Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rajhradská sladovna funguje 150 let, stále používá tradiční postup výroby

  10:48
I když s pivem může člověk přicházet do styku denně, ne každý je schopen říct, z čeho se vaří. Kdepak chmel, jde o slad. A v celé střední Evropě, možná i na světě, se ho neprotočí tolik jako ve Sladovně Bernard v Rajhradu nedaleko Brna. Alespoň co se tradičního způsobu přípravy týče.

Už 150 let totiž ve městě na jih od Brna nechávají klíčit slad na humnech, moderní technologie zde najdou uplatnění jen pro šetření energií a zlepšení kvality výsledného produktu. Právě kulaté výročí oslavuje kniha „150 let rajhradské sladovny Bernard“.

Rajhradská humnová sladovna, největší ve střední Evropě, letos slaví 150. výročí založení. Připomíná si ho vydáním knihy „150 let rajhradské sladovny Bernard“.

Zařízení založila skupina rolníků. „Tehdy docházelo k emancipaci českého kapitálu, a aby měli rolníci lepší podmínky pro výkup svého ječmene, ideálním krokem bylo založit si akciovku a začít podnikat s přidanou hodnotou. Tedy postavit si obchodní sladovnu,“ líčí historik a autor knihy Filip Vrána.

Obchodní byla sladovna proto, že nepatřila pod žádný pivovar. Slad z ječmene tedy vyráběla na export. „Tehdy putoval do celého světa,“ říká Vrána.

Dva požáry a krize na přelomu milénia

Rolníkům se podařilo překlenout několik krizí, ale požár v roce 1919 jim zasadil definitivní ránu. „Výsledkem byla změna vlastníka, rolníci už na obnovu neměli peníze,“ přibližuje Vrána s tím, že další požár přišel v roce 1945, kdy se zde opevnila německá vojska. V té době se na humnech místo sladu vyráběly letecké součástky pro ničivé rakety V1 a V2.

Právě dva požáry označuje Vrána za nejhorší okamžiky v historii sladovny, která stojí na půdě řádu benediktinů. Na přelomu milénia pak přišla třetí krize. „Bývalý vlastník stavěl nové velké sladovny a ty menší zavíral. Rajhradská byla zavřená několik měsíců, než ji převzal pivovar Bernard,“ informuje historik.

Pivovar totiž do té doby vlastní sladovnu neměl a usilovně ji hledal po celé republice. „Byli jsme v Kounicích, Benátkách nad Jizerou… Tam sladovny byly, ale menší, než bychom potřebovali, a hlavně s námi odmítaly spolupracovat,“ ohlíží se generální ředitel Sladovny Bernard Josef Vávra.

Přes svého kamaráda, který pracoval v obchodních sladovnách, jež do té doby Bernard zásobovaly, se dozvěděl o zavření té humnové v Rajhradu. „Měli jsme štěstí, protože než jsme se začali domlouvat, už najela likvidační četa, která měla zlikvidovat náduvníky a hvozdy. Ale jelikož se některým stala porucha, museli pracovat na opravách a neměli čas na ničení,“ popisuje Vávra.

Bez náduvníků, kde se ječmen pere, aby nasákl vodou, a hvozdů, kde se už skoro hotový slad suší, by společnost sladovnu nekoupila, protože jejich náhrada by byla moc drahá.

Prvních pět let fungovala sladovna nadále jako obchodní, ale zároveň už dodávala Bernardu. Ten je nyní primární odběratel. „Zároveň slad prodáváme i několika desítkám malých pivovarů,“ podotýká Vávra s tím, že materiál z Rajhradu putuje i do zahraničí. Snaha o dohodu s Japonskem však neklapla. „Obchod s japonskou mentalitou je velmi složitý,“ prohodí Vávra s úsměvem.

Vlastní čistička i elektrárna

Dnes rajhradská sladovna ročně vyprodukuje až 6,5 tisíce tun sladu. „Humen máme tři patra, jedno má 800 čtverečních metrů. V současné době jsme největší funkční humnová sladovna na světě. Existují sice takové, které mají víc humen, ale nevyrábí tolik sladu co my,“ chlubí se tamní sladmistr Jiří Šusta.

Na produkci spotřebují 40 tisíc kubíku vody, proto má sladovna vlastní studny a také vlastní čistírnu odpadních vod. „Už od roku 2001, kdy jsme začali s rekonstrukcemi, jsme hledali možnosti, jak ušetřit za vodu i plyn. Za jeden den tu propálíme tři a půl tisíce kubíků plynu,“ sděluje Šusta, který ve sladovně pracuje skoro od té doby, co ji koupil Bernard.

Proti předchozí éře zde snížili spotřebu plynu o více než polovinu, podobně jsou na tom i s elektřinou. Na střeše budovy je například menší fotovoltaická elektrárna.

Jedním z nejnovějších výdobytků moderní doby je optická třídička, která odstraní ječmen postižený plísní dřív, než se začne namáčet. Příchozí ječmen sleduje množství kamer a zkažená zrna proud vzduchu prudce odfoukne.

„Pomáhá nám to v hlídání kvality suroviny už na vstupu. Po roce používání už vidíme, že surovina přicházející do pivovaru je lepší a máme menší problémy s pivem,“ vyzdvihuje mluvčí Bernardu Radek Tulis. Podobné třídičky používají také pekaři.

Navzdory využívání moderních technologií ovšem v Rajhradu stále praktikují tradiční postupy, které fungují po staletí. „Takto vyrobený slad má jiné vlastnosti než ten z pneumatických sladoven, proto se o náš produkt zajímali i Japonci,“ vysvětluje Šusta.

V pneumatických sladovnách je slad ostřelován vlhkým vzduchem, a tak klíčí v intenzivních podmínkách. „Můžete si to představit jako kovářskou výheň, když se do ní fouká vzduch,“ přirovnává sladmistr.

O kvalitě humnového sladu svědčí i fakt, že třeba v USA od pneumatických zařízení upouštějí a malé pivovary začínají stavět právě humnové sladovny.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Odpor k dostavbě D52 slábne, věří silničáři. Místním však vadí vysoký most

30. dubna 2024  6:11

Připomínky občanů k dostavbě dálnice D52 přes Novomlýnské nádrže pod Pálavou míří na rušivou...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Advantage Consulting, s.r.o.
PRÁCA PRO VŠECKY! - VÝPLATA+BONUSY+BENEFITY

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 28 000 - 33 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...