Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na přivýdělek to není, říká lesní barman o občerstvení uprostřed lesa

  11:40
Když v lese stavěl přístřešek, schoval si do bedny s nářadím pár piv. Při letní projížďce na kole se pak pro jedno zastavil. A jak tak Jaroslav Kala seděl mezi stromy a zaháněl žízeň vychlazenou plzní, problesklo mu hlavou: „Takový pocit bych rád dopřál i někomu dalšímu.“ Ve své lesní „samoobsluze“ u Hostěnic na Brněnsku nabízí Jaroslav Kala piva, sladkosti i limonádu.

Na místě v lese zakopal bednu, ke které přidal kasičku. Za tři dny byla piva vypitá a kasička plná. To byl prvopočátek Lesního baru U Jarka. Ten se nachází v lokaci, kde byste pohoštění rozhodně nečekali.

Vedle asfaltové cesty uprostřed lesa se na kolemj(e)doucí „usměje“ dřevěné posezení, vedle kterého lze vidět poklopy a truhly. Ty ukrývají pivo, ledové čaje, různé sušenky a čokoládové tyčinky, limonády i vodu.

Nabídka lesního baru nedaleko Hostěnic mezi Brnem a Vyškovem je úctyhodná. Místo nikdo nehlídá, zaplatit musí lidé sami. Což se některým nechce…

„Samoobsluha“ funguje už čtyři roky. „Jak se říká Krakonošovo, tak mezi kamarády je místo známé jako Jarkovo,“ usmívá se pohodový chlapík, který pozemek původně koupil, aby měl kam zajít s dětmi, když budou chtít uspořádat výpravu do lesa a stanovat.

Veverky mu chodily na margotky

Povědomí o lesním občerstvení se rychle rozšířilo a jedna bedna s lahvemi piva přestala stačit, takže po měsíci přibyla druhá. Kala také na místo přidal své telefonní číslo, aby ho lidé kontaktovali, až bude vše vypité. „Kromě toho mi však psali, abych na místo přidal i nějaké nealko a sladkosti pro děti,“ vzpomíná majitel baru.

Jaroslav Kala v sobě jistý duch zálesáka nezapře, neboť pochází z Šenova u...

Dřevěnou schránku s dobrotami ovšem musel brzo vyměnit za železnou. „Zjistili jsme, že nám do bedny chodily veverky a požíraly margotky a další sladkosti,“ líčí Kala. Od doby, co mu kamarád Jirka Frank ukoval pevnější „obal“, mají lesní tvorové utrum.

Výběr je v baru poměrně bohatý, sladkosti, pivo i nealko zákazníci vždy najdou v několika druzích. Kala ovšem přiznává, že se orientuje na produkty, které jsou zrovna v akci. „Svého času jsem v baru měl i piva z Rousínova od Tomáše Pivečky. Lidé je milovali, ale jde o řemeslné pivo, takže láhev za 90 korun. Jednou jich někdo odnesl deset, takže jsem bohužel musel přestat,“ vysvětluje.

Nabídku občas doplní energy drinky 69 od kamaráda Milana Lopraise, bratra známého závodníka Aleše. Úspěch měly i kované podkovičky pro štěstí a ani dalším rukodělným výrobkům se provozovatel nebrání. „Jde jen o to, aby se je autor nebál nechat v lese,“ podotýká Kala, který zásobováním baru stráví minimálně tři hodiny týdně. „Vychází to v průměru na dvě dovážky. A to nepočítám udržovací práce a další věci jako tištění letáčků.“

Platby pouze na účet

Až po založení svého podniku se dozvěděl o lesním baru v Horní Lipové v Jeseníkách, který patří mezi nejznámější. „Ukázalo se, že jich je po republice víc. A za ty čtyři roky, co ten svůj provozuju, zase několik dalších přibylo, například nedaleký U Krav. Znám se s provozovateli, mají to pěkné. Je super, že se do něčeho takového pustili,“ chválí konkurenci.

Jarkův bar se nachází kousek od kopce Kalečník, kde se stýká několik cest a důvěrně ho zná nejeden cyklista. Právě „kolaři“ jsou nejčastějšími zákazníky. „Ze všech směrů je to k baru minimálně čtyři a půl kilometru. Pokud se sem někdo vydá pěšky, tak jde cíleně,“ popisuje Kala.

Ze všech směrů je to k baru minimálně čtyři a půl kilometru. Lidé tak k němu...

Tomu se podařilo z příznivců baru vytvořit komunitu. „Už v prvopočátku jsem založil facebookovou stránku, která má dnes přes 2 700 sledujících. Když potřebuju nějak pomoct, vždycky se někdo najde,“ oceňuje lidskou vstřícnost. Nezávisle na něm navíc přibyla v blízkosti občerstvení keška a sada na opravu kola. „Vzniká tak multifunkční místo, kde si může každý odpočinout,“ pochvaluje si nadšenec.

Ke zvýšení návštěvnosti baru pomohla pandemie covidu, kvůli níž trávilo víc lidí dovolenou v Česku. „Zavážka třikrát týdně byla najednou málo. Poměr obratu a zisku se ale nezlepšil. Myslel jsem si, že když přijde víc lidí, tak ubude zlodějů, ale poměrově se to vyrovnalo,“ upozorňuje.

Odhaduje, že z baru se ztratí věci průměrně jednou za týden. „Většinou to není tak, že někdo přijede a pobere všechno, co vidí. I když i to se stalo… Ale zmizí třeba deset lahví piva. To si s sebou nevezmou turisté, zkrátka si to někdo odnese v batohu,“ má jasno Jarek. „Třetí typ je taková nekrádež, kdy někdo zapomene zaplatit. Nevýhodou je, že na místě není signál, takže platbu nelze hned odeslat,“ líčí. Po zkušenostech s vybílením kasičky už přijímá platby pouze na účet.

V zimě je bar paradoxně ziskovější

Poté, co k posezení umístil prosbu, aby si lidé v mobilu nastavili na zaplacení upomínku, se situace zlepšila. Bar si tak na sebe vydělá, ovšem jako přivýdělek ho brát nelze. „Jako investici bych to nedoporučil,“ směje se povoláním finanční poradce.

„Je to v takových vlnách. Teď jsem skončil v plusu, takže jsem se rozhodl koupit dětskou skluzavku, kterou nainstaluju příští rok. Je zajímavé, že v zimních měsících je bar ziskovější. Návštěvnost je logicky nižší, doplňuju jen jednou za čtrnáct dní, ale zřejmě se neobjevují zloději.“

Chybějící peníze se snaží řešit. „Když dám na Facebook výzvu, ať lidé zapátrají v paměti, spousta zapomnětlivců platbu pošle. Dobrota ale překonává hranice okresu, takže mi posílají peníze i lidé z druhého konce republiky, kteří v baru pravděpodobně nikdy nebyli. Líbí se jim ten koncept, takže pošlou stovku, někdy i víc,“ oceňuje. Právě pozitivní energie je pro něj hnacím motorem.

V létě degustace, v zimě sauna

Na místě občas pořádá různé akce, v létě například rumovou degustaci spojenou s pečením kýty, v zimě zase veřejné saunování v boudě, kterou na svém pozemku postavil.

„Vytopit se dá až na sto stupňů, vleze se tam zhruba osm lidí. Líbí se mi, že se jedná o takový protiklad k moderním wellnessům, kde je všechno superčisté. Je to dost blízké tradiční finské sauně,“ přibližuje Kala.

A jakou má vizi do budoucna? „Pokud by byl bar ziskový, chtěl bych postavit přístřešek s grilem a místem pro přespání. To by mohlo být zajímavé, v okolí nic podobného není,“ nastiňuje ambiciózní plán. Z usazení bezdomovců v objektu strach nemá. „Myslím, že by se tam dlouhodobě neudrželi, protože je to daleko v lese.“ Zato výletníci se mají nač těšit.

Výběr lesních barů na jižní Moravě

U Krav
Od Jarkova baru je to sem jen pár kilometrů, také ten U Krav se nachází poblíž Hostěnic. Nevýhodou je, že leží v prudkém kopci, na druhou stranu poskytuje odměnu za výšlap. Jako bonus nabízí pěkný výhled na okolí.

U poustevníka Jáchyma
Ještě starší bar než ten U Jarka je situovaný v Josefovském údolí kousek od Staré hutě nedaleko Adamova na Blanensku. Piva a limonády jsou zde chlazené v potoce.

Pístovice
Toto lesní posezení je umístěno možná až překvapivě blízko civilizace, nachází se totiž pouze pár desítek metrů od posledních domů Pístovic nedaleko Vyškova. Bar je rozlehlý a pojme hodně žíznivých krků.

4OURPRINCESS
Bar poblíž Letovic na Blanensku měl v minulosti problémy s vandaly, přesto stále funguje. Pití je zde chlazeno v potoce. Platby přijímá pouze na účet, zajímavostí je ekobox, ukazující dobu rozkladu různých materiálů.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...