Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brno přišlo o miliardu na retenční nádrže, podle ministerstva bylo pomalé

  6:15
Před čtyřmi roky se Brno chlubilo, že díky dotaci 1,25 miliardy korun vybuduje kanalizační síť a postaví retenční nádrže, které mají ochránit brněnské řeky před znečištěním splašky během přívalových dešťů. Jak ale zjistila MF DNES, městem avizovaná obří injekce se smrskne zhruba na polovinu. Podle ministerských úředníků si za to Brno může samo.

ilustrační snímek | foto: PVK

Kanalizace za miliardu v Obřanech, Bosonohách, Líšni nebo Tuřanech, kde dosud chyběla, je už zhruba rok hotová, ale retenční nádrže, jejichž stavba vyjde na více než dvojnásobnou sumu, se teprve připravují. Především na ně měla jít dotace, kterou v Brně brali za jistou.

Když ale letos přijeli zástupci magistrátu na ministerstvo životního prostředí, jež vede brněnský politik Petr Hladík (KDU-ČSL), dozvěděli se, že s takovou sumou už nemůžou počítat. „Jednal jsem přímo s panem ministrem a ten mi řekl, že můžeme dostat maximálně 200 milionů na každou ze tří plánovaných retenčních nádrží, tedy maximálně 600 milionů, a to ještě není jisté,“ prohlašuje brněnský investiční náměstek René Černý (ANO).

„Není pravda, že byla předem přislíbena miliarda a čtvrt,“ reaguje Hladík.

Brno přišlo o miliardu na obří nádrže na vodu, už se měly rok stavět

Z vyjádření ministerstva vyplývá, že tamní úředníci na Brno v minulosti apelovali, že projekt nebyl dostatečně dopracován. „A to ani po urgencích z naší strany. Bylo jasné, že se zcela nestíhá dodržení minulého operačního programu a předložení Evropské komisi ke schválení,“ poznamenává mluvčí ministerstva Lucie Ješátková s tím, že šlo o dotační období, u něhož končí dočerpávání peněz právě letos v prosinci.

Splašky se dostanou do řek

Smyslem retenčních nádrží v Řečkovicích, v Králově Poli u Červeného mlýna a v městské části Brno-jih je ochrana brněnských řek před ekologickou havárií. Pokud totiž přijde přívalový déšť a valí se kanalizační stokou, může se následně s vodou do řek dostat i to, co tam nepatří, tedy splašky. Kvůli nim pak mohou uhynout ryby a pro Brno to může znamenat i pokuty za to, že nečistí své odpadní vody.

„Bez retenčních nádrží stoková síť z kapacitních důvodů ani nepojme násobně vyšší objem vody způsobený přívalovými dešti,“ doplňuje Radka Loukotová z tiskového střediska magistrátu další komplikaci v podobě bleskových záplav kvůli neexistenci těchto poldrů.

Opatření proti povodním

Kromě retenčních nádrží, které mají pohltit vodu při přívalových deštích, musí Brno řešit také ochranu proti velké vodě na řece Svratce a Svitavě. I když velkou vodu dokáže minimálně na první jmenované řece zadržet Brněnská přehrada, jsou opatření nutná kvůli budoucí výstavbě včetně nového nádraží.

První část podél ulice Poříčí se od loňska staví. Hotová měla být už letos na podzim, nakonec se kvůli komplikacím minimálně o rok protáhne. Další část jižněji, která se bude týkat už jak Svratky, tak Svitavy, má navázat v roce 2025. V současnosti se řeší stavební povolení. O dotační peníze na tento rovněž miliardový projekt hodlá Brno teprve žádat. Další etapy mají pokračovat až k soutoku obou řek, na Svitavě ještě také podél Nové Zbrojovky a dál v Obřanech.

V minulém volebním období měl přípravu celého velkého projektu jako brněnský radní na starosti současný starosta Brna-jih David Grund (ODS). Dnes se hájí, že dělal, co mohl, že s projektem strávil vůbec nejvíce času ze všech, ale pořád se mu vracel s tím, že neobsahuje vše, co má. „Když jsme doplnili, co po nás chtěli, přišel další požadavek,“ vysvětluje.

Byly to podle něj nepředvídatelné požadavky, které si kladla organizace Jaspers posuzující velké projekty, s nimiž chtějí žadatelé dosáhnout na evropské dotace. „Jít cestou velkého projektu mi dávalo na začátku smysl, ale jako město jsme si na sebe ušili bič,“ komentuje Grund neustálý ping-pong dokumentů mezi dvěma úřady.

Odvolává se na to, že toto rozhodnutí učinila už předchozí politická garnitura v čele s primátorem za hnutí ANO Petrem Vokřálem. Podle Grunda ministerstvo Brnu tvrdilo, že bude možné volně přejít z jednoho dotačního balíku do druhého a po částech čerpat dál. To teď ale právě Hladíkův resort odmítl a sám ministr řekl, že se s něčím takovým jako politik nikdy nesetkal.

MF DNES už o propásnutí termínu dotační výzvy informovala před čtyřmi roky, tehdy ještě ministerstvo bylo otevřené možnému řešení. Jednou z podmínek bylo kladné stanovisko zmíněné organizace Jaspers, které ale získalo Brno až letos, tedy pozdě. Brno mohlo doufat i v to, že si na požadovanou sumu sáhne v novém dotačním balíku pro roky 2021 až 2027, ale to taky nevyjde.

O dotace je „velká rvačka“

Ať už to bylo jakkoliv, je jasné, že město peníze aktuálně nemá a tak velký balík ani nedostane, i když se podle informací MF DNES ministerstvo ještě snaží přesvědčit.

Hladík se podle svých slov pokusí o vše, co bude možné, nejen pro Brno, ale i další zájemce, jejichž požadavky výrazně převyšují celkový objem dotačního balíku. „Ten byl za předchozího ministra Brabce vyjednán s mnohem nižším objemem peněz než ten předchozí,“ tvrdí Hladík.

Podle ministerstva má teď Brno možnost požádat o peníze na jednotlivé části projektu. Ovšem s nejistým výsledkem. „Brno takto už podalo žádost o podporu na projekt jedné z retenčních nádrží,“ potvrzuje Ješátková. Doplňuje ale také, že registrují poptávku mnoha dalších obcí a měst po penězích na vodohospodářské stavby.

Loni v prosinci těsně před Vánoci železničáři museli omezit provoz na mostu kvůli jeho poškození. Most je v úseku, kde se pracuje na protipovodňových opatřeních:

22. prosince 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...