od rodinného domu je to už klidně třetina ceny. „V západní Evropě takové podmínky při stavbě neexistují. Navíc často lidé, co tyto byty hledají, ani auto nemají a prostor zůstává prázdný,“ doplňuje.

O nové byty v Brně není zájem, developeři je tak chtějí pronajímat

Objevuje se ovšem i takové bydlení, kde si člověk nepřiplatí obří částku kvůli parkovacímu místu, které často developeři ještě prodávají zvlášť, ale zaplatí za něj právě zhruba zmiňovaný milion korun. Na veletrhu v Brně se představí třeba návrh s názvem Domeczech od brněnské firmy Estetico, jež se už téměř dvacet let zabývá stavbou veletržních expozic, výrobou interiérů a rekonstrukcí nemovitostí.

„V Brně ve starších domech máte vysoké stropy, musíte řešit společné prostory. My nabízíme bydlení, jehož náklady na provoz jsou naprosto minimální,“ tvrdí jednatel společnosti Luděk Rychtar. Jako firma se teď snaží využít situace, kdy vysoké ceny za běžné komerční bydlení nyní doprovázejí i předražené energie.

I malé bydlení je pro některé investice

Obytný prostor tak dokázali vměstnat do zhruba tři metry vysokého objektu s plochou patnácti metrů čtverečních. Rychtar přiznává, že tedy nejde o bydlení pro rodinu, ale spíš pro dva dospělé, ať už mladý pár, maximálně s jedním malým potomkem, nebo třeba seniory. „S tímto návrhem jsme ve výsledku na ceně kolem 1,1 až 1,2 milionu korun,“ vypočítává.

Za jen o něco málo vyšší cenu kolem 1,5 milionu nabízí malometrážní bydlení společnost Synergis. Její objekt s názvem Baraczek mohou lidé vidět v brněnském Jundrově. „V Brně za vybydlenou garsonku klidně dáte kolem až tří milionů a ještě ji musíte třeba opravit,“ podotýká jeden ze spolumajitelů firmy Martin Toman.

Nechce sice příliš zobecňovat, ale ze svého subjektivního pohledu vnímá větší zájem lidí, kteří nad podobným bydlením uvažují nebo se ptají po jeho výhodách. Zájemce nicméně dělí do více skupin. Nejsou to jen ti, kteří hledají levnější alternativu. „Část lidí se o ni zajímá proto, že jde o moderní ekologický trend, další v tom vidí investiční příležitost,“ popisuje.

Čundr s postelí a teplou sprchou. Vysočina se stává rájem glampingu

Zásadní nutností je v každém případě mít pozemek s přípojkami na potřebnou infrastrukturu. „Když takovou parcelu člověk vlastní, má vyhráno,“ uzavírá Toman s tím, že podle něj zájem o tento druh bydlení bude nadále stoupat.

Stavební veletrh, Mobitex a další doprovodné akce

Od čtvrtka až do soboty se na brněnském výstavišti koná stavební veletrh a souběžné akce zaměřené na nábytek Mobitex či DSB specializující se na dřevostavby. Akce se koná v pavilonu P ve čtvrtek a v pátek od 9 do 18 hodin, poslední den v sobotu pak veletrh končí o hodinu dříve. Základní vstupné zakoupené na místě stojí 150 Kč.

Součástí veletrhů je rovněž Festival architektury, jehož hlavním tématem je právě malometrážní bydlení a budoucnost stavitelství. Na místě se představí i tvůrci návrhů jednotlivých „minidomečků“.

Nedaleký pavilon F hostí ještě také veletrh ProDítě, kde přední dodavatelé dětského zboží na českém trhu prezentují novinky ze svého sortimentu. K vidění tak jsou hračky, oblečení i nápady na místa, kam s dětmi vyrazit.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...