Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát by měl šetřit hlavně u sebe, zlobí se podnikatelé kvůli vládním škrtům

  14:08
Živnostníci v Jihomoravském kraji se obávají dopadů vládních úsporných opatření na jejich podnikání. Říkají, že jim stát hází klacky pod nohy a navrhují, aby raději šetřil na svém provozu. Představitelé vlády však i po více než měsíci od oznámení balíčku trvají na tom, že vše až na opravdové výjimky zůstane tak, jak navrhují.
Ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková při vaření zeleného piva.

Ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková při vaření zeleného piva. | foto: Marek OsouchMAFRA

Brněnský malý pivovar Moravia nedávno oslavil 500. várku piva ve své šestileté historii. Při této příležitosti oznámil, že chce jako první řemeslný pivovar v Česku v blízké době začít dodávat do restaurací pivo v tancích, jak to dělá například Plzeňský Prazdroj. Právě čepovaného piva v hospodách se má ovšem výrazně dotknout jedna z úprav takzvaného konsolidačního balíčku.

Pivo už nebude v nejnižší desetiprocentní sazbě DPH, ale v té nejvyšší činící 21 procent. „Kroky této vlády vnímám jako směs naprosto nekoncepčních počinů, které dramaticky destabilizují celé podnikatelské prostředí. Přirovnal bych to k sedlákovi, který jedenkrát zaseje a chce sklízet opakovaně, aniž by půdu připravil, pohnojil a znovu zasel. A zvýšení DPH na čepované pivo je jen dalším přiléváním oleje do ohně. Myslím tím snižování celkových tržeb v gastroprůmyslu, aniž by to mělo kladný dopad na příjmy státu,“ zlobí se majitel Moravie Martin Šibal. Podle něj se má šetřit na provozu státu a snižovat počty úředníků.

Pokud se nic v balíčku nezmění, jak vláda tvrdí, dá se očekávat, že pivo podraží, což u některých návštěvníků může znamenat, že nebudou tak často chodit do restaurací.

„K české kultuře česká hospoda patří a nechceme o ni do budoucna přijít, proto si myslíme, že by čepované pivo mělo být ve snížené sazbě, což by provozovatelům pomohlo toto náročné období překonat,“ podotkla ředitelka Starobrna Klára Konupčíková.

Průměrné domácnosti sebere vládní balíček 7 614 korun ročně, ukázala analýza

Ceník bude nejspíš brzy přepisovat i kadeřnice Marcela Opluštilová z Čejkovic na Hodonínsku. „Ceny potravin, služeb a dalších věcí se zvedají a my musíme taky z něčeho žít. Zda to ovlivní chování zákazníků, jestli budou chodit, nebo ne, teď nedokážu posoudit,“ sdělila a dodala, že místo toho, aby stát podporoval malé živnostníky, hází jim klacky pod nohy.

Náročné roky od covidové pandemie po celou dobu vnímá i umělecký kovář a šperkař Jan Šerák z Bílovic nad Svitavou. „Zdražil jsem asi o třicet procent. Nahoru jde nájem, energie, kovářské uhlí nám zdražilo zhruba třikrát. Roste všechno, i když třeba cena oceli už se uklidnila,“ porovnal. Vládní balíček a dopady na jeho živnost zatím neřešil.

Velký zájem o výprodeje oblečení

Zákazníci zvlášť po loňském zdražování častěji slyší na akce a různé slevy. Toho si všímají i v centru Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku. Navzdory poklesu domácí spotřeby hlásí za první čtyři měsíce letošního roku v porovnání s loňskem zvýšení tržeb o čtvrtinu.

Podle ředitele nákupního centra Jana Procházky si lidé módu chtějí dopřát, ale zároveň ušetřit. Obchodníci v návaznosti na přebytky zboží začínají kromě klasických obchodů v outletech stále častěji využívat krátkodobé pronájmy k velkým výprodejům.

„Typicky jde o výprodej, jenž trvá jen 20 až 30 dní a obchodníci v rámci něj prodávají zboží za zlomky původních cen. Tedy i hluboko pod minimální třicetiprocentní outletovou slevou,“ vysvětlil Procházka. Dříve takové akce byly třeba jen tři za rok, dnes prakticky každý měsíc.

Akvaparky nabízí více slev než dříve

Do výhodnějších cenových kategorií podle času příchodu je od letoška rozdělen i vstup na největší brněnské koupaliště Riviéra. Jeho provozovatel zavedl nově i permanentku, díky níž lidé zaplatí jen poloviční vstupné oproti celodennímu.

A podobně to bude v Aqualandu Moravia. „V létě nabízíme výrazné slevy na permanentky. U pětivstupové platí sleva ve výši 50 procent,“ sdělil ředitel resortu Petr Pavlacký. Ceny se zvedly jen kosmeticky. Třeba u lístku pro dospělého, který i tak ale vyjde na více než tisícovku, je to zdražení o 50 korun.

Knihy ani bez daně nezlevní, míní nakladatel

Zatímco noviny se mají podle vládního návrhu nově přesunout stejně jako pivo z nejnižší do nejvyšší sazby DPH, na knihy bude tato daň na nule. Vláda říká, že tím chce podpořit kulturu a vzdělání, oslovení nakladatelé i výrobci papíru jsou však opatrnější v tom, jestli to bude mít vůbec nějaký pozitivní vliv na jejich byznys.

„V Papírnách Brno jsme schopni na zvýšenou poptávku reagovat téměř okamžitě, celý proces od dodání dat po vydání knihy můžeme zvládnout během dvou týdnů,“ okomentoval vládní krok ředitel společnosti Miroslav Konečný. Druhým dechem ale dodal, že si nemyslí, že by jim po schválení daňové změny naskákaly zakázky.

Podle Martina Reinera, jenž provozuje brněnské nakladatelství Druhé město, je celý nakladatelský byznys stále ve vleku covidu. „Nulové DPH bude mít z hlediska byznysu minimální dopad. Je prakticky jisté, že knihy nezlevní, ale především se nedá v dohledné době čekat zlevnění jiných, důležitějších komodit, které by daleko víc pomohlo tomu, aby lidé kupovali knihy,“ poznamenal Reiner, který je i zastupitelem na Brně-střed za Žít Brno. Oceňuje ale, že vláda dala najevo, na čem jí záleží.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...